0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Репеленти

Характеристика

Репелентите са вещества, предназначени за борба с насекоми.  Насекомите са източници на сериозни заболявания (малария, лаймска болест, треска, чума) и разнасяне на тези заболявания до епидемия. Ето защо значението на репелентите, като средство за предпазване от кърлежи, комари, бълхи и други, е много голямо. Целта на репелентите е да се предотврати кацане или покатерване на насекомите върху хората. Репелентите, които се прилагат върху кожата, не убиват, а  отблъскват насекоми ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристика

Репелентите са вещества, предназначени за борба с насекоми.  Насекомите са източници на сериозни заболявания (малария, лаймска болест, треска, чума) и разнасяне на тези заболявания до епидемия. Ето защо значението на репелентите, като средство за предпазване от кърлежи, комари, бълхи и други, е много голямо. Целта на репелентите е да се предотврати кацане или покатерване на насекомите върху хората. Репелентите, които се прилагат върху кожата, не убиват, а  отблъскват насекомите. Репелентите съществуват под различни форми за директно нанасяне: спрей, лосиони за директно приложение върху кожата, гел, ролки, кърпички, гривна против комари.

Състав на репелентите

 1. Най-използваното вещество като репелент за кожа е DEET (diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide). Ефективен е срещу комари, бълхи, кърлежи и други насекоми. Продуктите имат плодов или дървесен аромат. Неароматизираните имат мирис на алкохол, който изчезва след изсъхване върху кожата. Репеленти, които съдържат DEET, са под формата на аерозоли, спрейове, лосиони, кремове и мокри кърпички. Недостатъците са: неприятно усещане при нанасяне върху кожата, дразнене на очите, устните, увреждане на някои тъкани. Възможни странични ефекти са безсъние, промени в настроението, гърчове.
 2. Пикаридин е синтетично разработено вещество. Няма мирис и е по-комфортен за приложение, не вреди на тъканите. Ефективен е за комари и кърлежи.
 3. Масло от лимонов евкалипт, може да бъде естествено или синтетично. При по-високи концентрации е ефективно и за кърлежи. Приятен аромат, по-слабо дразнят кожата. Не се използват за деца под три години.
 4. Пиретрини и пиретроиди. Използват се за облекло, обувки, легла или предмети. Перметринът е ефективен срещу комари и кърлежи.
 5. Репеленти от природни източници. Това са вещества, които се изолират от растения. Някои от растенията действат като инсектициди - убиват насекомите, а други имат само отблъскващо действие - действат като репеленти. Рициново масло, чесън - срещу комари; кедрово масло - срещу комари и молци; екстракт от целина – срещу комари; масло от листа на канела убива ларвите на комарите;, евкалиптово масло - срещу комари, мухи, акари; лимонов евкалипт - срещу комари и кърлежи; олеинова киселина - отблъсква пчели и мухи.

Видове репеленти

 1. Според това за какви животни се отнасят, което зависи от състава им.     
 2. В зависимост от начина на приложение се делят на:
 • репеленти за директно приложение върху кожата. В тях влизат масло от цитронела, масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET;
 • репеленти за приложение върху дрехите или други предмети като обувки, аксесоари, детска количка, на легло, столове, работно място. Това са  масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET, перметрин;
 • репеленти за предпазване на помещения от комари. Това са масло от цитронела, пиретроиди;  
 • репеленти за защита на открити площи. Тук влизат масло от цитронела, пиретроиди. За защита на откритите помещения се използват различни лампи, излъчващи аромат, които убиват насекомите.

Принципи

 1. Домашните животни много често могат да бъдат преносители на различни насекоми – бълхи, кърлежи, някои видове мухи и трябва да се обезпаразитяват.
 2. Всеки, който работи, стои на място, където има комари или други кръвосмучещи насекоми, би било добре да разполага с репеленти или други средства за борба с насекоми.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите всички видове репеленти за ефикасна борба срещу различните насекоми.