blog-top-03-14

Бирената мая е вид мая, създадена като страничен продукт от варенето на бира. Обикновено се използва в алтернативната медицина за насърчаване на здравето и имунитета. Тя е използвана и за производство на различни лекарства и хранителни добавки.

Бирената мая се приема през устата при дихателни проблеми, настинка, грип и сезонни алергии. Също така, тя се приема и при диария, подуване на дебелото черво (колит), висок холестерол, загуба на апетит, акне, предменструален синдром (ПМС), повтарящи се циреи по кожата (фурункулоза), диабет тип 2 и синдром на раздразнените черва . Също така се използва като източник на витамини от група В, хром и протеини.

Полза 1 - При висок холестерол:

Ранните изследвания показват, че приемането на бирена мая, съдържаща хром през устата в продължение на 8 седмици, намалява нивата на общия холестерол в кръвта. Бирената мая също така повишава и нивата на липопротеин с висока плътност холестерол при хора с висок холестерол, което е обратен ефект. Посъветвайте се с лекар преди приемането ѝ в този случай.

Полза 2 - При предменструален синдром (ПМС):

BlogImage-03.14-aПриемането на бирена мая може да намали симптомите на ПМС предменструален синдром.

Ефектът е особено благоприятен, когато бирената мая съдържа витамини и минерали.

Приета през устата, тя може значително да облекчи преминаването през този период от месеца за всяка дама.

Полза 3 - При сенна хрема и алергичен ринит:

Приемането на 500 милиграма от продукта бирена мая в продължение на 12 седмици намалява носните симптоми, свързани със сезонни алергии по време годината с висок брой полени. Изглежда обаче, че продуктът не подобрява симптомите свързани с очните. Изследванията показват по-добър ефект върху симптомите насочени с хрема и запушен нос.

Полза 4 - При подуване на дебелото черво (колит):

Бактерията Clostridium difficile причинява изключителен дискомфорт с подуването на дебелото черво (колит). Изследвания показват, че приемането на бирена мая през устата в продължение на 4 месеца заедно с ванкомицин в продължение на 30 дни може да помогне за лечение на колит, причинен от бактерията Clostridium difficile и да предотврати рецидив.

Полза 5 - При диабет:

Някои изследвания показват, че приемането на бирена мая, съдържаща хром през устата в продължение на 8 седмици, може да намали нивата на кръвна захар при хора с диабет. Това може също да намали необходимостта от използване на някои лекарства за диабет и повлияе положително на страдащите от този проблем. Преди използването на продукта, моля посъветвайте се с лекар дали е подходящ за Вашия казус.

Полза 6 - При грип:

BlogImage-03.14-aСмята се, че приемането на бирена мая в продължение на 12 седмици намалява възможността от разболяването от грип при хора, които не са получавали грипна ваксина. За съжаление, изследванията не идентифицират, че приема на бирена мая намалява продължителността или тежестта на симптомите на грип при тези хора, които се разболяват от него. Други ранни проучвания показват, че приемането на същия продукт от бирена мая намалява риска от обикновена настинка или грип и помага за по-бързото преминаване на симптомите при здрави хора, които наскоро са получили противогрипна ваксина.

Полза 7 - При запек и затруднено изхождане:

Синдромът на раздразненото черво е често срещан сред малки и големи. Той причинява неприятен дискомфорт. Ранните изследвания показват, че приемането на 500 мг или 1000 мг бирена мая дневно в продължение на 12 седмици може да облекчи изхождането и намали раздразнението на нашия корем. Неофициални проучвания показват, че е необходим поне един месец, за да настъпи полза при борбата с този проблем.

Други ползи:

Има и редица други докладвани ползи от бирената мая. Относно тях няма извършени проучвания и официални тестове, но биват споделяни от различни потребители на бирената мая. Акнето например е един от проблемите, за които има сведения, че бирената мая помага. Друга информация е, че бирената мая помага при загуба на апетит поради здравословни проблеми. Свързано с това, има редица сведения, че тя помага за подобряване на нашия тонус и енергия, като намалява стреса ни и ни прави по-енергични.

Състав на бирената мая:

Витамините от В-комплекса в бирената мая включват B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина) и B7 (биотин). Тези витамини помагат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, които осигуряват на тялото енергия. Те също така поддържат нервната система, помагат за поддържането на мускулите и поддържат кожата, косата, очите, устата и черния дроб здрави. В различните продукти бирена мая можете да срещнете:

●  витамин С
●  витамин E
●  витамин А
●  витамин В1
●  витамин В2
●  пантотенова киселина
●  витамин В6
●  биотин
●  фолиева киселина
●  витамин В12
●  холин
●  фосфор
●  натрий
●  калций    
●  магнезий
●  калий
●  цинк
●  манган
●  Желязо

Прием и дозировка:

BlogImage-03.14-cПравилният прием зависи от конкретния продукти бирена мая. Причината е, че всеки продукт има различен концентрат на екстракта.

Примерен продукт е БИРЕНА МАЯ АСЕ ТАБЛ Х 125 СОМА. Препоръчителният дневен прием е 3 пъти на ден по 2 таблетки с малко течност. При тежък физически труд и при активен спорт е позволено до 3 пъти по 5 таблетки на ден.

Ако имате интерес към продукта, моля свържете се с нас. Фармацевт ще Ви помогне за направата на оптимален избор.


Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с Ваши приятели, на които да е полезна също.

Ако искате да разгледате и другите наши статии със здравни съвети, разгледайте повече в нашия блог: https://valeta.bg/blog