0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Спортно хранене

Храни и продукти за добри резултатиCategory-Image-sportno-hranene

Храненето на спортистите е много важна част от общата им подготовка като им осигурява добро здраве и високи спортни постижения. При спортното хранене строго се спазват определени принципи.

1. Доставяне енергия на организма ч ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Храни и продукти за добри резултатиCategory-Image-sportno-hranene

Храненето на спортистите е много важна част от общата им подготовка като им осигурява добро здраве и високи спортни постижения. При спортното хранене строго се спазват определени принципи.

1. Доставяне енергия на организма чрез храната с въглехидрати, белтъчини и мазнини, които трябва да са в определени количества и в точно определено съотношение

2. Приемане на много течности. Водата е необходима за правилното протичане на всички биохимични процеси в тялото. Спортистите приемат течности преди, по-време и след спортни натоварвания.

3. Осигуряване на организма достатъчно витамини и минерали и антиоксиданти.  

4. Изготвяне на индивидуален хранителен режим или такъв, съобразен с различните видове спорт. В него се определя и колко часа преди и след тренировка и състезание трябва да се хранят спортистите, което е от голямо значение за  успеха им. Трудно се изготвя седмичното и месечното меню, защото трябва да е съобразено с много изисквания и храната трябва да е разнообразна, балансирана и високо енергийна.

5. Провеждане контрол на теглото.

6. Използване на вещества, лекарства и процедури за повишаване на спортната работоспособност.

Освен основните принципи спортното хранене е съобразено и със специфичните изисквания при различните видове спорт, възрастта, пола на спортистите, целите, които си поставят, напр. поддържане на оптимално тегло или ниско ниво, или натрупване на мускулна маса. Особено се обръща внимание на обезводняването на организма, липсата на въглехидрати и недостатъчния прием на протеини (белтъчини).

Допълнителните добавки при спортното хранене включват:

  • спортни храни и напитки;
  • хранителни добавки.

Спортните храни и напитки са конкретно подбрана здравословна храна и специфични хранителни вещества, аминокиселини, билкови препарати и др, комплектувани  за удобно ползване.

Хранителните добавки са необходими за спортистите по следните причини: - съвременните хранителни продукти, поради замърсяването на почвата и използването на изкуствени торове и химикали, са с намаляла в пъти хранителна стойност и не доставят на организма референтните  количества въглехидрати, белтъчини и др; - за да се доставят тези основни вещества трябва да се консумира много храна, което е вредно; - малки колчества от хранителните добавки компенсират недостига на основните вещества.

Какво може да постигнете с правилната употреба на хранителни добавки?

  • подобряване на общото здравословно състояние;
  • подкрепа на имунната система;
  • поддържане на оптимално тегло;
  • компенсиране на въглероден и белтъчен дефицит;
  • намаляване на травмите;
  • намаляване времето за възстановяване;
  • намаляване на мускулните болки;
  • подобряване на спортните постижения.  ,

Огромно е разнообразието на хранителни добавки за спортисти. За децата спортисти има спортни блокчета, протеинови бонбони и пудинг. Видът и как да се използват хранителните добавки за всеки спортист се определя от лекар, съобразено с конкретния недостиг на спортиста, вида спорт и целите.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите голямо разнообразие  на най-добрите спортни добавки: суроватъчни, соеви, растителни, протеини; въглехидратни препарати за възстановяване след тренировки; креатин и др. Има различни витамини, минерали, билки, кремове, гелове и др, разработени специално за спортисти.