0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Антицелулит

Какво представлява целулита и причини за образуването муCategory-Image-anticelulit

Целулитът е заболяване на съединителната тъкан. Набръчканата и подобна на кора от портокал кожа е само върха на айсберга. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, които настъпва ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява целулита и причини за образуването муCategory-Image-anticelulit

Целулитът е заболяване на съединителната тъкан. Набръчканата и подобна на кора от портокал кожа е само върха на айсберга. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, които настъпват в намиращата се под нея съединителна тъкан, в резултат от нарушено кръвообращение и уголемяване на мастните клетки при задържане на мазнини и токсини в тях. В основата си причините за появата на целулита са генетични, като могат да се разделят условно на хормонални и наследствени. Целулитът често се появява в период на хормонални промени, включително в годините след излизане от пубертета и по време на бременност. По своята същност целулитът представлява деградирала капсулирана мастна тъкан, в която клетките са с повишено съдържание на вода. Виновни за целулита са клетките на кожата, както и съединителната тъкан. Еластичността на подкожната съединителна тъкан зависи от броя на мастните клетки. Мастната и съединителната тъкан дават възможност на мазнините, течностите и токсините да се задържат под кожата. Най-горният слой подкожна мазнина е съставен от малки "кутийки", които са разделени от свързваща тъкан. Над този тънък слой мазнина е дермата. Именно върху дермата се отпечатва това явление, наречено портокалова кожа. Над дермата се намира епидермисът, където се съдържат космените фоликули, потните жлези, нервни рецептори и др. Ролята на епидермиса е да дава изолация и стабилност на дермата. С нарастване на възрастта на индивида неравността по кожата е все по-ясно изразена, тъй като кожата започва да се разхлабва и отпуска. Важно е да знаем, че дермата достига максимална плътност на около 30 годишна възраст, като запазва качествата си до 35-40-та година. Обикновено мъжете страдат много по-рядко от целулит тъй като устройството на техните подкожни мазнини се различава от това при жените. Тази разлика, както и по-удебелената кожа при мъжете, ги прави слабо податливи на складиране на мазнини и клетъчни деформации.

Допълнителните фактори, които действат като катализатор за образуването на целулит, са: – Заседналият начин на живот; – Вредните навици (алкохол, цигари, кофеин); – Нездравословно хранене и недостиг на витамини и минерали; – Натрупване на токсини; – Нарушено кръвообращение и стрес.

Видове целулит

Съществуват няколко вида целулит: „Воден” – причинява се от задържане на течности. Познава се по посоката да движение – започва от ръцете, продължава по глезените, прасците, бедрата. Наблюдава се най-вече при по-слабите фигури, като негов симптом е и чувството на тежест в краката. Целулит, причинен от мазнини – получава се при прекалено консумация на мазнини и си намира по ханша, бедрата и дупето. Среща се при по-закръглени жени и при тези с променливо тегло. Целулит, причинен от въглехидрати – получава се при прекалена консумация на тестени изделия и сладко и се появява по бедрата и корема.

Лекарите различават 6 стадия на развитието на целулита: – Първи стадий - малки отоци и подпухналост. Кожата все още е равна и гладка, но течността започва да се задържа в подкожната мастна целулоза. По-трудно зарастват рани и синини; – Втори стадий - отоците нарастват. Появяват се неравности, които се забелязват при напрежение на мускулите; – Трети стадий - при "притискане" на кожата се вижда "портокалова кора". Течността започва да притиска артериите. Повърхностните вени не могат да се справят с дейността си. В капилярите се задържа кръв. Появяват се уплътнения и синини, които трудно минават; – Четвърти стадий - целулитът се вижда ясно дори при отпуснати мускули. Поради недостиг на кръв кожата в тези места е студена със син оттенък. При прищипване и натискане има болка; – Пети и шести стадий - площта на целулита се увеличава, появява се и по ръцете. Може би най-правилно е мнението на учените, които твърдят, че първите три стадия трябва да се смятат за козметичен дефект, а от четвъртия стадий вече е заболяване.

Козметичната форма на целулита е леката му форма, вижда се чак при притискане или свиване на тъканите на бедрата или седалището. Забелязва се, когато жената е седнала или е кръстосала крака. За щастие този целулит е по-често срещан и по-безобиден и донякъде засяга повече жени. От четвъртия стадий целулит е така наречения тип “портокалова кора”, забелязва се дори при нормален стоеж или легнало положение. Той е доста по-тежкият проблем, а и е по-забележим от пръв поглед.

Начини за предотвратяване и отстраняване на целулита

Днес медицината разполага с нови и усъвършенствани инструменти и методи за определяне на типа целулит и предписване на най-ефективно лечение за борба с него. Преди да предприемете каквито и да е действия за лечение на целулита си, трябва да се консултирате със специалист, който да определи типа на заболяването от което страдате, причината за появата му и да ви препоръча адекватна форма на лечение.

Здравословният начин на живот, изразен в правилното хранене, добрата хидратация и редовните физическите упражнения, е предпоставка за превенцията и премахването на целулита. Включете в хранителния си режим много плодове, зеленчуци, полезни мазнини и качествени източници на белтъчини, пийте достатъчно течности през деня, бъдете винаги добре хидратирани, елиминирайте трансмазнините и хидрогенираните мазнини,

Ограничете захарта и солта. Бъдете физически активни, защото физическите упражнения са преобладаващ фактор в борбата срещу целулита.

Необходимостта от решение на проблема е довела до създаването на един самостоятелен дял на фармацевтичната и козметичната индустрия. Борбата с целулита, след като той вече е на лице, се осъществява чрез използването на следните козметични продукти: антицелулитни крем гелове,антицелулитни гелове, различни видове скраб против целулит, рескулптуриращи гелове. Съществуват отделно много студиа за красота, които предлагат различни антицелулитни процедури. Такава процедура е антицелулитния масаж с качествени продукти. С помощта на масажа се осигурява кръвоснабдяването на тъканите. Новодошлата кръв подпомага изгарянето на мазнините, носи свежи хранителни съставки, като осигурява разнасяне на лимфните задържания и освобождава натрупаните токсини. Продуктите за масажа могат да бъдат както с химикали, така и с натурални съставки, които са за предпочинате. Друга антицелулитна процедура е Мезотерапия целулит. Това е метод за вкарване на активни съставки с липолитичен и стягащ ефект при лечение на целулит. Използва се пистолет за мезотерапия, с който се дозира прецизно веществото, по-точно се определя дълбочината и процедурата е по-малко болезнена. С мезотерапията се постига стягане на кожата, намаляване на мазнините, хидратация и ревитализация на отпусната и повяхнала кожа.