0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Парадонтоза

Какво представлява парадонтозата Category-Image-paradontoza

Доскоро пародонтозата и пародонтита са смятани за едно и също заболяване. Сега се определят като две състояния, но все още има известно объркване. Пародонтитът е често срещано състояние, а пародонтозата е по-рядко и по-сериозно заболяване.Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява парадонтозата Category-Image-paradontoza

Доскоро пародонтозата и пародонтита са смятани за едно и също заболяване. Сега се определят като две състояния, но все още има известно объркване. Пародонтитът е често срещано състояние, а пародонтозата е по-рядко и по-сериозно заболяване. При пародонтита основен патологичен процес е възпалението. Започва с възпаление на венците със зачервяване, кървене и засягане на костното вещество, поддържащо зъбите и се достига до клатетне на зъбите. При пародонтозата основен процес е атрофията. Пародонтозата не е възпалително заболяване, няма кървене на венците. Тя  води до атрофия на тъканите, поддържащи зъбите, което води до загубата им.

Причините за възникване на пародонтита са бактериите, които се развиват в устната кухина при: – лоша хигиена на устата; – наличие на зъбен камък и джобове; – използване на мека храна и недостигане на плодове, зеленчуци, витамини и минерали; – патология на захапката и травма на тъканите около зъбите. Причини за развитие на пародонтозата са: – лошо снабдяване с кръв  на тъканите в устата; – отслабване на имунната система; ендокринни проблеми; – неврологични заболявания; – диабет; – тютюнопушене.

И за двете заболявания крайната перспектива е загуба на зъбите, което налага бързо и сериозно лечение. Заболяванията протичат бавно, отначало без особени симптоми и болки и затова трудно се откриват. Ето защо наблюдавайте състоянието на венците и зъбите си и при забелязване на зачервяване, кървене при миене на зъбите веднага посетете зъболекар.

Необходима е профилактика, която се състой в следното: редовно посещение при зъболекар поне два пъти годишно; почистване на зъбния камък; миене на зъбите два пъти на ден до три минути с четка и паста; почистване на пространствата между зъбите с конец за зъби.

Лечението, обобщено и за двете заболявания, включва следното: – редовно посещение на зъболекар и строго спазване на указанията му; използване на специални четка и паста за зъби; –   жабурене с вода за уста; – обработка на джобовете; –  лекуване на коронки и мостове; – приемане на лекарства, антибиотици, витамини и минерали; –  масаж на венците 2 пъти дневно за 3-5 минути; – физиотерапия и лазерни процедури; –  шини, импланти.

Какво ни предлага природата?

Много са билките, които имат противовъзпалително действие и могат да се използват за облекчаване на болките и лекуване на пародонтозата. Някои от тях са:

  • босилек,  за гаргара с отвара от една супена лъжица босилек на половин литър вода;
  • смрадликаи  салвия с действие и начин на използване като босилека;
  • чесън, венците се натриват със скилидка чесън;
  • прополис, представляващ меден клей, които е най-ефикасното лекарство на пародонтоза. Използва се за жабурене на устата с разтвор от няколко капки прополисова тинктура  в чаша вода 2 – 3 пъти на ден или намазване на възпалените места в устата с памук, напоен с 3 капки прополисова тинктура. Премахва се и неприятния дъх.

Според някои специалисти пародонтозата е заразно заболяване.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите всичко необходимо за предпазване и лечение на парондотозата  като пасти за зъби, четки, лечебни продукти, вода за уста и много други.