0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Първа помощ

Category-Image-purva-pomosht

Първата помощ се състои в провеждане на действия върху човек, изпаднал в беда, със здравословен проблем, преди да дойде лекар – или т.нар. “долекарска помощ”. Значението ù е голямо, защото с нея може да се спаси живота на пострадалия човек, да се намалят болките му, да се предотврати влоша ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Category-Image-purva-pomosht

Първата помощ се състои в провеждане на действия върху човек, изпаднал в беда, със здравословен проблем, преди да дойде лекар – или т.нар. “долекарска помощ”. Значението ù е голямо, защото с нея може да се спаси живота на пострадалия човек, да се намалят болките му, да се предотврати влошаване на състоянието му,  да се обслужи и успокои, и да се извика бърза помощ.

За провеждане на първа помощ са необходими: - лице, което да я прилага; - материали и приспособления. Хората,  който прилагат първа помощ трябва да имат известни медицински познания. Това са голяма група от доброволци, които специално са обучавани в курсове от Червен кръст и други организации. Правилно е повечето хора да имат знания и умения да провеждат  първа помощ като се обучават в училища, предприятия, населени места.

Не по-малко важно за прилагане на бърза помощ, необходимите материали и инструменти трябва да са под ръка. Те се определят от случаите, при които се налага провеждане на първа помощ. Тя се прилага при: различни видове наранявания (счупване, рани), припадане, затруднено дишане, изгаряне, отравяне, сърдечен или слънчев удар, обезводняване, хипогликемия.

Необходимите материали могат да се групират като

  • превързочни материали:  ръкавици за еднократна употреба за спиране на кръвотечение, стерилни марли, възглавничка, която служи за попиване на кръв и секрет от рана, подложки за рани, еластичен бинт, лепенки, памук, лейкопласт;
  • дезинфектиращи средства: спирт, йод, риванол, йодосепт, кислородна вода;
  • инструменти: пинсета, игли, ножичка, турникет, респиратори, обдухвател на въдздух, пластир водоустойчив и дишащ;
  • лекарства: обезболяващи, дефламол за леки изгаряния, спрей за спиране кръвотечение, фенистил гел за  ухапвания от насекоми, антибактериален крем за ръце, аналгетици, антиалергични препарати, таблетки валидол.

Всички материали могат да се закупят по отделно. В същото време има готови комплекти, в които са събрани необходимите материали за първа помощ „Комплект бърза помощ”. Комплектът трябва да е компактен, лек и сигурен. Има различни комплекти: със 17 принадлежности, кутия с 88 части, универсална чанта за първа помощ, която побира всичко необходимо и др.

На всеки може да се случи  неочакван инцидент вкъщи, на улицата, на работата, при пътни произшествия и злополуки и др. Има и места, на които обективно е по-вероятно да има нужда от първа помощ: екстремни спортове, състезания, колоездене, в планината, пътувания, природни бедствия. Съответно с това има комплектувани аптечки за колата, за планината, за вкъщи, за пътувания и др. Целесъобразно е в една малка чантичка, която винаги да се носи, да стоят марля, бинт, памук, лепенки, мокри кърпички, малко шишенце с риванол, ръкавици.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите всички мтериали и комплектувани аптеки за първа помощ. Разгледайте ги и непременно си набавете - те са абсолютно необходими.