0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Санитарни материали

Видове санитарни материалиCategory-Image-sanitarni-mat

Санитарните материали са основно средство за осигуряване хигиената в живота на хората. Хигиена произлиза от името на богинята Хигия, което означава „носещ здраве”. По същество хигиената се схваща като поддържане на чистота, която осигуря ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Видове санитарни материалиCategory-Image-sanitarni-mat

Санитарните материали са основно средство за осигуряване хигиената в живота на хората. Хигиена произлиза от името на богинята Хигия, което означава „носещ здраве”. По същество хигиената се схваща като поддържане на чистота, която осигурява здравословен живот. Тя предпазва от зарази, инфекции и много болести.
Санитарните материали са стационарни и консумативни. Стационарните материали включват санитарен фаянс за обзавеждане на санитарни помещения от баня и тоалетна с водопровод и канализация.
Консумативните санитарни материали са много видове с различно предназначение. Вкъщи, на работа, на екскурзия и другаде, човек се грижи за своята лична хигиена. За целта се използват кърпи за ръце и лице, сапуни, шампоани за коса, гелове за тяло, хавлии, дезодоранти, кремове, тоалетна хартия, носни кърпи, кухненска ролка, четки и пасти за зъби и много други. Тук влиза и поддържане чистота на облеклото на човек.
За поддържане хигиената на всички помещения и специално на санитарните възли от бани и тоалетни с плочки се използват различни санитарни почистващи химически препарати, ръкавици, торби за отпадъци и др. Различни са препаратите за генерално почистване и ежедневно поддържане хигиената в помещенията.
Много важни са санитарните материали за измиване на посудата: чинии, чаши, тенджери, прибори и др. Използват се  почистващи препарати. Различни са препаратите за ръчно и машинно измиване, за  различна степен на замърсяване, за вида посуда.  В зависимост от това, препаратите биват агресивни и меки, щадящи кожата на ръцете с омекотители и други свойства.
Накрая, но не по важност, са санитарни материали за поддържане чистота на околната среда.
Най-големи потребители на санитарни материали са болници, хотели, заведения за хранене, при които се използват и допълнителни видове санитарни материали. Специфичното в болниците е, че има санитарна обработка на подлоги, уринатори, тоалетни столове, химически тоалетни и др. и че се поддържа хигиената на лежащо болни, нужни са ръкавици и шапки за сухо измиване и др. В болниците има специален персонал – санитари, които се грижат и отговарят за хигиената и трябва да работят с ръкавици за да запазят себе си и да не принесат зараза на други хора.
Специални санитарни препарати се използват за провеждане на важната дейност по унищожаване на болестни микроби (дезинфекция) и паразити (дезинсекция) по тялото, дрехите, в помещенията.
За оценка нивото на хигиената се провежда санитарен контрол от държавни организации, който следят и използваните санитарни материали по ефективност и опасност за ползващите ги.
Във вашата аптека
В онлайн аптека Валета сме подбрали голямо разнообразие от различни видове санитарни материали - препарати за измиване на съдове, душ-гелове, сапуни, шампоани и мн. други.