BlogImage-27.02.18

Все повече хора страдат от високо кръвно налягане. Причините за това са много – начинът на живот, забързаното ежедневие, стресът, обездвижването, напредването на възрастта и др. Симптомите за кръвно налягане над 140/90 понякога остават незабелязани, но в повечето случаи усещаме главоболие, световъртеж, шум в ушите, сърцебиене, зачервяване на лицето и др. Ето няколко съвета, които да ви помогнат при високо артериално налягане:

1. Взимайте редовно лекарствата си за кръвно

Ако страдате от високо кръвно налягане, то най-вероятно приемате и някои лекарства, предписани от вашия лекар – в повечето случай АСЕ инхибитори или бета-блокери. Ако вече приемате такива медикаменти, много е важно да ги приемате редовно. Понякога ако човек се чувства добре и ако кръвното му е в нормалните граници, той решава да спре спре лекарствата си за кръвно, или да пропусне някой прием. Това е грешно и е една от основните причини човек да поддържа високо кръвно, въпреки лекарствата, които взема. Така че веднъж започнали да приемате такива медикаменти, не забравяйте да ги вземате по едно и също време и никога не пропускайте прием.

2. Движете се повече

BlogImage1-28.02.18Всекидневното движение може да намали кръвното налягане. Особено в случаите ако човек е водил застоял начин на живот, ежедневната активност в продължение на поне половин час може да има положителен ефект върху кръвното ви налягане. А какво да изберете – бягане, каране на колело, плуване или разходки в парка – зависи само от вас, важното е да ви доставя удоволствие и положителните резултати скоро ще бъдат налице.

3. Намалете стреса

Напрегнатата работа, забързаното ежедневие, повечето кафета, обездвижването често водят до стрес, а оттам и до повишено кръвно налягане. За да балансирате с ежедневното напрежение е важно да намерите начини за овладяване на стреса. Дълбокото дишане, медитацията, йогата, отпускането на мускулите или просто четенето на книга на дивана могат да ви откъснат от проблемите и напрежението. Намерете подходящо за вас занимание, помислете какво ви кара да забравите за стреса и можете да дишате отново свободно. 

4. Спрете цигарите и не злоупотребявайте с алкохола

Пушенето не само уврежда вътрешната част на кръвоносните съдове и води до атеросклероза, но и чрез вегетативната нервна система води до свиване на съдовете. Затова дори една единствена цигара повишава кръвното за най-малко 15 минути. Алкохолът също повишава пулса и кръвното налягане. Но той не е толкова вреден колкото пушенето, особено ако се придържате в умерени количества. С други думи, по добре е да пиете редовно, но не повече от 1 чаша вино или бира, отколкото да прекалявате от време на време.

5. Намалете солта

BlogImage-28.02.18В почти всички случаи на високо кръвно налягане, ако ограничите дневния прием на трапезна сол до 3 до 5 г, то ще усетите положителен ефект върху здравето си. По този начин ще намалите кръвното си налягане. Но тази препоръка не е толкова лесна за спазване, тъй като солта се крие в много от хранителните продукти, без да подозираме колко високо е съдържанието ѝ в някой от тях - в хляба, колбасите, сирената, полуфабрикатите или кетчупа. Например само в една полуготова пица се съдържа повече сол, отколкото препоръчителния дневен прием. Затова ако страдате от високо кръвно налягане е добре да избягвате полуфабрикатите, а ако консумирате салами и сирена, да предпочитате такива с по-ниско съдържание на сол като моцарелата или мортаделата.

6. Отслабнете

Наднорменото тегло и затлъстяването са все по-често срещани проблеми в модерното общество не само при възрастните, но и при децата. Доказано е че високото кръвно налягане има директна връзка с наднорменото тегло и дори свалянето само на 1 кг от това наднормено тегло ще има положителен ефект върху кръвното ви налягане.

7. Възползвайте се от продукти за грижа за сърцето.

Редица научни изследвания доказват, че има естествени източници и съответно хранителни добавки, които могат да повлияят положително върху кръвното налягане. Те могат да се използват самостоятелно или като допълваща грижа, ако вече се приемат медикаменти за хипертония. Ето някои от тях:

Селен – той е важен антиоксидант и защитава клетките от свободни радикали и от тяхното негативно въздействие. Наред с това е доказано, че селенът има огромно значение за сърдечно-съдовата система и намалява риска от коронарна болест на сърцето. Той увеличава еластичността на кръвоносните съдове и предпазва от натрупването на холестеролни плаки по стените им. Вижте ТУК някои от продуктите, които предлагаме със съдържание на селен.

Омега 3 мастни киселини – източници на омега 3 мастни киселини са рибеното масло и лененото семе. Доказано е че продължителното му приемане води до намаляване на кръвното налягане. Допълнително тези мастни киселини подобряват сърдечно-съдовия тонус. Изборът на продукти с Омега 3 е наистина голям. Разгледайте някой, които предлага аптека Валета ТУК.

• Коензим Q 10 – освен че е доказано че намалява кръвното налягане, коензим Q10 е важен антиоксидант, който се грижи за производството на енергия в клетките и освен това неутрализира негативното действие на някои статини, които се изписват като съпътстващо лечение при високо кръвно налягане. Нашите продукти с Q 10 >>>.

BlogImage-28.02.18Продуктът на Валмарк ОмегаПрим съчетава силата на тези три уникални съставки и можете да се възползвате от неговите положителни действия в случаите ако страдате от високо артериално налягане, ако имате сърдечно-съдови проблеми или нарушен липиден профил, ако приемате статини или ако сте подложени на стрес и умора. Вижте нашето предложение за ОмегаПрим тук.