BlogImage-20.09.19

За да може да се отговори на поставените въпроси, трябва много добре да се разбере що е хомеопатия. Още повече, че има много мнения за хомеопатията, които варират от „осанна” като всичко лекува най-ефективно и безопасно до „разпни го” като псевдо наука, безполезна, вредна.

Същност на хомеопатията

BlogImage-20.09.19Хомеопатията се разглежда като метод на лечение от алтернативната медицина. Тя възниква в края на 18 век от необходимостта да се заменят методите на тогавашната медицина с по-хуманни и щадящи пациента практики. Затова е наричана още нежната медицина. Самата дума произлиза от гръцки όμοιος, хомиос, което означава подобен и πάθος, патос, което означава болест. Така  думата хомеопатия включва лекуване на болест с подобен. Това използва още Хипократ около 400 год. пр.н.е. Той е лекувал болестта мания, като е; предписвал малки дози корен от мандрагора, която в големи дози предизвиквала същата болест мания. И пръв той е казал: "Подобното се лекува с подобно". Оказва се, че малки дози от това, което в големи дози може да разболее някого, също така може да го излекуват. Нужни са обаче, малки дози и как да се постигне това? Хомеопатичните лекарства са направени обикновено от едно единствено лекуващо подобно вещество, което се разрежда многократно във вода и съответно се получават минимални дози. Основните вещества, от които се приготвят хомеопатичните разтвори са около 200 на брой.  Повечето от тях са лечебни растителния, билки, а останалите са на основата на продукти с животински и минерален произход. Разреждането е толкова голямо, че във водата да не остава нито една молекула от разтвореното лекуващо вещество. Тогава какво ще лекува, щом го няма лекуващото вещество? Смята се, че водата има памет и тя запомня и запазва  информацията за лекуващото вещество, разтворено в нея.  По нататък, при приемането на така приготвените хомеопатични медикаменти, те с информацията, която носят стимулират чрез имунната система естествените оздравителни механизми на организма, водещо до излекуване.

•  Нашата категория хомеопатия: https://valeta.bg/homeopatija

Процес на лекуване с хомеопатия

BlogImage-20.09.19Ето стъпките, които включва лекуването с хомеопатия:

1. Избор на много добър лекар хомеопат.
2. Първоначален преглед, който може да трае и 2 часа. Времето е необходимо, за да се разберат всички симптоми, оплаквания и  общото състояние на пациента, защото хомеопатията лекува не болестта, а болния човек.
3. Изготвяне, предписване  на индивидуално лекарство с точно необходимото вещество и степен на разреждане за получаване на минимални дози.
4. Приемане на лекарството  при спазване на всички указания на лекаря  и изисквания, дадени в листовката към  лекарството.

Очевидни са принципите, на които се основава хомеопатията.

1. Заболяване с определени симптоми се лекува с вещество, което при здрави хора предизвиква подобни симптоми. Напр. при възпаление на става с оток,  хомеопатите ще назначат пчелна отрова, вместо аспирин или друго противовъзпалително лекарство, защото при ухапване от пчела се образува подобен оток, т.е. симптомите са подобни на тези при болната става.
2. За активно вещество се използват природни продукти, без химия.
3. Ниски дози, чрез разреждане.
4. Според хомеопатичната теория, по нататък от хомеопатичното лекарство организмът се лекува сам, без химични реакции, с паметта на  водата от разтвореното вещество.
5. Лекарството действа чрез отключване на потенциала, заложен във всеки организъм да се справи с възникнал в него болестен процес.

•  Шуслеровите соли също са част от хомеопатията: https://valeta.bg/homeopatija/shuslerovi-soli

Какво лекува хомеопатията?

Смята се, че успешно  лекува заболявания на  храносмилателната система и сърдечно-съдовата система, на ставите, бъбреците и алергични реакции. Бори се с  настинки, грип, хроничен бронхит. Често се използват хомеопатични препрати за деца.
Сега вече могат дълбоко да се разберат плюсовете и минусите на хомеопатията за нашето здраве.

Плюсове на хомеопатията за здравето

Витамин Е е друг мастноразтворим витамин и неговите супер мощни антиоксидативни свойства са неоспорими. Той играе важна роля при почти всички органи в човешкото тяло - сърце, мозък, полова система и др. Но нека обърнем внимание и на една негова не толкова позната полза - а именно положителното му въздействие върху косата, тъй като през пролетта обикновено косата е изтощена и често капе. Благодарение на антиоксидативните си свойства и намаляването на свободните радикали, витамин Е спомага поддържането на здрав скалп, а оттам може и да предотврати косопада. Други наблюдения показват, че витамин Е може да възстанови блясъка на косата. Витамин Е се съдържа в листните зеленчуци, ядките, растителните масла и др.

•  Хомеопатични продукти за настинка и грип: https://valeta.bg/homeopatija/kashlica-nastinka-i-grip

Плюсове на хомеопатията за здравето

BlogImage-20.09.191. Всички  активни компоненти на хомеопатичните лекарства са естествени продукти без никакви изкуствени химични съединения.
2. Използват се минимални дози и е известно колко важно е това.
3. Хомеопатичните медикаменти предизвикват нежни и леки ефекти върху тялото и лесно се приемат. Предлагат се под формата на малки гранули или таблетки с приятен вкус, които лесно се разтварят в устата, прахчета,  капки за бебета и малки деца.
4. Хомеопатията има цялостен подход. Тя има предвид човека като цяло, лекува  болния човек, а не отделна болест или симптом. Много е важно, че може само с едно лекарство да се покрият всичките оплаквания на психическо, физическо и емоционално ниво. Ясно е как е при конвенционалната  медицина с много добри специалисти за определена група болести с изключение на схоластичните лекари.
5. Хомеопатията лекува причините, а не симптомите. По този начин ефектът се оказва дълбок и дълготраен.
6. Хомеопатичните лекарства са индивидуални. Болни от едно и също заболяване, напр. настинка, реагират различно: едни с висока температура, при едни протича по-леко при други тежко и т.н. Затова всеки пациент получава различно хомеопатично лекарство, което да има подобие с оплакванията му.
7. Хомеопатичните лекарства стимулират  естествения защитен механизъм на тялото да се самоизлекува. Постига се  чрез активиране на имунната система на организма.
8. Хомеопатията е насочена да подсилва имунната система и по този начин  увеличава устойчивостта на човек към болести и инфекции.
9. При хомеопатичното лечение пациентът участва активно в лечението, което допълнително повишава ефективността на лечебния процес. При първия преглед хомеопатичният специалист добре опознава пациента, нещата които го безпокоят и го мотивира за активно участие в оздравителния процес.
10. Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти, тъй като лекарството е многократно разредено и токсините са отстранени. В този смисъл те са безвредни. Нещо повече, ако в  организма са натрупани много токсини, приема на хомеопатично лекарство стимулира тялото към детоксикация.
11. Хомеопатията може да се прилага при всички, без оглед на възраст, бременност или кърмене. Дозата не се променя, тъй като винаги крайната цел е минимална доза.
12. Хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с лекарства от традиционната медицина.
13. Лекарствата не се тестват върху животни, защото хората реагират по различен начин на лекарствата в сравнение с животните. Тестват се върху здрави хора.
14. Хомеопатичните лекарства, в сравнение с конвенционалните лекарства,  са  по-евтини.
15. Хомеопатията разполага с голям брой хомеопатични лекарства, които непрекъснато расте.

Хомеопатичните медикаменти се произвеждат от фармацевтични компании, точно както и традиционните лекарства. Изискванията към производството им са описани нормативно  в "Хомеопатична фармакопея".

•  ОСЦИЛОКОКЦИНУМ е един от най-популярните хомеопатични продукти: https://valeta.bg/oscilokokcinum-x-6