0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Стелки / грижа за стъпалата

Category-Image-grija-za-stupala

Стъпалата са основата на цялото човешко тяло и носят цялата тежест. Те осигуряват опора и стабилност на тялото, изправена елегантна походка. Затова е важно да се полагат специални грижи за стъпалата. Тя се състои в:

1.Поддържане идеална хигиена на стъпалата с: - ежедневно измиване със сапун и вода и пълно подсушаване; - ноктите да са правилно изрязани със съответните инструме ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Category-Image-grija-za-stupala

Стъпалата са основата на цялото човешко тяло и носят цялата тежест. Те осигуряват опора и стабилност на тялото, изправена елегантна походка. Затова е важно да се полагат специални грижи за стъпалата. Тя се състои в:

1.Поддържане идеална хигиена на стъпалата с: - ежедневно измиване със сапун и вода и пълно подсушаване; - ноктите да са правилно изрязани със съответните инструменти; - да се сменят често чорапите и обувките; - да се използват подходящи пудри за крака и обувки.

2. Кожата на стъпалата да е мека: - при суха кожа е необходимо хидратиране с крем за крака; - при мазна кожа се ползва козметичен крем с антибактериални и противовъзпалителни  свойства; - редовно освежаване ходилата с масаж с охлаждащ гел.

3. Носене  на удобни, с формата на стъпалото, обувки, а модерните, тесни и високи ползвайте за кратко време, проветряване на обувките.

4. Ходене пеша, ходене боси вкъщи, по трева, на плажа.

Възможни са и болезнени състояния на стъпалата, предизвикани от гъбички, бактерии и вируси, които се развиват най-добре през лятото.    

1. Особено труден проблем са гъбичките по краката и ноктите. Гъбичните инфекции се лекуват както локално с кремове или течности, така и с лекарства през устата.

2. Кокошият трън е вирусна брадавица. За лечението му се използват различни готови препарати за мазане, лепенки или течности за накапване. Вирусните брадавици може да се дължат и на промени в имунната система и тогава се преписват съответни лекарства за укрепване.

3. Груба и напукана кожа и мазоли. Това е често срещан проблем. Необходимо е уплътняването на кожата да се отстрани, което се постига с препарати, съдържащи салицилова киселина. А след това да не се допуска отново да се натрупат рогови клетки.

4. Повишено потене и неприятна миризма. Те се дължат на бактериална инфекция. Лечението е с локални препарати, съдържащи алуминиеви соли.

5. Подуване на краката и стъпалата. То може да е от умора и тогава краката трябва често да се поставят на високо, да се използват охлаждащи гелове и кремове и масаж в посока от пръстите на краката нагоре по протежението на стъпалото и крака. По-рядко подуването на краката се дължи на сърдечни или бъбречни заболявания и тогава е задължително консултация с лекар.

6. Забиване на ноктите в пръстите, най-често на палците. Това се дължи на неправилно изрязване на ноктите, което не трябва да се допуска и да се носят удобни обувки.

Стелките също са важни за правилната гижа за стъпалата:

Силно затормозяваща болка се получава при вродени или придобити деформации на стъпалата, изразена в: - различни видове плоско стъпало;    -спадане на напречния или надлъжния свод на стъпалото; - висок свод; - криво стъпало; - дискомфорт и умора на краката и др.

За лечение на горе изброените деформации се използват стелки. Стелката е приспособление, което отчитайки деформациите,  осиигурява меко и удобно стъпване, подравнява линията на крака спрямо гръбначния стълб.

Има много видове стелки. Как да си изберете най-подходящите и ефективни стелки? Най-напред посетете лекар ортопед. След диагностицирането можете да използвате различни видове стелки, подходящи за всички случай:

  • стелки от различни материали силикон, с гел, корк и др;
  • анатомични и ортопедични стелки;
  • хигиенни и лечебни стелки за плоско стъпало;
  • за спаднал свод;
  • за увеличаване на ръста;
  • стелки за плоско стъпало за деца и възрастни;
  • масажни  и магнитни стелки.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите  разнообразна козметика за крака, с която вкъщи, за десетина минути на ден, можете да си осигурите чудесен вид на ходилата с минимални разходи.