blog-top

С настъпването на лятото всеки, който има стрии по тялото започва да изпитва известен дискомфорт, дори и срам от тялото си. Защо трябва да бъдем роб на външния си вид? Погрижете се за себе си!

Какво всъщност са стриите?

BlogImage-20.08.15 Стриите са белези, които могат да са бледи или червени. Образуват се по кожата ни при рязко напълняване или отслабване, при хормонални проблеми, по време на кърмене, при навлизане в пубертета и при бременност. Те се образуват по бедрата, корема гърдите, ханша, гърба и дори по ръцете в зоната на бицепса и трицепса.

Доста по-често срещани са при жените, защото кожата им съдържа по-малко еластични влакна от тази на мъжете. Ако възникнат стрии по някоя от изброените по-горе части на тялото то се дължи на прекомерно разтягане на кожата.

Как възникват?

Образуват се при рязко напълняване или отслабване, при хормонални проблеми, по време на кърмене, при навлизане в пубертета и при бременност. 

Кожата се разкъсва и поради липсата на колаген и еластични влакна стават тези белези.

Видове стрии:

- Червените или (по-новите) стрии са по-лесни за премахване. Цветът им се дължи на кръвоносните ни съдове. При разкъсването на кожата те стават по-видими. Червените стрии са доста по-лесни за третиране и заличаване.

- Белите стрии са по-стари и по-трудни да прикриване. С времето кръвоносните съдове се свиват. Това свиване ще направи стимулирането на колагеновата продукция по-трудно. Процесът по премахването им е много по-бавен.

Начини за лечение

Сега ще Ви покажем няколко метода, с които да ги заличите или поне да избледнеят значително:

1. Ексфолиране - Много прост и успешен начин, който ще помогне значително, ако го практикувате постоянно. По този начин вие отстранявате излишната мъртва кожа от стриите. Като премахваме мъртвата кожа, чрез ексфолиране позволяваме на другите методи да проникват по-дълбоко и работят по-бързо.

2. Кремове и мазила против стрии - те са доста по-достъпни. Значително намалява вида на стрията. Някои кремове са без рецепта достъпни във всяка аптека, докато други изискват рецепта от лекар. Ако се мажете редовно с тях може значително да избледнеят, но няма да изчезнат напълно. Преди да използвате някакъв крем се консултирайте с доктор, за да не се отрази алергично, или да не е достатъчно силен за вашият стадий на стрии.

3. Микродермабразио - това е безболезнена процедура намаляваща значително стриите. Фокуса на процедурата е върху горния слой на кожата (епидермиса). Целта ѝ е да стимулира производството на колаген и еластични влакна в кожата.

BlogImage-20.08.154. Дермаролер - фокуса на тази процедура е върху средния слой на кожата (дермиса), мястото където се формират стриите. По време на процедурата малки игли се вкарват в кожата, за да задействат производството на колаген. Високият колаген и еластични влакна могат да помогнат значително, в намаляването на стриите.

5. Лазерна терапия - в тази процедура лазерите проникват в кожата ни, с цел да задействат регенерирането на тъкани около стрията, и да възстановят кожата по-бързо. Макар че за да забележете резултати, ще Ви е нужно повече от едно посещение. Преди да отиде на каквато и да било терапия се консултирайте с вашия дерматолог.

Да се отървете от стриите по естествен начин най-вероятно няма да се случи. Но има доста естествени методи, с които може да сведете появяването им до минимално.

1. Чрез прием на витамин А

2. Втриване на захар смесена с кокосово или бадемово олио по стриите като естествен ексфолиант.

3. Чрез поставяне на чисто алое вера ежедневно след душ.

4. Стимулиране на колагеновия синтез чрез хиалуронова киселина.

5. Кокосово олио

Това бяха няколко от най-добрите съвети относно напълно или частично премахване на стрии. Преди да предприемете каквито и да било действия консултирайте се с лекар и дерматолог, за да бъде оптимално вашето лечение на стрии. При нужда от ексфолианти, кремове или други мазила може да разгледате нашите продукти на www.valeta.bg