ImageTop

Вече сме на прага на коледните и новогодишните празници! Идва онова любимо време от годината, в което се събираме със семейството си, похапваме през целия ден вкусни десерти, наслаждаваме се на празнични коктейли, готвим и изготвяме многостепенни менюта. Приповдигнатото празнично настроение върви ръка за ръка с обилното хранене, което не винаги е съобразено със здравословния ни начин на живот. Така трупаме празнични емоции… и излишни килограми, които в последствие се превръщат в новогодишни обещания за диети и отслабване.

Какво се случва с човешкото тяло по време на празници?

BlogImage-22.12-aСвикнали сме да мислим за празниците като за най-хубавото време от годината, което ни изпълва с радост и домашен уют. Това е така, но трябва да признаем, че изкушенията, на които се поддаваме с охота по това време от годината имат своя цена, която засяга здравето ни. Когато прекаляваме с храненето по време на празници, ние не само трупаме излишни килограми, но също така претоварваме храносмилателната си система, губим здравия си сън и страдаме от повишени нива на стрес.


Как храносмилателната ни система реагира на празничните пиршества?

Стомахът отделя солна киселина чрез париеталните клетки - това са специални, секретиращи киселина клетки, които имат ключова роля в храносмилането. Наличието на солна киселина в стомаха е от първостепенна важност, тъй като стимулира храносмилателния процес и неутрализира вредните бактерии в червата.

❗ Колкото повече храна консумирате, толкова повече солна киселина произвежда стомахът, а когато преяждате, тази киселина заедно с част от хранителното съдържание се връща нагоре по хранопровода, което води до образуване на киселини, гадене, а понякога и до повръщане.

✅ Поглъщането на големи количества храна забавя храносмилането, тъй като храносмилателната система е ангажирана по-дълго време в обработката на стомашното съдържимо. Това от своя страна причинява газове, чувство за подуване и дискомфорт - симптоми, които са често срещани след обилно хранене.

Колкото по-дълго време продължава храносмилателния процес, толкова повече кръв изпраща организмът към стомашно-чревния тракт. Това означава, че се нарушава и работата на кръвоносната система - в тялото има по-малко кръв за транспортиране на важни хранителни вещества и кислород до други части на тялото. Ефектът при това състояние е свързан с поява на симптоми като замаяност, отпадналост и обща умора.

Преяждането води и до скок на кръвната захар, особено когато е свързано с консумацията на храни, богати на въглехидрати. Скокът в нивата на кръвната захар обикновено е съпроводен с освобождаване на излишни количества от хормона инсулин. Първоначално при това състояние се наблюдава енергиен тласък, който обаче е съпроводен от бърз срив. Човешкото тяло не превръща тази енергия в гориво, а започва да я складира под формата на мазнини.

Кои са факторите, които влошават здравето на червата по време на празници?

BlogImage-22-12-bСлед като изяснихме процесът, който води до нарушено храносмилане и трупане на излишни килограми по време на празници е важно да разгледаме и причините, които го съпровождат.

●  Липса на рутина
Човешкото тяло има интуиция, която ви подсказва, че натоварените графици, ваканционните пътувания и нездравословната диета са фактори, които могат да повлияят сериозно върху здравето на червата. Рутината е важна за организма, особено когато се касае за нуждата от сън, движение или хранене. Излизайки от обичайните граници на ежедневието, вие подлагате храносмилателната си система на изпитание. Това може да доведе до неприятни храносмилателни симптоми - промени в подвижността на червата, подуване на корема, запек или поява на киселини. Когато се храните в неспецифично за вас време (например късно вечер) или тялото ви преминава през общи рутинни промени (като смяна на часовите зони), червата ви могат да бъдат засегнати от тези промени и да реагират бурно на липсата на позната рутина.

●  Хроничен стрес
Стресът през празничния сезон оказва влияние върху целия организъм - повишава нивата на кортизол и стимулира симпатиковата нервна система. Храносмилателната система също изпада в състояние на стрес, което може да доведе до промени в подвижността на червата и подуване на корема. Стресът оказва влияние върху стомашно-чревните симптоми чрез промяна на химическите съобщения, предавани по оста черва-мозък. Освен това, когато сме стресирани често поддържаме напрежение в коремните си мускули, което напряга червата, причинявайки спазми, газове и запек.

●  Нездравословна диета
Макар и много вкусни, празничните ястия обикновено съдържат малко фибри, а те са много важни, тъй като подхранват полезните бактерии в червата. За сметка на това, човек консумира повече захар по време на празничния сезон, което допълнително дисбалансира микробиома на червата и подпомага растежа на вредните бактерии. Промяната на диетата ви и преминаването към консумация на нездравословни храни за продължителен период от време може да причини неприятни стомашни симптоми.

Как да избегнем наддаването на тегло по време на празници?

➔    Здравословен сън
➔    Контрол върху нивата на стрес
➔    Допълнителен прием на фибри
➔    Ограничете алкохола и избягвайте преработените храни
➔    Консумация на храни, богати на протеин


Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с Ваши приятели, на които да е полезна също.

Ако искате да разгледате и другите наши статии със здравни съвети, разгледайте повече в нашия блог: https://valeta.bg/blog