BlogImage-18.02.18

Кои са основните групи витамини?

Витамините са много важни за нормалната жизнена дейност на човека. Основно те се съдържат в растенията, но могат да се синтезират и по химичен път. Организмът ни се нуждае от повече витамини през някои периоди на живота ни – например при бременност, при тежка умствена или физическа активност, при инфекциозни болести и др. Витамините се делят основно на водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите витамини (витамин С и всички витамини от групата В) се разпределят във всички части на тялото, които съдържат вода, като например в кръвта или в междуклетъчното пространство. Мастноразтворимите витамини като А, D, E и К се натрупват в тялото.

Защо са ни нужни срещу настинка и грип?

Една силна имунна система се нуждае от много движение, добър сън и достатъчно витамини, набавени чрез храната. Особено през зимата, когато често страдаме от настинки и грип, е важно да снабдяваме организма си с жизнени вещества, като витамините, които подсилват имунната система и я поддържат стабилна. През този период дните са по-късни, изложени сме на много бактерии и вируси, с които имунната ни система трябва да се пребори. За това особено важно е да обръщаме внимание на здравословното хранене и да ядем много плодове и зеленчуц, за да можем да се преборим с болестите и да се задържим по-дълго време здрави.

Кои витамини могат да ни помогнат и как?

Витамин А, витамини от групата В, витамин С, витамин D и витамин Е, минералът Цинк допринасят за функциите на имунната система и защитават организма от причинителите на болести.

BlogImage-18.02.18• Витамин С или аскорбиновата киселина участва в метаболизма на нашия организъм. Той се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Повечето от бозайниците могат да го синтезират и в черния си дроб, но при хората липсва един ензим, отговорен за синтеза му в последната стъпка, и затова ние зависим от външни източници за този витамин.. Той е важен антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма ни, укрепва стените на кръвоносните съдове и стимулира естествения ни имунитет и участва в обмяната на веществата.

Витамин D принадлежи към групата на хормоните. Той се синтезира от организма ни, но за този процес е необходимо да бъдем изложени на слънчева светлина (UV лъчите изграждат молекулата холекалциферол). Освен че регулира калциево-фосфорната обмяна в организма, той влияе и върху усвояването на калция и здравината на костите ни. Според последни проучвания, витамин D може да предотврати развитието на грип. Той има и много допълнителни влияния върху протичането на болестта, върху имунната система, интензитета на алергични и автоимунни заболявания и др.

Цинкът е основен минерал при настинки и грип, тъй като играе основна роля при функционирането на имунната система, при заздравяването на раните, при синтеза на ДНК и при деленето на клетките, а освен това е и катализатор за активирането на повече от 100 ензима. Ако в организма ни има недостиг на цинк, то тогава имунната ни система не може да реагира достатъчно добре, когато организмът ни е излложен на различни вируси и бактерии. Затова е важно всеки ден да набавяме цинк, за да може тялото ни да остане здраво.

Витамин А и някои В витамини поддържат кожата и лигавицата еластични, така че вирусите и бактериите да не могат да навлязат в организма ни чрез разкъсване на тези прегради. Витамините от група В помагат с предоставянето на енергия и се грижат след прекарана инфекция да не се разболеем отново веднага. А витамин Е се грижи за защитата на имунните клетки.

Как да си ги набавим чрез хранене?

Ето това е таблица с основните витамини и откъде могат да бъдат набавени чрез храната ни, както и техните функции в тялото ни:

Име на витамина:

В кои храни се съдържа:

Каква функция изпълнява:

Витамин А

Черен дроб, мляко, яйца, риба, моркови, спанак, кайсии, чушки, домати и др.

Важен за зрението, разтеж и делене на клетките

Витамин В 1

(тиамин)

Зърнени храни, месо, картофи, мая, ядки и др.

Важна функция при обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините

Витамин В 2

(рибофлавин)

Зърнени храни, мляко, месо, риба, плодове, зеленчуци и др.

Важна функция при обмяната на енергия.

Витамин В 3

(никотинамид или вит. РР)

Мая, черен дроб, месо, зърнени храни, бобови растения и др.

Важна функция при обмяната на енергия.

Витамин В 9

(фолиева киселина)

Зелени зеленчуци, черен дроб, месо, бирена мая и др.

Важна функция при обмяната на аминокиселините, стимулира кръвообразуването и растежа.

Витамин С

(аскорбинова киселина)

Цитрусови плодове, шипки, в повечето пресни плодове и зеленчуци.

Антиоксидант, обезврежда токсични вещества в организма, стимулира естествения имунитет

Витамин D

Рибено масло, яйца, черен дроб, мляко, произвежда се в кожата под действието на UV лъчи

Растеж на костите, усвояването на калций, регулира калциево-фосфорната обмяна в организма

Витамин Е

Житни зародиши, растителни маска, черен дроб, яйца, мляко, зелени зеленчуци

Оксидационна защита, участва в процесите на размножаването.

Кои мултивитамини могат да ни помогнат?

В забързаното ни ежедневие не винаги можем да осигурим на организма ни правилната храна, от която се нуждае. Понякога не обръщаме внимание и на сигналите, които тялото ни дава, за да покаже че страда от липса на някой витамин. Затова на помощ идват мултивитамините, които съдържат комплекс от витамини от всички групи в балансирано съотношение. Чрез тяхното ежедневно приемане, ние осигуряваме на организма сиоптимални нива на витамини, минерали и антиоксиданти; получаваме енергия; подкрепяме сърдечно-съдовата и имунната ни система. Някои примери за добре балансирани мултивитамини са:

VitaminAlive• Alive – с над 100 натурални съставки, съоразени с нуждите на на всеки човек, обогатени с храносмилателни ензими, за по-доброто им усвояване. Вижте пълната гама на витамини Alive ТУК >>>


• Центрум – пълна формула, съдържаща всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Още за витамини Центрум >>>
• Супрадин – с добавен Q10, осигуряващ допълнителна енергия, от която се нуждае през целия ден.
• Vitaslim – Живи витамини – по-силни от обикновените витамини, защото са със запазени биологични качества; в течна формула, която гарантира максимално усвояване от организма. Вижте продуктите на Vitaslim ТУК >>>
• Допелхерц – Витамини от А до Я – с добавени омега 3 мастни киселини и лутеин, които намаляват чувството на умора и защитават клетките от оксидативен стрес; поддържат доброто зрение. Допелхерц имат една от най-разнообразните гами продукти. ТУК >>> може да ги разгледате.
• Флорадикс – мултивитаминен сироп от натурални екстракти, с добавена ехинацея за имунитета. Запознайте се и с другите им продукти >>>
Много други.