Трябва ви помощ? Обадете ни се: 
+359 883 25 21 21

Меню
Меню
От кои витамини се нуждаем срещу настинка и грип?

16.09.2023 18:22:49

От кои витамини се нуждаем срещу настинка и грип?

Кои са основните групи витамини?

Витамините са много важни за нормалната жизнена дейност на човека. Основно те се съдържат в растенията, но могат да се синтезират и по химичен път. Организмът ни се нуждае от повече витамини през някои периоди на живота ни – например при бременност, при тежка умствена или физическа активност, при инфекциозни болести и др. Витамините се делят основно на водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите витамини (витамин С и всички витамини от групата В) се разпределят във всички части на тялото, които съдържат вода, като например в кръвта или в междуклетъчното пространство. Мастноразтворимите витамини като А, D, E и К се натрупват в тялото.

Защо са ни нужни срещу настинка и грип?

Една силна имунна система се нуждае от много движение, добър сън и достатъчно витамини, набавени чрез храната. Особено през зимата, когато често страдаме от настинки и грип, е важно да снабдяваме организма си с жизнени вещества, като витамините, които подсилват имунната система и я поддържат стабилна. През този период дните са по-късни, изложени сме на много бактерии и вируси, с които имунната ни система трябва да се пребори. За това особено важно е да обръщаме внимание на здравословното хранене и да ядем много плодове и зеленчуц, за да можем да се преборим с болестите и да се задържим по-дълго време здрави.

Кои витамини могат да ни помогнат и как?

Витамин А, витамини от групата В, витамин С, витамин D и витамин Е, минералът Цинк допринасят за функциите на имунната система и защитават организма от причинителите на болести.

• Витамин С или аскорбиновата киселина участва в метаболизма на нашия организъм. Той се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Повечето от бозайниците могат да го синтезират и в черния си дроб, но при хората липсва един ензим, отговорен за синтеза му в последната стъпка, и затова ние зависим от външни източници за този витамин.. Той е важен антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма ни, укрепва стените на кръвоносните съдове и стимулира естествения ни имунитет и участва в обмяната на веществата.

• Витамин D принадлежи към групата на хормоните. Той се синтезира от организма ни, но за този процес е необходимо да бъдем изложени на слънчева светлина (UV лъчите изграждат молекулата холекалциферол). Освен че регулира калциево-фосфорната обмяна в организма, той влияе и върху усвояването на калция и здравината на костите ни. Според последни проучвания, витамин D може да предотврати развитието на грип. Той има и много допълнителни влияния върху протичането на болестта, върху имунната система, интензитета на алергични и автоимунни заболявания и др.

• Цинкът е основен минерал при настинки и грип, тъй като играе основна роля при функционирането на имунната система, при заздравяването на раните, при синтеза на ДНК и при деленето на клетките, а освен това е и катализатор за активирането на повече от 100 ензима. Ако в организма ни има недостиг на цинк, то тогава имунната ни система не може да реагира достатъчно добре, когато организмът ни е излложен на различни вируси и бактерии. Затова е важно всеки ден да набавяме цинк, за да може тялото ни да остане здраво.

• Витамин А и някои В витамини поддържат кожата и лигавицата еластични, така че вирусите и бактериите да не могат да навлязат в организма ни чрез разкъсване на тези прегради. Витамините от група В помагат с предоставянето на енергия и се грижат след прекарана инфекция да не се разболеем отново веднага. А витамин Е се грижи за защитата на имунните клетки.

Как да си ги набавим чрез хранене?

Ето това е таблица с основните витамини и откъде могат да бъдат набавени чрез храната ни, както и техните функции в тялото ни:

Име на витамина:

В кои храни се съдържа:

Каква функция изпълнява:

Витамин А

Черен дроб, мляко, яйца, риба, моркови, спанак, кайсии, чушки, домати и др.

Важен за зрението, разтеж и делене на клетките

Витамин В 1

(тиамин)

Зърнени храни, месо, картофи, мая, ядки и др.

Важна функция при обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините

Витамин В 2

(рибофлавин)

Зърнени храни, мляко, месо, риба, плодове, зеленчуци и др.

Важна функция при обмяната на енергия.

Витамин В 3

(никотинамид или вит. РР)

Мая, черен дроб, месо, зърнени храни, бобови растения и др.

Важна функция при обмяната на енергия.

Витамин В 9

(фолиева киселина)

Зелени зеленчуци, черен дроб, месо, бирена мая и др.

Важна функция при обмяната на аминокиселините, стимулира кръвообразуването и растежа.

Витамин С

(аскорбинова киселина)

Цитрусови плодове, шипки, в повечето пресни плодове и зеленчуци.

Антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма, стимулира естествения имунитет

Витамин D

Рибено масло, яйца, черен дроб, мляко, произвежда се в кожата под действието на UV лъчи

Растеж на костите, усвояването на калций, регулира калциево-фосфорната обмяна в организма

Витамин Е

Житни зародиши, растителни маска, черен дроб, яйца, мляко, зелени зеленчуци

Оксидационна защита, участва в процесите на размножаването.

Кои мултивитамини могат да ни помогнат?

В забързаното ни ежедневие не винаги можем да осигурим на организма ни правилната храна, от която се нуждае. Понякога не обръщаме внимание и на сигналите, които тялото ни дава, за да покаже че страда от липса на някой витамин. Затова на помощ идват мултивитамините, които съдържат комплекс от витамини от всички групи в балансирано съотношение. Чрез тяхното ежедневно приемане, ние осигуряваме на организма сиоптимални нива на витамини, минерали и антиоксиданти; получаваме енергия; подкрепяме сърдечно-съдовата и имунната ни система. Някои примери за добре балансирани мултивитамини са:

• Alive – с над 100 натурални съставки, съоразени с нуждите на на всеки човек, обогатени с храносмилателни ензими, за по-доброто им усвояване. Вижте пълната гама на витамини Alive ТУК >>>


• Центрум – пълна формула, съдържаща всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Още за витамини Центрум >>>
• Супрадин – с добавен Q10, осигуряващ допълнителна енергия, от която се нуждае през целия ден.
• Vitaslim – Живи витамини – по-силни от обикновените витамини, защото са със запазени биологични качества; в течна формула, която гарантира максимално усвояване от организма. Вижте продуктите на Vitaslim ТУК >>>
• Допелхерц – Витамини от А до Я – с добавени омега 3 мастни киселини и лутеин, които намаляват чувството на умора и защитават клетките от оксидативен стрес; поддържат доброто зрение. Допелхерц имат една от най-разнообразните гами продукти. ТУК >>> може да ги разгледате.
• Флорадикс – мултивитаминен сироп от натурални екстракти, с добавена ехинацея за имунитета. Запознайте се и с другите им продукти >>>

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

➤ Интересни статии на здравна тема от Аптека Валета

От кои витамини се нуждаем срещу настинка и грип?

Витамини срещу настина и грип ᑕ❶ᑐ ползи, състав, прием — Аптеки Валета

Научете повече за: ⭐ Витамини срещу настина и грип ✅ Кои витамини могат да ни помогнат и как? ✨ Сега в нашия блог!【Valeta.bg】 Научете повече за: ⭐ Витамини срещу настина и грип ✅ Кои витамини могат да ни помогнат и как? ✨ Сега в нашия блог!【Valeta.bg】 2023-09-16T18:22:55+03:00 От кои витамини се нуждаем срещу настинка и грип?

<h3 dir="ltr" style="color: #009900; border-bottom: 2px solid #009900;">Кои са основните групи витамини?</h3> <p style="text-align: justify;">Витамините са много важни за нормалната жизнена дейност на човека. Основно те се съдържат в растенията, но могат да се синтезират и по химичен път. Организмът ни се нуждае от повече витамини през някои периоди на живота ни &ndash; например при бременност, при тежка умствена или физическа активност, при инфекциозни болести и др. Витамините се делят основно на водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите витамини (витамин С и всички витамини от групата В) се разпределят във всички части на тялото, които съдържат вода, като например в кръвта или в междуклетъчното пространство. Мастноразтворимите витамини като А, D, E и К се натрупват в тялото.</p> <h3 dir="ltr" style="color: #009900; border-bottom: 2px solid #009900;">Защо са ни нужни срещу настинка и грип?</h3> <p style="text-align: justify;">Една силна имунна система се нуждае от много движение, добър сън и достатъчно витамини, набавени чрез храната. Особено през зимата, когато често страдаме от настинки и грип, е важно да снабдяваме организма си с жизнени вещества, като витамините, които подсилват имунната система и я поддържат стабилна. През този период дните са по-късни, изложени сме на много бактерии и вируси, с които имунната ни система трябва да се пребори. За това особено важно е да обръщаме внимание на здравословното хранене и да ядем много плодове и зеленчуц, за да можем да се преборим с болестите и да се задържим по-дълго време здрави.</p> <h3 dir="ltr" style="color: #009900; border-bottom: 2px solid #009900;">Кои витамини могат да ни помогнат и как?</h3> <p style="text-align: justify;">Витамин А, витамини от групата В, витамин С, витамин D и витамин Е, минералът Цинк допринасят за функциите на имунната система и защитават организма от причинителите на болести.</p> <p style="text-align: justify;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/38780/files/image/02-18-body2.jpg" class="alignright" width="297" height="208" />&bull; Витамин С</strong> или аскорбиновата киселина участва в метаболизма на нашия организъм. Той се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Повечето от бозайниците могат да го синтезират и в черния си дроб, но при хората липсва един ензим, отговорен за синтеза му в последната стъпка, и затова ние зависим от външни източници за този витамин.. Той е важен антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма ни, укрепва стените на кръвоносните съдове и стимулира естествения ни имунитет и участва в обмяната на веществата.<br /><strong></strong><br /><strong>&bull; Витамин D</strong> принадлежи към групата на хормоните. Той се синтезира от организма ни, но за този процес е необходимо да бъдем изложени на слънчева светлина (UV лъчите изграждат молекулата холекалциферол). Освен че регулира калциево-фосфорната обмяна в организма, той влияе и върху усвояването на калция и здравината на костите ни. Според последни проучвания, витамин D може да предотврати развитието на грип. Той има и много допълнителни влияния върху протичането на болестта, върху имунната система, интензитета на алергични и автоимунни заболявания и др.<br /><strong></strong><br /><strong>&bull; Цинкът</strong> е основен минерал при настинки и грип, тъй като играе основна роля при функционирането на имунната система, при заздравяването на раните, при синтеза на ДНК и при деленето на клетките, а освен това е и катализатор за активирането на повече от 100 ензима. Ако в организма ни има недостиг на цинк, то тогава имунната ни система не може да реагира достатъчно добре, когато организмът ни е излложен на различни вируси и бактерии. Затова е важно всеки ден да набавяме цинк, за да може тялото ни да остане здраво.<br /><strong></strong><br /><strong>&bull; Витамин А</strong> и някои <strong>В витамини</strong> поддържат кожата и лигавицата еластични, така че вирусите и бактериите да не могат да навлязат в организма ни чрез разкъсване на тези прегради. Витамините от група В помагат с предоставянето на енергия и се грижат след прекарана инфекция да не се разболеем отново веднага. А <strong>витамин Е</strong> се грижи за защитата на имунните клетки.</p> <h3 dir="ltr" style="color: #009900; border-bottom: 2px solid #009900;">Как да си ги набавим чрез хранене?</h3> <p style="text-align: justify;">Ето това е таблица с основните витамини и откъде могат да бъдат набавени чрез храната ни, както и техните функции в тялото ни:</p> <table border="1" cellpadding="5" cellspacing="0" style="border-color: #008d06; border-width: 1px; border-style: solid;"> <tbody> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p><strong>Име на витамина:</strong></p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p><strong>В кои храни се съдържа:</strong></p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p><strong>Каква функция изпълнява:</strong></p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин А</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Черен дроб, мляко, яйца, риба, моркови, спанак, кайсии, чушки, домати и др.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Важен за зрението, разтеж и делене на клетките</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин В 1</p> <p>(тиамин)</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Зърнени храни, месо, картофи, мая, ядки и др.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Важна функция при обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин В 2</p> <p>(рибофлавин)</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Зърнени храни, мляко, месо, риба, плодове, зеленчуци и др.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Важна функция при обмяната на енергия.</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин В 3</p> <p>(никотинамид или вит. РР)</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Мая, черен дроб, месо, зърнени храни, бобови растения и др.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Важна функция при обмяната на енергия.</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин В 9</p> <p>(фолиева киселина)</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Зелени зеленчуци, черен дроб, месо, бирена мая и др.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Важна функция при обмяната на аминокиселините, стимулира кръвообразуването и растежа.</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин С</p> <p>(аскорбинова киселина)</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Цитрусови плодове, шипки, в повечето пресни плодове и зеленчуци.</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма, стимулира естествения имунитет</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин D</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Рибено масло, яйца, черен дроб, мляко, произвежда се в кожата под действието на UV лъчи</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Растеж на костите, усвояването на калций, регулира калциево-фосфорната обмяна в организма</p> </td> </tr> <tr> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Витамин Е</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Житни зародиши, растителни маска, черен дроб, яйца, мляко, зелени зеленчуци</p> </td> <td style="border-color: #319035; border-style: solid; border-width: 1px;"> <p>Оксидационна защита, участва в процесите на размножаването.</p> </td> </tr> </tbody> </table> <p style="text-align: justify;"></p> <h3 dir="ltr" style="color: #009900; border-bottom: 2px solid #009900;">Кои мултивитамини могат да ни помогнат?</h3> <p style="text-align: justify;">В забързаното ни ежедневие не винаги можем да осигурим на организма ни правилната храна, от която се нуждае. Понякога не обръщаме внимание и на сигналите, които тялото ни дава, за да покаже че страда от липса на някой витамин. Затова на помощ идват мултивитамините, които съдържат комплекс от витамини от всички групи в балансирано съотношение. Чрез тяхното ежедневно приемане, ние осигуряваме на организма сиоптимални нива на витамини, минерали и антиоксиданти; получаваме енергия; подкрепяме сърдечно-съдовата и имунната ни система. Някои примери за добре балансирани мултивитамини са:</p> <p style="text-align: justify;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/38780/files/image/vitamini-alive.jpg" class="alignleft" />&bull; Alive </strong>&ndash; с над 100 натурални съставки, съоразени с нуждите на на всеки човек, обогатени с храносмилателни ензими, за по-доброто им усвояване. Вижте пълната гама на витамини <span style="text-decoration: underline;"><a href="https://valeta.bg/marki/nature-way/vitamini-alive" title="Vit Alive"><strong>Alive </strong>ТУК &gt;&gt;&gt;</a></span></p> <p style="text-align: justify;"></p> <p style="text-align: justify;"></p> <p style="text-align: justify;"></p> <p style="text-align: justify;"><br /><strong>&bull; Центрум</strong> &ndash; пълна формула, съдържаща всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Още за витамини <span style="text-decoration: underline;"><a href="https://valeta.bg/catalogsearch/result/?q=%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC" title="Vit Centrum">Центрум &gt;&gt;&gt;</a></span><br /><strong>&bull; Супрадин</strong> &ndash; с добавен Q10, осигуряващ допълнителна енергия, от която се нуждае през целия ден.<br /><strong>&bull; Vitaslim</strong> &ndash; Живи витамини &ndash; по-силни от обикновените витамини, защото са със запазени биологични качества; в течна формула, която гарантира максимално усвояване от организма. Вижте продуктите на <span style="text-decoration: underline;"><a href="https://valeta.bg/catalogsearch/result/?q=%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC"><strong>Vitaslim</strong> ТУК &gt;&gt;&gt;</a></span><br /><strong>&bull; Допелхерц</strong> &ndash; Витамини от А до Я &ndash; с добавени омега 3 мастни киселини и лутеин, които намаляват чувството на умора и защитават клетките от оксидативен стрес; поддържат доброто зрение. Допелхерц имат една от най-разнообразните гами продукти. <span style="text-decoration: underline;"><a href="https://valeta.bg/marki/doppelherz">ТУК &gt;&gt;&gt;</a></span> може да ги разгледате.<br /><strong>&bull; Флорадикс</strong> &ndash; мултивитаминен сироп от натурални екстракти, с добавена ехинацея за имунитета. Запознайте се и с другите им <span style="text-decoration: underline;"><a href="https://valeta.bg/catalogsearch/result/?q=%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%81">продукти &gt;&gt;&gt;</a></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки