BlogImage-20.09.19

За да може да се отговори на поставените въпроси, трябва много добре да се разбере що е хомеопатия. Още повече, че има много мнения за хомеопатията, които варират от „осанна” като всичко лекува най-ефективно и безопасно до „разпни го” като псевдо наука, безполезна, вредна.

Същност на хомеопатията

BlogImage-20.09.19Хомеопатията се разглежда като метод на лечение от алтернативната медицина. Тя възниква в края на 18 век от необходимостта да се заменят методите на тогавашната медицина с по-хуманни и щадящи пациента практики. Затова е наричана още нежната медицина. Самата дума произлиза от гръцки όμοιος, хомиос, което означава подобен и πάθος, патос, което означава болест. Така  думата хомеопатия включва лекуване на болест с подобен. Това използва още Хипократ около 400 год. пр.н.е. Той е лекувал болестта мания, като е; предписвал малки дози корен от мандрагора, която в големи дози предизвиквала същата болест мания. И пръв той е казал: "Подобното се лекува с подобно". Оказва се, че малки дози от това, което в големи дози може да разболее някого, също така може да го излекуват. Нужни са обаче, малки дози и как да се постигне това? Хомеопатичните лекарства са направени обикновено от едно единствено лекуващо подобно вещество, което се разрежда многократно във вода и съответно се получават минимални дози. Основните вещества, от които се приготвят хомеопатичните разтвори са около 200 на брой.  Повечето от тях са лечебни растителния, билки, а останалите са на основата на продукти с животински и минерален произход. Разреждането е толкова голямо, че във водата да не остава нито една молекула от разтвореното лекуващо вещество. Тогава какво ще лекува, щом го няма лекуващото вещество? Смята се, че водата има памет и тя запомня и запазва  информацията за лекуващото вещество, разтворено в нея.  По нататък, при приемането на така приготвените хомеопатични медикаменти, те с информацията, която носят стимулират чрез имунната система естествените оздравителни механизми на организма, водещо до излекуване.

•  Нашата категория хомеопатия: https://valeta.bg/homeopatija

Процес на лекуване с хомеопатия

BlogImage-20.09.19Ето стъпките, които включва лекуването с хомеопатия:

1. Избор на много добър лекар хомеопат.
2. Първоначален преглед, който може да трае и 2 часа. Времето е необходимо, за да се разберат всички симптоми, оплаквания и  общото състояние на пациента, защото хомеопатията лекува не болестта, а болния човек.
3. Изготвяне, предписване  на индивидуално лекарство с точно необходимото вещество и степен на разреждане за получаване на минимални дози.
4. Приемане на лекарството  при спазване на всички указания на лекаря  и изисквания, дадени в листовката към  лекарството.

Очевидни са принципите, на които се основава хомеопатията.

1. Заболяване с определени симптоми се лекува с вещество, което при здрави хора предизвиква подобни симптоми. Напр. при възпаление на става с оток,  хомеопатите ще назначат пчелна отрова, вместо аспирин или друго противовъзпалително лекарство, защото при ухапване от пчела се образува подобен оток, т.е. симптомите са подобни на тези при болната става.
2. За активно вещество се използват природни продукти, без химия.
3. Ниски дози, чрез разреждане.
4. Според хомеопатичната теория, по нататък от хомеопатичното лекарство организмът се лекува сам, без химични реакции, с паметта на  водата от разтвореното вещество.
5. Лекарството действа чрез отключване на потенциала, заложен във всеки организъм да се справи с възникнал в него болестен процес.

•  Шуслеровите соли също са част от хомеопатията: https://valeta.bg/homeopatija/shuslerovi-soli

Какво лекува хомеопатията?

Смята се, че успешно  лекува заболявания на  храносмилателната система и сърдечно-съдовата система, на ставите, бъбреците и алергични реакции. Бори се с  настинки, грип, хроничен бронхит. Често се използват хомеопатични препрати за деца.
Сега вече могат дълбоко да се разберат плюсовете и минусите на хомеопатията за нашето здраве.

•  Хомеопатични продукти за настинка и грип: https://valeta.bg/homeopatija/kashlica-nastinka-i-grip

Плюсове на хомеопатията за здравето

BlogImage-20.09.191. Всички  активни компоненти на хомеопатичните лекарства са естествени продукти без никакви изкуствени химични съединения.
2. Използват се минимални дози и е известно колко важно е това.
3. Хомеопатичните медикаменти предизвикват нежни и леки ефекти върху тялото и лесно се приемат. Предлагат се под формата на малки гранули или таблетки с приятен вкус, които лесно се разтварят в устата, прахчета,  капки за бебета и малки деца.
4. Хомеопатията има цялостен подход. Тя има предвид човека като цяло, лекува  болния човек, а не отделна болест или симптом. Много е важно, че може само с едно лекарство да се покрият всичките оплаквания на психическо, физическо и емоционално ниво. Ясно е как е при конвенционалната  медицина с много добри специалисти за определена група болести с изключение на схоластичните лекари.
5. Хомеопатията лекува причините, а не симптомите. По този начин ефектът се оказва дълбок и дълготраен.
6. Хомеопатичните лекарства са индивидуални. Болни от едно и също заболяване, напр. настинка, реагират различно: едни с висока температура, при едни протича по-леко при други тежко и т.н. Затова всеки пациент получава различно хомеопатично лекарство, което да има подобие с оплакванията му.
7. Хомеопатичните лекарства стимулират  естествения защитен механизъм на тялото да се самоизлекува. Постига се  чрез активиране на имунната система на организма.
8. Хомеопатията е насочена да подсилва имунната система и по този начин  увеличава устойчивостта на човек към болести и инфекции.
9. При хомеопатичното лечение пациентът участва активно в лечението, което допълнително повишава ефективността на лечебния процес. При първия преглед хомеопатичният специалист добре опознава пациента, нещата които го безпокоят и го мотивира за активно участие в оздравителния процес.
10. Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти, тъй като лекарството е многократно разредено и токсините са отстранени. В този смисъл те са безвредни. Нещо повече, ако в  организма са натрупани много токсини, приема на хомеопатично лекарство стимулира тялото към детоксикация.
11. Хомеопатията може да се прилага при всички, без оглед на възраст, бременност или кърмене. Дозата не се променя, тъй като винаги крайната цел е минимална доза.
12. Хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с лекарства от традиционната медицина.
13. Лекарствата не се тестват върху животни, защото хората реагират по различен начин на лекарствата в сравнение с животните. Тестват се върху здрави хора.
14. Хомеопатичните лекарства, в сравнение с конвенционалните лекарства,  са  по-евтини.
15. Хомеопатията разполага с голям брой хомеопатични лекарства, които непрекъснато расте.

Хомеопатичните медикаменти се произвеждат от фармацевтични компании, точно както и традиционните лекарства. Изискванията към производството им са описани нормативно  в "Хомеопатична фармакопея".

•  ОСЦИЛОКОКЦИНУМ е един от най-популярните хомеопатични продукти: https://valeta.bg/oscilokokcinum-x-6

Минуси за здравето при хомеопатичното лечение

BlogImage-20.09.19Хомеопатията има и недостатъци.

1. Лечението с хомеопатия е по-продължително. Може да отнеме и година, за да се премахнат напълно всички симптоми. Това може да предполага и недостатъчна ефективност.
2. Неправилно е да се прилага при рискови болести и тежки състояния.
3. Смята се, че е най-целесъобразно да се използва само за профилактика и поддържаща терапия към конвенционалното лечение.
4. В някои случай е не ефикасна. Особено когато се започне при много тежко състояние на организма и тогава изобщо не бива да се прилага.
5. При определени ситуации е вредна. Когато пациентът, поради хомеопатично лечение, не приема необходимите лекарства, лекуването се забавя и може да доведе до хоспитализация и дори до фатален край.
6. Все още трудно се намират добри специалисти хомеопати.
7. Скъпа услуга за компетентен специалист хомеопат.
8. Няма клинични изпитания, само хомеопатични  доказателства.
9. Недостатъчно изяснени механизми на лечение и липса на научни доказателства за много неща от теорията и практиката на хомеопатията.

Научни доказателства

Чудесно подредено. Но има ли научни доказателства за верността на всичко това? Става дума за лекарства, за най-ценното, което има човека – здравето!

Отговорите са в два противоположни полюса.
В САЩ, Австралия, Русия наскоро са обявили хомеопатията за лъженаука и законно е уредено това. В България съвсем наскоро 65 академици и член-кореспонденти на БАН са призовали ректорите на медицинските университети да премахнат обучението по хомеопатия. В съвременната наука има основен принцип, на който тя се гради, а именно, че науката се основава на доказателства във всяка област. В медицината, за да се разреши за използване на едно лекарство се правят много клинични изследвания в изградена стройна система, за да се докаже първо, че то е безвредно, да не може да увреди здравето, и второ, е ефективно. Специалисти смятат, че за съжаление при  хомеопатията не е по този начин. Не са доказани опитно двете основни неща при хомеопатията.
1. В хомеопатичните продукти има ли нещо изобщо във водата след многократното разреждане. Такова не може да се открие най-често. А може би то е толкова малко, че уредите не могат да го хванат. В същото време, пациенти след приемане на хомеопатично лекарство изпитват симптомите, които активното вещество в лекарството предизвиква, напр. при настинка се повишава температурата, кашлица и др. Това показва, че хомеопатичното лекарство наистина действа и организмът е в етап на прочистване и възстановяване. А дали това не е голяма вяра?
2. Най-обосновано атакуван момент е, че хомеопатията лекува, защото водата има памет. А има ли водата памет, доказано ли е с научни експерименти, че разтворът запазва информация от разтвореното вещество? Опити за доказване паметта на водата правят едновременно и независимо един от друг френски имунолог и японски учен. Имунологът смята, че с опитите доказва, че водородните връзки са отговорни за паметта на водата. Направена е проверка от комисия от специалисти за експерименталната честност на опитите, които да докажат, че водата помни последното разредено в нея вещество. Тричленна комисия контролира на място методите на работа в лабораторията. Наново проведените експерименти отхвърлят хипотезата за паметта на водата. Ученият обаче продължава да отстоява твърдението си. Японският учен също не успява да повтори опитите за доказване паметта на водата в научни среди. В същото време с други научни опити се доказва, че след хомеопатично разреждане, водата „губи памет” за веществото, което е било разтворено в нея за по-малко от 50 милиардни от милисекундата.

Бъдещето на хомеопатията

BlogImage-20.09.19В последно време обаче усилено се търсят нови доказателства за паметта на водата със съвсем оригинални експерименти. Смята се, че ако се погледне на хомеопатията сериозно, учените могат да направят много открития, свързани с фундаменталните свойства на водата чрез правилни техники за надеждно тестиране на свойствата ù.  Резултатите от някои  скорошни изследвания са  странни. От тях изглежда, че въздействието на водата върху живите организми преминава отвъд пределите на обикновените химични процеси, а са свързани с най-базисните процеси в Космоса.

Големи надежди се възлагат, че учените с откритията си в областта на квантовата физика могат да помогнат за по-дълбокото разбиране и научно доказване  на лечебния подход при хомеопатията.

В чуждестранния печат (журнал Cochrane Database of Systematic Reviews) наскоро е публикувано изследване за , лечебните ефекти на орално хомеопатично лекарство в сравнение с тези при прием на плацебо препарат и реално лекарство. Изследвани са  деца на възраст между 0 и 16 години, болни от респираторни заболявания. Направено е най-прецизно  изследване с обща представителна извадка от 1562 деца.. При изчистване на всички статистически грешки, неточности в анализа и проучванията, става ясно, че хомеопатичните препарати просто нямат никакви терапевтични ефекти при лечение на всякакви инфекциозни респираторни заболявания. Освен това, те не помагат и при превенцията на тези заболявания, не редуцират и нуждата от прием на реални лекарства. Заключението е ясно: хомеопатията не лекува настинки, грип и подобни.

Какво може да се лекува с хомеопатичните лекарства.

Най-сигурното доказано нещо е, че хомеопатичните лекарства помагат с плацебо ефекта. Това също е полезно.
При рецидивиращи и хронични заболявания (екземи, цистити и др.) хомеопатичното лечение води до разреждане на рецидивите или до пълното им изчезване.
Когато уврежданията са толкова големи, че не може да се разчита на саморегулация с хомеопатичното лечение се облекчава състоянието на болния.
За сериозни болести като множествена склероза и др. хомеопатичните лекарства могат да бъдат предписвани само като допълнение към основните.