BlogImage-29.03.19

С настъпването на пролетта, радостта от зелената трева и цъфналите цветя може да е истински кошмар за хора страдащи от пролетни алергии. Най-разпространената пролетна алергия е сенната хрема. Причина за нея са полените – житни, дървесни или тревисти. Най-честите симптоми, които я съпровождат, са постоянно течащ или запушен нос, сърбеж на очите или кожата, кихане. Ето няколко съвета, които биха ви помогнали да се справите с пролетните алергии.

1. Изберете правилното време за проветряване

Полените трябва да си останат извън домът ни. Затова е добре по време на цъфтежите, прозорците да са затворени и да проветряваме само един път на ден. Ако живеете в големия град, добре е да проветрявате, когато все още няма голямо движение на автомобили – идеално е между 6 и 8 часа сутринта. Ако пък живеете в провинцията, най-подходящото време е след 19 часа, но не и през цялата нощ. Най-много полени има между 4 и 6 сутринта. Допълнително може да поставите на прозорците си мрежи, които да възпрепятстват преминаването на полени в жилището или да използвате спрей за нос като Алери, който създава бърза и ефективна бариера срещу полените.

2. Никакви външни дрехи в спалнята

Вечер като се приберете вкъщи, първо свалете външните си дрехи и ги оставете в някоя стая, различна от спалнята. Същото важи и за хората, с които живеете. Полените се захващат по дрехите, с които сте били навън, и могат да предизвикат продължително кихане, когато останат в същото помещение, където спите. Затова и простирането навън, дори в най-слънчевите дни, е добре да се замени с използването на сушилня.

3. Правете редовно промивки на носа

BlogImage1-29.03.19 Редовните промивки с морска вода не само отпушват носа при настинка, но и отмиват полените от лигавицата на носа. Ако успеете да превърнете тази дейност в ежедневна рутина (като миенето на зъбите), то със сигурност ще дишате по-свободно по време на пролетните алергии. Най-добре е да промивате носа си сутрин и вечер. За ваше улеснение в аптеката може да откриете системи за промивки на носа, които са лесни и удобни за използване, както за възрастни, така и за деца.
Например в системите за промивка Клинсин Мед или Назопюр, в които освен назалния душ, има и пакетчета морски разтвор на прах, които се разтварят във вода и ефективно почистват носните пътища.
При по-тежки случаи може да започнете да прилагате локален кортикостероид като например Моманос, който отпушва носа и отбъбва лигавицата след едноседмичен прием.  

4. Поддържайте добра хигиена вкъщи

За жалост дори и при затворени прозорци, полените успяват да проникнат в жилището. Затова ако страдате от сенна алергия, по време на цъфтежите е хубаво ежедневно да за чистите с прахосмукачка, която има специален филтър за фин прах, и да забърсвате с влажен парцал. Вече се предлагат на пазара и пречистватели за въздух, които филтрират и най-дребните частици, които могат да причинят алергии.

5. Планирайте отпуска далече от полените

Когато имате възможност, планирайте отпуската си на морето или в планината, където няма толкова много полени. Разходките покрай брега са благоприятни, защото морският бриз носи въздух откъм морето, където няма полени. Ако обичате планината, качете се над 1600 м надморска височина, където въздухът е по-чист и оптимално наситен с кислород.

6. Използвайте очилата като щит срещу полените

Очилата предпазват очите от полените и намаляват чувството на сърбеж и дразнене. Затова ако страдате от алергия и излизате навън, хубаво е да винаги да носите слънчеви очила. Ако носите контактни лещи е добре да ги замените с обикновени очила по време на сенните алергии, за да облекчите раздразнението на очите. Избягвайте и други дразнители по времето на пролетните алергии, като например носенето на грим, цигареният дим, вредните газове или хлорът в басейна.

7. Подкрепете имунната си система

BlogImage-29.03.19Още от зимните месеци е важно да поддържаме силна имунната система, защото дори и при хора, които се хранят правилно и ежедневно спортуват, могат да се проявят алергии. За да помогнем на имунната система да се справи с пролетния сезон, е добре още от началото на годината да започнем да приемаме студенопресовано масло от черен кимион под формата на течност или капсули (Нигела макс), което води до по-голяма устойчивост на организма към болести. В периода на пролетните алергии може да приемате и Рестив, който благодарение на патентованата си съставка на основата на пъдпъдъчи яйца, бързо облекчава симптомите като сърбеж на кожата и очите, кихане, запушен нос и др. и подпомага имунния отговор на организма при излагане на алергии. От хомеопатичните продукти може да си помогнете с Риалержи или Ринитал.