0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Отслабване

Какво представлява наддаването на тегло и причини за неговото съществуванеCategory-Image-otslabvane

Наддаването на тегло е сложен процес. То е комбинация от генетична предпоставка, хормонален баланс, състав на храната, въздействието на околната среда, начина на живот, включително съня, физическата активност и стрес. Всичко това води до дисбаланс в енергийното равновесие. Можете да наддадет ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява наддаването на тегло и причини за неговото съществуванеCategory-Image-otslabvane

Наддаването на тегло е сложен процес. То е комбинация от генетична предпоставка, хормонален баланс, състав на храната, въздействието на околната среда, начина на живот, включително съня, физическата активност и стрес. Всичко това води до дисбаланс в енергийното равновесие. Можете да наддадете тегло, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте. Ето защо, за да отслабнете трябва да създадете енергиен дефицит, като ядете по малко калории или като увеличите броя на калориите,които изгаряте чрез физическа активност, или и двете. Метаболизмът (обмяната на веществата) е естествен процес и организмът има много механизми, чрез които го регулира, за да може да „отговаря“ на индивидуалните Ви нужди. Метаболизмът е процесът, чрез който организмът превръща това, което пиете и ядете в енергия. По време на този сложен биохимичен процес, калориите от храните и напитките взаимодействат с кислород, за да се осовбоди енергия, която е необходима на организма да функционира. Дори да си почивате, тялото Ви се нуждае от енергия за всички свои функции като дишане, циркулация на кръвта, регулиране на хормоналния баланс, регенерация на тъкани и др.

Теглото на човек зависи от два фактора – първият е генетичен, а вторият е свързан с начина на живот. Генетичният фактор определя: – вида на обмяната на веществата, която за някои хора е по-бавна и те са склонни да трупат повече мастни запаси. Причината за това са нивата на тиреоидните хормони, отделящи се от щитовидната жлеза. Тяхната функция е да стартират процеса, познат като липолиза или разграждането на мазнините. Ако нивата на тези хормони са ниски, по-лесно ще качваш килограми. Други хормони, които влияят върху обмяната на веществата са: инсулин, кортизол и лептин.

Инсулинът се отделя в панкреаса. След като се нахраниш, нивата на глюкозата в кръвта се покачват и панкреасът ти получава сигнали, че се нуждаеш от повече инсулин. Той спомага клетките да получат достатъчно глюкоза, снабдява ни с енергия и влияе върху трупането на мазнини;

Кортизолът е познат като хормон на стреса. Той се отделя от надбъбречните жлези с цел да регулира нивата на кръвната захар и да не допусне падането й под нормалното. Затова, когато човек е стресиран изпитва нужда от сладки изделия. Кортизолът забавя метаболизма и затова, ако имаш високи нива на кортизол, качваш килограми;

Лептинът се произвежда в мастните клетки и изпраща сигнали до мозъка кога си вече сит. Лептинът влияе на метаболизма и посочва на клетките кога да складират мазнини и кога да ги изгарят. Когато нивата на лептина са ниски, апетитът се покачва и тялото съхранява излишната храна в мастните депа. Много често нивата на хормона намаляват, когато не получаваме достатъчно сън.

Броят на мастните клетки. За всеки човек мастните клетки са определен брой, те не изчезват, а само се свиват т.е. ако като деца сте били пълни, вероятно имате по-голяма предразположеност към трупане на излишно тегло. Причина за това може да e инсулиновата реакция, която се проявява при консумирането на въглехидрати. При някои хора тя е по-бурна, при други умерена, при трети – слаба. Колкото повече инсулин се отделя, толково по-бързо глюкозата се складира в мастните депа;

Качеството на мускулната маса. Известно е, че някои хора има склонност лесно и бързо да изграждат мускулна маса, а на други това да се отдава много по-трудно. В клетките на човек има малки органели наречени митохондрии, които обработват хранителните вещества, достигащи до тях и ни снабдяват с енергия. В мускулните клетки има най-много митохондрии, а в мастните те са в незначително количество. При активно движение, ние стимулираме увеличаването на мускулната маса и броя на митохондриите в клетките. Това води до по-активно консумиране на енергия и до отслабване.

Процес на отслабване и фактори, които му влияят

За успешно и дългосрочно намаляване на теглото, трябва да направите постоянни промени в начина си на живот и здравословните си навици чрез калорийно-контролирана диета в съчетание с физически упражнения.

Тези промени могат да се постигнат като: – се ангажирате с промените за цял живот, уверете се, че сте готови за тях, че те са за Ваше добро. Постоянната загуба на тегло отнема време и усилия. Отнема много физическа и психическа енергия, за да промените навиците си; – намерите вътрешната си мотивация

Никой друг не може да ви накара да отслабнете. Трябва да предприемете диета и упражнения, за да задоволите себе си, не някой друг. Направете списък с неща, които са важни за вас, за да ви помогне да се мотивирате, например по-добро цялостно здраве; – си поставите реалистични цели за отслабване,

което в дългосрочен план това означава да се стремите да губите от 0,5 до 1 килограм седмично; – консумирате по-здравословни храни. Преминаването към нов стил на хранене, трябва да включва както намаляване на общия прием на калории, така и промяна на различните видове храни. Трябва да се използват продукти, които не покачват рязко нивата на инсулина. Това са продуктите с нисък гликемичен индекс. Да се избягват въглехидратите от бяло брашно и да се заменят с храни, богати на протеини и фибри – те засищат по-бързо и по този начин няма да се стига до преяждане. Протеинът спомага за трупането на мускулна маса, а мускулите горят повече калории от мазнините дори когато само си почива човек. Оптималният брой на храненията е три, докато по-малкият брой не води до трайни резултати и не е здравословен. При често недохранване тялото си мисли, че около него е настъпил глад и е в опасност. То започва да черпи енергия от мускулите, защото те по принцип горят повече енергия, при което се губи мускулна маса, а се трупат мазнини; – станете активни и останете активни за цял живот. Въпреки, че теоретично може да се отслабне и без упражнения, те заедно с ниския прием на калории дават страхотно предимство при отслабване. Упражненията помагат да се изгорят излишните калории, които не могат да се изгорят с диетата. Когато тренираш, мускулите работят повече и затова се нуждаят от повече глюкоза, която да им даде енергия и в резултат се горят калории. При по-спокойните тренировки би трябвало да се прекарва поне по час във фитнеса. Докато 20 минути от високоинтензивните интервални тренировки са напълно достатъчни. Когато тренировката приключи, тялото продължава да гори допълнителни калории през целия ден – дори когато човек спи. Упражненията също предоставят и други многобройни ползи за здравето като укрепване на сърдечно-съдовата система, намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, подобряване тонуса и настроението; – променете гледната си точка. Не е достатъчно да се храните здравословно и да се упражнявате само няколко седмици или месеци, ако искате дългосрочно и успешно отслабване. Тези навици трябва да е превърнат в начин на живот.

Видове продукти за отслабване

Лекарства за отслабване. Повечето лекарства за отслабване са такива, които потискат апетита. Тези апетитопотискащи лекарства спомагат за намаляването на теглото като карат тялото да смята, че не изпитва глад или че изпитва ситост. Те намаляват апетита чрез увеличаване на нивата на серотонина и катехоламина – два химикала в мозъка, които влияят на настроението и апетита. Средствата за отслабване в тази група въздействат главно върху функциите на инсулина, като по този начин потискат апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Тези лекарства обикновено са под формата на таблетки или капсули и могат да бъдат предписани от лекаря или закупени легално без лекарско предписание.

Друг вид лекарства за отслабване са такива, които действат като абсорбатори на мазнините. Нивото на мазнините в кръвта е в пряка зависимост първо - от храносмилането и абсорбцията на мастните субстанции, внесени с храната, и второ - от кръговрата на холестерола в организма между черния дроб и червата. Абсорбаторите на мазнините пречат на част от липидите в червата да се свържат и ги отстраняват още преди да навлязат в циркулацията и да се върнат в черния дроб. Междувременно черният дроб поема част от холестерола от кръвта за синтез на жлъчни киселини и така нивото на липидите в кръвта значително намалява. Друго много важно значение на абсорбаторите на мазнини е, че чрез тях организмът отстранява много от натрупаните токсини и канцерогенни субстанции. Абсорбаторите на мазнини подпомагат метаболизма и предпазват организма от образуването на ракови клетки.

Хранителни добавки. Когато говорим за хранителни добавки, не може да става въпрос за лечение, но все пак те са един добър съюзник в борбата с килограмите. Не забравяйте обаче, че без добри хранителни навици и физически упражнения, приемът на хранителни добавки е безсмислен.

Билки и хапчета за отслабване на билкова основа. Тяхното използване изглежда най-малкото по-безопасно. С билките обаче също трябва да се внимава: да се прилагат безопасни дози и при всички случаи да се правят консултации със специалисти. Такива лечебните растения, които насърчават отделянето на течности или метаболитните процеси, изгарянето на мазнините, не са малко – едни от популярните билки са мента, мащерка, гръмотрън, бял равнец, жълт кантарион. Прилагането на такива продукти действа ефективно и в посока прочистване, освобождаване на тялото от токсини. Сред другите растителни основи на хапчета за отслабване можем да споменем още джинджифил, зелен чай, женшен.

Във Вашата аптека

В онлайн аптека Валета Вие можете да намерите голямо разнообразие от продукти, които биха Ви помогнали в изпълнението на решението Ви за редуциране на Вашето тегло. В зависимост от Вашето предпочитание, Вие можете да изберете подходящия вид продукт от голямата гама, която се намира при нас.