blog-top

1. Слънчеви изгаряния

BlogImage-11.07.19 Всеки знае, че Слънцето може да предизвика силни и изключително болезнени изгаряния. Замисляли ли сте се какви последствия може да настъпят? Те създават риск от преждевременно стареене на кожата, а също така и предпоставки за рак на кожата.

Слънчевата светлина има в състава си UV лъчи. Те са основен причинител на изгарянията и увреждат вашата кожа. Най-добрият начин за предпазване от слънчеви изгаряния е да се мажете със слънцезащитни кремове. Те имат в състава си препарати, които предпазват от UV радиацията, а в случай, че нямате такъв под ръка, избягвайте пряката слънчева светлина.

2. Топлинен удар

BlogImage-11.07.20 Топлинните удари са доста често срещани в горещите летни дни. Симптомите за топлинен удар са доста - гадене, засилено потене, сърцебиене, главоболие, обърканост и много други. Можете да се предпазите, като приемате постоянно течности и избягвате продължителното стоене на пряка слънчева светлина.


3. Дехидратиране

BlogImage-11.07.20 Лятно време винаги отделяме повече пот. Именно затова трябва да внимаваме за нашата хидратация. Нашето тяло се нуждае от възстановяване на загубените течности. Добри методи за хидратиране на нашето тяло са приемането на повече вода и течности, както и приемането на сезонни плодове с повече течности като динята, пъпешите, прасковите и други.
4. Гъбички и кожни възпаления

BlogImage-11.07.20 Лятно време ние се потим повече от обичайното. Потенето между пръстите на краката се създава подходяща среда за възникването и разпространение на гъбички. Ако забележите, че кожата побелява или се напуква веднага, трябва да прибегнете към употребата на противогъбичен крем.

Същото е и при кожните възпаления, те възникват, защото през лятото прекарваме повече време навън, по този начин ние се потим и замърсяваме кожата си, а това е една доста добра предпоставка за възникването на по нататъшни проблеми като екземи.


5. Паразитни ухапвания

BlogImage-11.07.20 Заболяванията, които могат да пренесат паразитите, могат да бъдат животозастрашаващи. Използвайте противопаразитни пръскала, носете дълги дрехи, когато отивате на разходка сред гората или планинските местности и проверявайте тялото си, след като се приберете, за да се предпазите.
6. Ухапване от комар

BlogImage-11.07.20 Всички знаем колко досадни могат бъдат комарите през летните нощи. Предпазването от тях е доста важно, защото може да бъде сходно с паразитното ухапване. Те могат да пренасят болести по кръвен път, затова използвайте репеленти, и ако е възможно носете дрехи с дълъг ръкав.7. Ужилване от пчела/оса/стършел

BlogImage-11.07.20 Ужилванията от тези насекоми са доста болезнени. Те предизвикват отток, почервеняване, дискомфорт и дори алергична реакция.

Ако ужилването е от пчела, промийте мястото и извадете жилото с пинсета или с пръсти. Задължително е обаче и пинсетата и пръстите да бъдат дезинфекцирани, защото засягат нараняване. Ако имате алергична реакция, потърсете бързо спешна помощ, защото може да бъде фатална.

8. Хранително отравяне

BlogImage-11.07.20 Лятното време е перфектното време да излезете навън с приятели, да се насладите на вкусно барбекю и халба бира. Топлото време и влажността са идеалната среда за разпространение на бактерии. Недопечено месо или неправилно съхранени продукти могат бъдат причина за такъв вид натравяне или заболявания като салмонела. Внимавайте от къде пазарувате, не оставяйте продуктите на топло и поддържайте хигиенни мерки.

9. Лична хигиена

Последно, но не по важност е личната хигиена. Лятното време е перфектно за разпространение на бактерии и вируси. Те могат да възникнат навсякъде като по мръсните ни ръце, по храната, във водата, дори и във въздуха. Могат да предизвикат сериозни усложнения за нашия организъм: температура, гадене, диария и много други. В случай, че Ви сполети някой от горепосочените проблеми можете да потърсите решение в нашия сайта - https://valeta.bg/. Той е богат на всякавки медикаменти нужни за справяне със здравните Ви проблеми.

Пазете се и се погрижете за Вашето здраве с нас!