blog-top

Имате дискомфорт и запушен нос? Чувствате тежест в главата? Тормози Ви често?
Над 28 милиона души в САЩ страдат от хроничен синузит.
Научете дали Вашият проблем не е свързан със синузит в тази статия!

Какво представлява?

BlogImage-20.09.28 Синузитът е възпаление на нашите синусите. Те се намират около носа и се простират до очите. Представляват кухини облицовани с тънка мембрана, която произвежда слуз. Слузта често се поглъща от нас и се оттича през малки отвори в носната кухина към гърлото.

Възпалението на синусите (синузит) често е придружено и от възпаление на носната лигавица (ринит). Комбинацията от двата здравословни проблема е позната като риносинузит и изисква специално лечение, което ще разгледаме в статията.


10 симптома за синузит

Симптомите на синузита са разнообразни. Можете да го познаете ако имате:

• запушен нос
• тежест около очите, носа и челото
• намалено обоняние
• зелен или жълт носен секрет
• затруднено дишане
• главоболие
• заглъхнал слух
• зъбобол
• висока температура
• лош дъх

Видове синузит:

Познати са различни фази на инфекцията. Най-общо са разделени на 3 вида. Те се различават по продължителността и симптомите:
Остър синузит
Острият синузит има най-кратката продължителност. Вирусната инфекция, причинена от обикновената настинка, може да причини симптоми, които обикновено траят между 1 и 2 седмици. В случай на бактериална инфекция, острият синузит може да продължи до 4 седмици. Сезонните алергии също могат да причинят остър синузит.

Субакутен синузит
Симптомите на подостърия (субакутен) синузит могат да продължат до 3 месеца. Това състояние често се среща при бактериални инфекции или сезонни алергии.

Хроничен синузит
Симптомите на хроничен синузит продължават повече от 3 месеца. Те често са по-леки. В тези случаи може да бъде виновна бактериалната инфекция. Освен това хроничният синузит обикновено се появява заедно с трайни алергии или структурни проблеми с носа.


Начини за лечение:

BlogImage-20.09.28Кои са средствата за борба с синузитната инфекция и кога са подходящи:

1. Носни промивки
Носните промивки могат да помогнат за изчистване на удебелените секрети от носните проходи. Почистването на синузита ще елиминира секрета и бързо ще облекчи симптомите като тежест и болка. Препоръчва се редовно почистване и добра носна хигиена за дългосрочно облекчение. Препоръчани продукти: ТУК и ТУК.

2. Назални спрейове против деконгестант
Локалните назални деконгестанти могат да бъдат полезни, ако се използват не повече от три до четири дни. Тези лекарства свиват подутите носни канали, улеснявайки премахването на носния секрет. Прекомерната употреба на локални назални деконгестанти може да доведе до зависимо състояние, при което носните канали се подуват и получават оток. Препоръчат продукт: ТУК.

3. Антихистамини
Антихистамините блокират възпалението, причинено от алергична реакция, така че те могат да помогнат в борбата със симптомите на алергии, които могат да доведат до подута носна лигавица. Препоръчан продукт: ТУК.

4. Антибиотици
Антибиотиците са стандартно лечение за бактериални инфекции на синусите. Те обикновено се приемат от 3 до 28 дни, в зависимост от вида на антибиотика. Тъй като синусите са дълбоко разположени в костите и кръвоснабдяването е ограничено, може да се предписват по-дълги лечения за хора с по-дълготрайни или тежки случаи.

Антибиотиците помагат за елиминиране на синусова инфекция, като атакуват бактериите, които я причиняват, но докато лекарствата влязат в сила, те не правят много за облекчаване на симптомите. Препоръчваме задължителна консултацията с лекар специалист.

5. Локални кортикостероиди
Тези рецепти за назални спрейове предотвратяват и обръщат възпалението и подуването в носните проходи и отворите на синусите, като адресират най-големия проблем, свързан със синусова инфекция. Локалните спрейове с кортикостероиди също са ефективни при свиване и предотвратяване на връщането на назални полипи. Тези спрейове в малка доза не се абсорбират в кръвния поток и могат да се използват за дълги периоди от време, без да се развие „пристрастяване“. Препоръчваме задължителна консултацията с лекар специалист - продуктите се продават само с рецепта.

6. Хирургическа намеса
Ако медикаментозните терапии се провалят, може да се препоръча операция в краен случай. Обикновено се извършва от отоларинголог. Анатомичните дефекти са най-честата цел на операцията.

Вашият хирург може да поправи дефекти в костта, отделящи носните проходи, да премахне носните полипи и да отвори затворени проходи. Синусовата хирургия се извършва под локална или обща анестезия и пациентите често могат да се приберат вкъщи в същия ден.

Лекарства за синузит:

BlogImage-20.09.28Вече знаете какво представлява синузита, какви са неговите симптоми, видове и начини за лечение. Време е да Ви покажем и основните видове лекарства, които могат да помогнат. Разделихме ги в 5 групи.

Билки и чайове:
Лайка и матрикария;
Бял равнец;
Жълт кантарион;
Див кестен, Конски кестен, Индийски кестен;
Балкански чай, Черновръхче, Риган;
Бръшлян.

Хапчета:
ГЕЛОМИРТОЛ ФОРТЕ КАПСУЛИ;

BlogImage-20.09.28Капки:
КСИЛОГЕЛ гел;
ХИГИТЕСТ капки за нос с Прополис;
МУКОНАЗАЛ натурал троен ефект;

Спрейове:
СТЕРИМАР спрей;
МУКОПЛАНТ назален спрей;
МУКОНАЗАЛ НАТУРАЛ спрей;

Витамини за имунитет:
ФЛОРАДИКС мултивитамин;

Синузитът е причинява огромен дискомфорт в нашето ежедневие. Той е често срещана инфекция, която изисква да вземем мерки. В настоящата статия Ви запознахме с всичко най-важно като симптоми, лечения и продукти за синузит. Все пак, ако проблемът Ви не отшумява се консултирайте с лекар. Ако статията Ви е била полезна, моля споделяте я с приятел.

При нужда от продукти или консултация с фармацевт можете да се обърнете към нас https://valeta.bg/
или на телефон: 0883 25 21 21