0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Още изгледи

ИБУПРОМ СПРИНТ капсули 200 мг х 6

Дайте първото мнение за този продукт

4,28 лв.

Наличност: Свържете се с нас

Лекарствено средство с аналгетичен ефект, което действа едновременно на централната и периферната нервна система. То се използва за лечение на възпалително състояние, което е една от причините за болката (периферно действие). Показан е за лечение на лека до умерена болка от различен произход, включително: зъбобол, болка в мускулите, болка в кръста, болка в костите и ставите, менструални болки, висока температура и главоболие.

services

Безплатна доставка

При поръчки над 49,80 лв. и тегло до 2 кг. Важи за територията на цялата страна.

services

Личните данни

Онлайн аптека Валета е регистриран администратор на лични данни.

services

Право на връщане

Ако продуктът е неразпечатан, имате право на връщане до 14 дни.

services

Помощ при избора

Ако се колебаете в избора, може да се посъветвате с нашите консултанти.

Описание

Детайли

ОПИСАНИЕ: Ибупром Спринт Капс съдържа 200 mg ибупрофен, разтворен в хидрофилен разтворител, съдържащ се във вътрешността на желатиновата капсула. След поглъщане, желатиновата капсула се разгражда в стомашния сок, като освобождава разтворения ибупрофен, който може веднага да се резорбира от тялото и да атакува болката. Този продукт не трябва да се прилага при деца под 6 години.

УПОТРЕБА: Преди употреба прочетете листовката му. Да не се използва ако: В миналото са се проявили симптоми на алергия към някоя от съставките, както и свръхчувствителност (хрема, астматичен пристъп, уртикария) към ацетилсалицилова киселина или друг лекарствен продукт от групата на НСПВС; При следните състояния: активна или скорошна стомашна и/или дуоденална язва, предразположение към кръвоизливи, тежка чернодробна и/или бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност, трети триместър на бременността. Да се използва възможно най-кратко време във възможно най-ниската терапевтична доза!
Да се използва не повече от 3 дни като температуропонижаващо и 5 дни като болкоуспокояващо средство без лекарско предписание. Лекарствения продукт не трябва да се употребява в третия триместър на бременността. Употребата от бременни е позволена само, когато е препоръчана от лекар.
Деца от 6 до 9 години (телесно тегло 20-29 кg): За краткосрочно лечение - 1 капсула Ибупром Спринт Капс през устата на всеки 6-8 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 3 капсули дневно (максимална дневна доза 600 mg). Деца от 10 до 12 години (телесно тегло 30-39 kg): За краткосрочно лечение - 1 капсула през устата на всеки 6 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 4 капсули дневно (максимална дневна доза 800 mg). Възрастни и деца над 12 години: Перорално 1-2 капсули на всеки 4-6 часа, след хранене (не трябва да се приемат дозировки, по-високи от 6 капсули дневно ). Не трябва да се прилага при деца под 6 години. При напреднала възраст: не се налага адаптиране на дозата.

СЪСТАВ: Активното вещество е ибулрофен 200 mg. Състав на капсулата: макрогол 600, пречистена вода, калиев хидроксид. Състав на обвивката: желатин, Патентно синьо (Е131), сорбитол, течен частично де хидратиран.

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кат. № 41697
Листовка

ЛИСТОВКА: информация за потребителя
Ибупром Спринт 200 mg меки капсули
Ibuprom Sprint 200 mg capsules, soft
Ибупрофен (Ibuprofen)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Ибупром Спринт и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ибупром Спринт
3. Как да приемате Ибупром Спринт
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Ибупром Спринт
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Ибупром Спринт и за какво се използва

Ибупром Спринт е аналгетичен лекарствен продукт, който действа едновременно на централно и периферно ниво. Той се използва за лечение на възпалително заболяване, което е една от причините за болката (периферно действие). Продуктът ефективно понижава температурата (централно действие). Показан е за лечение на лека до умерена болка от различен произход, включително: главоболие, зъбобол, мускулна болка, болка в кръста, болка в костите и ставите, дисменорея (болка при менструация), висока температура.

Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ибупром Спринт

Не приемайте Ибупром Спринт

    ако сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
    ако в миналото са се проявили симптоми на алергия към някоя от съставките, както и свръхчувствителност (хрема, астматичен пристъп, уртикария) към ацетилсалицилова киселина или друг лекарствен продукт от групата на НСПВС
    при следните състояния: активна или скорошна стомашна и/или язва на дванадесетопръстника, предразположение към кръвоизливи, тежка чернодробна и/или бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност, трети триместьр на бременността

Ибупром Спринт не трябва да се прилага при деца на възраст до 6 години.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Ибупром Спринт

Обърнете специално внимание при употребата на Ибупром Спринт:

    ако в анамнезата Ви има данни за бронхиална астма, нарушения на кръвосъсирването, увреждане на черния дроб и/или бъбреците, високо кръвно налягане или стомашна и/или язва на дванадесетопръстника;
    ако едновременно се лекувате с други НСПВС;
    при бременност и по време на кърмене.

Лекарства като Ибупром Спринт могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението - 3 дни.
Употребата на този лекарствен продукт при дехидратирани (обезводнени) пациенти увеличава риска от бъбречно увреждане.
Противовъзпалителните/болкоуспокояващите лекарства като ибупрофен могат да са свързани със слабо увеличаване на риска от сърдечен инфаркт или инсулт, особено когато се употребяват във високи дози. Не превишавайте препоръчителната дозировка или продължителност на лечението.
Трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ибупром Спринт, ако:

    имате сърдечни проблеми, включително сърдечна недостатъчност и стенокардия (гръдна болка), или сте претърпели сърдечен инфаркт, операция за поставяне на байпас, периферна артериална болест (влошена циркулация в краката или ходилата поради стеснени или запушени артерии) или какъвто и да е вид инсулт (включително микроинсулт или преходна исхемична атака);
    имате високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, или ако сте пушач.

Други лекарства и Ибупром Спринт
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ибупром Спринт може да повлияе на или да бъде повлиян от някои други лекарства. Например:

    лекарства с противосъсирващо действие (т.е. разреждат кръвта / предотвратяват съсирваяето, напр. аспирин/ацетилсалицилова киселина в ниска доза варфарин, тиклопидин)
    лекарства, които понижават високото кръвно налягане (АЦЕ инхибитори като каптоприл, бета-блокери като лекарства, съдържащи атенолол, антагонисти на рецептора за ангиотензин II като лосартан, диуретици като индапамид)
    други НСПВС (включително ацетилсалицилова киселина), защото увеличават риска от нежелани реакции
    кортикостероиди
    литий
    метотрексат
    зидовудин.

Някои други лекарства също могат да повлияят на или да бъдат повлияни от лечението с Ибупром Спринт. Затова винаги преди да използвате Ибупром Спринт с други лекарства, трябва да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт.

Ибупром Спринт с храна
Резорбцията на Ибупром Спринт не се намалява от храната. Трябва да се приема след хранене.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Ибупром Спринт не трябва да се употребява в третия триместър на бременността. Употребата от бременни е позволена, само когато е препоръчана от лекар.

Ибупрофен преминава в кърмата в много малки количества и рискът да се увреди кърмачето е малък.

Шофиране и работа с машини
Ибупром Спринт не повлиява способността за шофиране и работа с машини. Да се има в предвид, че при употребата му може да се получи замайване.

3. Как да приемате Ибупром Спринт

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:
Възрастни и деца над 12 години:

    За краткотрайно, незабавно лечение: 1-2 капсули през устата на всеки 4-6 часа (не повече от 6 капсули дневно), след хранене.

При пациенти в напреднала възраст не се налага адаптиране на дозата.

Употреба при деца и юноши
Деца от 6 до 9 години (телесно тегло 20-29 kg)

    За краткосрочно лечение - 1 капсула през устата на всеки 6-8 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 3 капсули дневно (максимална дневна доза 600 mg).

Деца от 10 до 12 години (телесно тегло 30-39 kg)

    За краткосрочно лечение - 1 капсула през устата на всеки 6 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 4 капсули дневно (максимална дневна доза 800 mg).

Ибупром Спринт не трябва да се прилага при деца на възраст до 6 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ибупром Спринт
Може да се появи силно гадене, повръщане, главоболие, световъртеж, коремна болка, сънливост, сърдечни аритмии, понижение на кръвното налягане, метаболитна ацидоза (понижаване на киселинността (pH) на кръвта), треска, дихателни нарушения и функционални бъбречни нарушения.
Ако сте приели лекарствения продукт в доза, по-висока от препоръчителната, незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте приели Ибупром Спринт повече от необходимата доза или ако лекарството случайно е било прието от деца, веднага се свържете с лекар или най-близката болница, за да получите мнение за риска и съвет за действие, което трябва да се предприеме.
Симптомите могат да включват гадене, болка в стомаха, повръщане (примесено с кръв), главоболие, звънтене в ушите, обърканост и бързи и неволеви движения на очите. При високи дози е съобщавано за сънливост, болка в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, гърчове (главно при деца), слабост и замаяност, кръв в урината, усещане за студ и проблеми с дишането.

Ако сте пропуснали да приемете Ибупром Спринт
Ибупром Спринт е предназначен за краткотрайно лечение за облекчаване на болката. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Те включват:

    Чести нежелани реакции (могат да засегнат от 1 до 10 на 100 пациенти, използвали лекарството) - гадене, липса на апетит, повръщане, чувство за парене в хранопровода и зад гръдната кост, диспепсия (лошо храносмилане), флатуленция (повишено отделяне на газове), диария, запек, болки в епигастриума (горната част на корема), задух, влошаване на бронхиална астма, главоболие, световъртеж, свръхвъзбудимост, сърбеж, уртикария (копривна треска), пурпура (поява на червеникави петна по вътрешните органи, лигавиците или по кожата), обрив, задръжка на течности и отоци
    Нечести (могат да засегнат от 1 до 10 на 1 000 пациенти, използвали лекарството) - високо кръвно налягане, промяна на вкуса, повишени трансаминази (SGOT ц SGPT)
    Редки (могат да засегнат от 1 до 10 на 10 000 пациенти, използвали лекарството) - стомашно-чревен кръвоизлив, сънливост или безсъние, нарушения на кръвосъсирването, тромбоцитопения
    Много редки (могат да засегнат по-малко от 1 на 10 000 пациенти, използвали лекарството) - бъбречна папиларна некроза (увреждане на бъбречната тъкан), която може да доведе до бъбречна недостатъчност, хемолитична анемия, гранулоцитопения и тромбоцитопения, булозни дерматози (хронични кожни заболявалия, протичащи със спонтанна поява на мехури), включително ексфолиативен дерматит (зачервяване и лющене на почти цялата повърхност на кожата) и мултиформена еритема (остро възпалително заболяване на кожата и лигавиците), неспецифични алергични реакции, анафилаксия (тежка алергична реакция, която причинява затруднения в дишането, или замайване), смущения на слуха и зрението.

Лекарства като Ибупром Спринт могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт.
Нежеланите реакции се появяват по-рядко, когато лекарственият продукт се използва за кратко време.
При някои от пациентите може да се появят други нежелани реакции (неспоменати в тази листовка).
Може да настъпи тежка кожна реакция, известна като DRESS синдром. Симптомите на DRESS включват: кожен обрив, повишена температура, подуване на лимфните възли и повишаване на еозинофилите (вид бели кръвни клетки).

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителната агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
тел.: +359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Ибупром Спринт

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Да се съхранява под 25°С.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ибупром Спринт

    Активното вещество е ибулрофен 200 mg.
    Другите съставки са:
        Състав на капсулата: макрогол 600, пречистена вода, калиев хидроксид.
        Състав на обвивката: желатин, Патентно синьо (Е131), сорбитол, течен частично де хидратиран.

Как изглежда Ибупром Спринт и какво съдържа опаковката
6 капсули - 1 блистер от 6 капсули
10 капсули - 1 блистер от 10 капсули
12 капсули - 1 блистер от 12 капсули
24 капсули - 2 блистера от 12 капсули
30 капсули - 3 блистера от 10 капсули

Притежател на разрешението за употреба и производител
US Pharmacia Sp. z о.о., Полша.

Дата на последно преразглеждане на листовката: февруари 2018 г.

Производител Неопределен производител
Медии Не
Допълнителна информация Не
СПИДИ ПОЩА - Максимален брой единици от продукта запълващ опаковката Не

Мнения

Напишете своето собствено мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте

Информация за доставка

Всички доставки на стойност над 49,80 лв. до 2 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.
Всички доставки на стойност над 99,80 лв. от 2 до 5 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.

В останалите случай се ползват следните цени в зависимост от килограмите и адреса на доставка:
- до 2 кг. (за суми под 49,80 лв.)           - 3,90 лв. - за територията на София.
                                                                           - 4,50 лв. - за останалата част от страната.

- от 2 до 5 кг. (за суми под 99,80 лв.)   - 5,50 лв. - независимо от адреса за доставка.

За други случаи се използва тарифната политика на нашите доверени партньори от спедиторска фирма Speedy и ние ще се свържем с вас за по-точна информация.

За обработка на вашата поръчка и нейната доставка са необходими от 1 до 5 дена в зависимост кога сте подали заявката и вашия адрес. Поръчки подадени до 12 часа се обработват и изпращат същия ден, останалите се изпращат до 12 часа на следващия. Фирма Speedy ще ви информира за деня и часа на пристигане на поръчката ви.

Стоки, които са поръчани в петък или в предпразничен ден след 14 часа се изпращат на следващия възможен работен ден.

За стоки, които не са налични в момента на поръчка е възможно забавяне, за което допълнително ще ви информираме.

Начини на плащане:

В интернет-магазина valeta.bg може да заплатите чрез:
- Наложен платеж - плащане в брой при приемане на доставката;
- Виртуален ПОС терминал на FIBank - чрез всички банкови карти, които се поддържат в България.
- През системата на ePay.bg.

Листовка

Листовка към продукта.

ЛИСТОВКА: информация за потребителя
Ибупром Спринт 200 mg меки капсули
Ibuprom Sprint 200 mg capsules, soft
Ибупрофен (Ibuprofen)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Ибупром Спринт и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ибупром Спринт
3. Как да приемате Ибупром Спринт
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Ибупром Спринт
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Ибупром Спринт и за какво се използва

Ибупром Спринт е аналгетичен лекарствен продукт, който действа едновременно на централно и периферно ниво. Той се използва за лечение на възпалително заболяване, което е една от причините за болката (периферно действие). Продуктът ефективно понижава температурата (централно действие). Показан е за лечение на лека до умерена болка от различен произход, включително: главоболие, зъбобол, мускулна болка, болка в кръста, болка в костите и ставите, дисменорея (болка при менструация), висока температура.

Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ибупром Спринт

Не приемайте Ибупром Спринт

    ако сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
    ако в миналото са се проявили симптоми на алергия към някоя от съставките, както и свръхчувствителност (хрема, астматичен пристъп, уртикария) към ацетилсалицилова киселина или друг лекарствен продукт от групата на НСПВС
    при следните състояния: активна или скорошна стомашна и/или язва на дванадесетопръстника, предразположение към кръвоизливи, тежка чернодробна и/или бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност, трети триместьр на бременността

Ибупром Спринт не трябва да се прилага при деца на възраст до 6 години.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Ибупром Спринт

Обърнете специално внимание при употребата на Ибупром Спринт:

    ако в анамнезата Ви има данни за бронхиална астма, нарушения на кръвосъсирването, увреждане на черния дроб и/или бъбреците, високо кръвно налягане или стомашна и/или язва на дванадесетопръстника;
    ако едновременно се лекувате с други НСПВС;
    при бременност и по време на кърмене.

Лекарства като Ибупром Спринт могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението - 3 дни.
Употребата на този лекарствен продукт при дехидратирани (обезводнени) пациенти увеличава риска от бъбречно увреждане.
Противовъзпалителните/болкоуспокояващите лекарства като ибупрофен могат да са свързани със слабо увеличаване на риска от сърдечен инфаркт или инсулт, особено когато се употребяват във високи дози. Не превишавайте препоръчителната дозировка или продължителност на лечението.
Трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ибупром Спринт, ако:

    имате сърдечни проблеми, включително сърдечна недостатъчност и стенокардия (гръдна болка), или сте претърпели сърдечен инфаркт, операция за поставяне на байпас, периферна артериална болест (влошена циркулация в краката или ходилата поради стеснени или запушени артерии) или какъвто и да е вид инсулт (включително микроинсулт или преходна исхемична атака);
    имате високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, или ако сте пушач.

Други лекарства и Ибупром Спринт
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ибупром Спринт може да повлияе на или да бъде повлиян от някои други лекарства. Например:

    лекарства с противосъсирващо действие (т.е. разреждат кръвта / предотвратяват съсирваяето, напр. аспирин/ацетилсалицилова киселина в ниска доза варфарин, тиклопидин)
    лекарства, които понижават високото кръвно налягане (АЦЕ инхибитори като каптоприл, бета-блокери като лекарства, съдържащи атенолол, антагонисти на рецептора за ангиотензин II като лосартан, диуретици като индапамид)
    други НСПВС (включително ацетилсалицилова киселина), защото увеличават риска от нежелани реакции
    кортикостероиди
    литий
    метотрексат
    зидовудин.

Някои други лекарства също могат да повлияят на или да бъдат повлияни от лечението с Ибупром Спринт. Затова винаги преди да използвате Ибупром Спринт с други лекарства, трябва да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт.

Ибупром Спринт с храна
Резорбцията на Ибупром Спринт не се намалява от храната. Трябва да се приема след хранене.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Ибупром Спринт не трябва да се употребява в третия триместър на бременността. Употребата от бременни е позволена, само когато е препоръчана от лекар.

Ибупрофен преминава в кърмата в много малки количества и рискът да се увреди кърмачето е малък.

Шофиране и работа с машини
Ибупром Спринт не повлиява способността за шофиране и работа с машини. Да се има в предвид, че при употребата му може да се получи замайване.

3. Как да приемате Ибупром Спринт

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:
Възрастни и деца над 12 години:

    За краткотрайно, незабавно лечение: 1-2 капсули през устата на всеки 4-6 часа (не повече от 6 капсули дневно), след хранене.

При пациенти в напреднала възраст не се налага адаптиране на дозата.

Употреба при деца и юноши
Деца от 6 до 9 години (телесно тегло 20-29 kg)

    За краткосрочно лечение - 1 капсула през устата на всеки 6-8 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 3 капсули дневно (максимална дневна доза 600 mg).

Деца от 10 до 12 години (телесно тегло 30-39 kg)

    За краткосрочно лечение - 1 капсула през устата на всеки 6 часа, след хранене. Да не се приемат повече от 4 капсули дневно (максимална дневна доза 800 mg).

Ибупром Спринт не трябва да се прилага при деца на възраст до 6 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ибупром Спринт
Може да се появи силно гадене, повръщане, главоболие, световъртеж, коремна болка, сънливост, сърдечни аритмии, понижение на кръвното налягане, метаболитна ацидоза (понижаване на киселинността (pH) на кръвта), треска, дихателни нарушения и функционални бъбречни нарушения.
Ако сте приели лекарствения продукт в доза, по-висока от препоръчителната, незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте приели Ибупром Спринт повече от необходимата доза или ако лекарството случайно е било прието от деца, веднага се свържете с лекар или най-близката болница, за да получите мнение за риска и съвет за действие, което трябва да се предприеме.
Симптомите могат да включват гадене, болка в стомаха, повръщане (примесено с кръв), главоболие, звънтене в ушите, обърканост и бързи и неволеви движения на очите. При високи дози е съобщавано за сънливост, болка в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, гърчове (главно при деца), слабост и замаяност, кръв в урината, усещане за студ и проблеми с дишането.

Ако сте пропуснали да приемете Ибупром Спринт
Ибупром Спринт е предназначен за краткотрайно лечение за облекчаване на болката. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Те включват:

    Чести нежелани реакции (могат да засегнат от 1 до 10 на 100 пациенти, използвали лекарството) - гадене, липса на апетит, повръщане, чувство за парене в хранопровода и зад гръдната кост, диспепсия (лошо храносмилане), флатуленция (повишено отделяне на газове), диария, запек, болки в епигастриума (горната част на корема), задух, влошаване на бронхиална астма, главоболие, световъртеж, свръхвъзбудимост, сърбеж, уртикария (копривна треска), пурпура (поява на червеникави петна по вътрешните органи, лигавиците или по кожата), обрив, задръжка на течности и отоци
    Нечести (могат да засегнат от 1 до 10 на 1 000 пациенти, използвали лекарството) - високо кръвно налягане, промяна на вкуса, повишени трансаминази (SGOT ц SGPT)
    Редки (могат да засегнат от 1 до 10 на 10 000 пациенти, използвали лекарството) - стомашно-чревен кръвоизлив, сънливост или безсъние, нарушения на кръвосъсирването, тромбоцитопения
    Много редки (могат да засегнат по-малко от 1 на 10 000 пациенти, използвали лекарството) - бъбречна папиларна некроза (увреждане на бъбречната тъкан), която може да доведе до бъбречна недостатъчност, хемолитична анемия, гранулоцитопения и тромбоцитопения, булозни дерматози (хронични кожни заболявалия, протичащи със спонтанна поява на мехури), включително ексфолиативен дерматит (зачервяване и лющене на почти цялата повърхност на кожата) и мултиформена еритема (остро възпалително заболяване на кожата и лигавиците), неспецифични алергични реакции, анафилаксия (тежка алергична реакция, която причинява затруднения в дишането, или замайване), смущения на слуха и зрението.

Лекарства като Ибупром Спринт могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт.
Нежеланите реакции се появяват по-рядко, когато лекарственият продукт се използва за кратко време.
При някои от пациентите може да се появят други нежелани реакции (неспоменати в тази листовка).
Може да настъпи тежка кожна реакция, известна като DRESS синдром. Симптомите на DRESS включват: кожен обрив, повишена температура, подуване на лимфните възли и повишаване на еозинофилите (вид бели кръвни клетки).

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителната агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
тел.: +359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Ибупром Спринт

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Да се съхранява под 25°С.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ибупром Спринт

    Активното вещество е ибулрофен 200 mg.
    Другите съставки са:
        Състав на капсулата: макрогол 600, пречистена вода, калиев хидроксид.
        Състав на обвивката: желатин, Патентно синьо (Е131), сорбитол, течен частично де хидратиран.

Как изглежда Ибупром Спринт и какво съдържа опаковката
6 капсули - 1 блистер от 6 капсули
10 капсули - 1 блистер от 10 капсули
12 капсули - 1 блистер от 12 капсули
24 капсули - 2 блистера от 12 капсули
30 капсули - 3 блистера от 10 капсули

Притежател на разрешението за употреба и производител
US Pharmacia Sp. z о.о., Полша.

Дата на последно преразглеждане на листовката: февруари 2018 г.

Медия

Медия информация