blog-top

Афтите са малки, плитко-отворени рана в устата, които причиняват дискомфорт основно при хранене и говор. Те са известни също като язви в устата. Има няколко вида различни вида афти. Научете кои са те сега!

Видове афти в устата:

1. Незначителни афти.
Те могат да се появят три или четири пъти годишно. Обикновено се случват при хора на възраст между 10 и 20 години. Те са с по-малко от 1 сантиметър и зарастват за около седмица без белези.
2. Основни афти.
Те са по-рядко срещани. Язвите са по-големи и могат да продължат повече от 2 седмици. Те често имат нужда от допълнително лечение и понякога оставят белези.
3. Херпетиформни афти.
Те са редки и се появяват като групи от малки афти. Те обикновено се лекуват около седмица за премахването им.

Причини за поява:

Лекарите не знаят какво точно причинява повечето афти.BlogImage-21.02.25-a
Нещата, които могат да причинят язви (афти) в устата са различни. Те могат да бъдат:

 Напрежение и стрес в живота
 Нараняване от зъб или зъболекарски уред
Храни като цитрусови плодове или кисели продукти (лимони, домати, ябълки, портокали, смокини, ананаси и ягоди)
 Противовъзпалителни лекарства като ибупрофен (Нестероидни)
 Алергия към храна, пастата за зъби или водата за уста

Нещата, които могат да причинят сложни язви, включват:

 Основно здравословно състояние като отслабена имунна система, ХИВ / СПИН, лупус или болест на Бехчет.
 Хранителни проблеми като твърде малко витамин В12, цинк, фолиева киселина или желязо.
 Стомашно-чревни заболявания.

Около 1 на всеки 5 души редовно получава афти. Те са по-чести при жените, вероятно поради хормонални разлики. Те също могат да се разпространяват в семейства.

Афти или херпес:

Афтите и херпесът не са едно и също.
Херпесът е група от болезнени, пълни с течност мехури. За разлика от афтите, херпесът е причинен от вирус и той е силно заразен. Също така, херпесът обикновено се появява извън устата ви - обикновено под носа, около устните или под брадичката ви, за разлика от афтите, които се появяват в устата.

Симптоми на афтите в устата:

Може да имате афта, ако изпитвате дискомфорт като:BlogImage-21.02.25-a

  Болезнена рана или рани в устата: на езика, мекото ви небце (задната част на покрива на устата) или вътре в бузите.
●  Усещане за изтръпване или парене преди появата на раните.
●  Рани в устата, които са кръгли, бели или сиви, с червен ръб или граница.

Тежките афти могат да причинят още и:

  Треска;
●  Умора;
●  Подути лимфни възли.

Раните обикновено не са сериозни. Те преминават сравнително бързо, особено със съветите от следващата точка. Все пак бъдете внимателни. Свържете се с вашия лекар ако имате:

-   Необичайно големи рани
-   Рани, които се разпространяват
-   Рани, които продължават 3 седмици или повече
-   Силна болка, въпреки избягването на задействащи храни и приемането на лекарства без рецепта
-   Проблем с пиенето на достатъчно течности
-   Висока температура с афти

Ако се наложи да отидете до лекар, той може да постави диагноза въз основа на физически преглед и вашата медицинска история. Може лекарят ви да поиска да изследват кръвта ви, за да проверят дали дефицитът на витамин или друго здравословно състояние причинява раните.

Домашни лекове при афти:

Болката от афтите обикновено се подобрява след няколко дни и раните обикновено зарастват без лечение за около седмица или две. Домашните лечения за ускоряване на заздравяването и за по-добро чувство включват:

1. Смес за афти. Смесете сол или сода за хляб в малко топла вода. Целта е да се получи смес наситена на сол и сода и подходяща за жабурене. Изплаквайте устата си 4 пъти дневно с получената смес за дезинфекция и облекчение.
2. Сода за хляб. Отделете сода за хляб и добавете няколко капки вода към тях. След това, наложете получената смес на афтите. Оставете я за 10-на минути и след това изплакнете.BlogImage-21.02.25-b
3. Мед. Медът е с доказано антисептично действие. Той съдържа витамини и минерали и може да помогне при лечението на афтите. Единственото нужно е да нанесете малко мед около язвите (афтите) в устата и да го оставите за няколко минути. След това изплакнете устата си с вода. Можете да повтаряте процедурата няколко пъти на ден.
4. Вода. Хидратирайте организма си. Приемането на много течности улеснява организма при борбата с афтите.
5. Лайка - Лайката има ефект, който успокоява лигавиците в човешкото тяло. Препоръчваме ви прием на чай от лайка 3-4 пъти дневно. Използвайте част от чая за жабурене и промивка.

Също така препоръчваме да:

-    Избягвате храни, които дразнят устата ви, включително цитрусови плодове, кисели зеленчуци и пикантни храни;
-    Не дъвчете дъвка;
-    Миете зъбите си с четка с мек косъм след хранене. Почиствайте зъбите си с конци всеки ден. Хигиената ще предотврати появата на възпаление от храни останали след хранене.

Продукти за лечение на афти:

Лечението на афти може да бъде улеснено с използването на лекарски продукти. Чрез тях можете да изпитате бързо облекчение и решение на вашия проблем:

Медицински продукти. Лечебните гелове, кремове и пасти могат да бъдат бързо и ефикасно решение на вашия проблем. Можете да разгледате водещи продукти на супер цени от нашия сайт: ТУК
Води за уста. Вашият лекар може да предпише изплакване на вашата уста с вода за уста със стероид или болкоуспокояващи.
Перорални лекарства. Язвеното лекарство сукралфат (карафат) и подагричното лекарство колхицин (Mitigare) също могат да лекуват афти. Вашият лекар може да Ви предпише и стероидни хапчета в допълнение.
Хранителни добавки. При липса на достатъчно витамини и минерали, вашето тяло може да се нуждае от тях. Дефицитът е предпоставка за инфекции във вашето тяло и е нужно да си ги набавите. Препоръчваме ви да разгледате и изберете мултивитамини за вашето здраве от ТУК - супер качество и цени.

Погрижете се за вашето здраве. То е най-ценният ви актив. Ако статията ви е била полезна, моля споделете я с вашите близки. Можете да разгледате и още полезни съвети от Аптеки Валета в нашия блог - https://valeta.bg/blog.

При нужда от продукти или консултация с фармацевт можете да се обърнете към нас https://valeta.bg/
или на телефон: 0883 25 21 21.