0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Още изгледи

КА-ВИТ сол.20мг/мл.5мл./Вит.К1/

Дайте първото мнение за този продукт

19,86 лв.

Наличност: Свържете се с нас

Използва се основно за лечение, а също и с цел предотвратяване, на болестни състояния, свързани с недостиг на витамин К|, при условие, че той не може да бъде възстановен чрез храната. При профилактика на новородени, непосредствено след раждането. Непосредствено преди раждането на бременни, използвали антиконвулсанти, антитуберкулозни лекарства или производни на кумарина. Профилактика на рискови пациенти, предразположени към развитие на витамин Kj недостиг и които са показали стойности на протромбиновото време под нормалните. При жени между 50-60 г. с постменопаузален синдром за профилактика на остеопороза.

services

Безплатна доставка

При поръчки над 49,80 лв. и тегло до 2 кг. Важи за територията на цялата страна.

services

Личните данни

Онлайн аптека Валета е регистриран администратор на лични данни.

services

Право на връщане

Ако продуктът е неразпечатан, имате право на връщане до 14 дни.

services

Помощ при избора

Ако се колебаете в избора, може да се посъветвате с нашите консултанти.

Описание

Детайли

ОПИСАНИЕ: КА-ВИТ се използва основно за лечение, а също и с цел предотвратяване, на болестни състояния, свързани с недостиг на витамин К|, при условие, че той не може да бъде възстановен чрез храната. Използва се при: ¦ Витамин Ki профилактика на новородени, непосредствено след раждането ¦ Витамин Ki профилактика при новородени, чрез прием на Витамин Ki непосредствено преди раждането на бременни, използвали антиконвулсанти, антитуберкулозни лекарства или производни на кумарина. ¦ Витамин Ki профилактика на рискови пациенти, предразположени към развитие на витамин Kj недостиг и които са показали стойности на протромбиновото време под нормалните ¦ При жени между 50-60 г. с постменопаузален синдром за профилактика на остеопороза ¦ лечение на пациенти с кръвоизливи, предизвикани от Витамин К1 недостиг, с нарушения на кръвосъсирването и склонност към кървене, особено със стойности на протромбиновото време под 10 %,

ДОЗИРОВКА И ПРИЛОЖЕНИЕ: Обичайната доза на Витамин Ki е 1 -5 ml дневно, по време на хранене, в продължение на 10 дни. Употребата на продукта в по-високи дози и/или за по-продължителен период от време може да се извършва след консултация с лекар. Приемането му с храна, богата на мазнини, подобрява усвояването му. За профилактика При новородена се препоръчва даването през устата на 2 mg фитоменадион (съотв. 2 капки КА-ВИТ капки) веднъж дневно, съотв. в първия ден след раждането, в един ден в периода между третия и десетия ден след раждането и в един ден между четвъртата и шестата седмица след раждането. На бременни, които употребяват антиконвулсанти или антитуберкулозни средства, се препоръчва прием през устата на 10-20 mg фитоменадион (съотв. 10-20 капки КА-ВИТ капки) веднъж в рамките на последните 48 до 8 часа преди раждането. За лечение при пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Кь КА-ВИТ капки трябва да се дозира съобразно желания ефект:  За передотвратяване на малки кръвоизливи най-често са достатъчни 1 до 5 mg фитоменадион (съотв. 1 до 5 капки КА-ВИТ капки), независимо от възрастта на пациента. При пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Kj, в следствие на предозиране с производни на кумарина, практиката е показала, че малките кръвоизливи се преустановяват след спиране на приема на антикоагуланта.  При средно тежки кръвотечения се препоръчва прием на 5-10 mg фитоменадион (съотв. 5 до 10 капки КА-ВИТ капки). Приемайте КА-ВИТ капки с малко количество течност. Натиснете капачката надолу и завъртете наляво, за да можете да отворите флакона. Обърнете го, дръжте го вертикално и дозирайте на капки.  При продължителна употреба трябва да се обърнете към лекар.

СЪСТАВ: 1 ml перорални капки, емулсия, (20 капки) съдържа 20 mg Фитоменадион (Витамин Ki) (Phytomenadione (Vitamin Kj))

КА-ВИТ сол.20мг/мл.5мл./Вит.К1/ се предлага във valeta.bg и може да бъде доставен до вашата врата бързо и евтино.

КА-ВИТ сол.20мг/мл.5мл./Вит.К1/ се произвежда от Medhano Arzneimitte.

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кат. № 40818
Листовка

ЛИСТОВКА: Моля прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия фармацевт.

В тази листовка:

1. Какво представлява КА-ВИТ капки и за какво се използва?

2. Преди да приемате КА-ВИТ капки

3. Как да приемате КА-ВИТ капки?

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате КА-ВИТ капки?

6. Допълнителна информация

Наименование на лекарствения продукт KA-VIT® Drops, oral drops, emulsion КА-ВИТ капки, перорални капки, емулсия

1. Какво представлява КА-ВИТ капки и за какво се използва? KA-VIT капки съдържа фитоменадион (Витамин Ki), мастнорастворим жизненоважен витамин с въздействие между другото и върху регулацията на кръвосъсирването чрез активиране на различни протеини, посредством повлиявяне на определени биохимични механизми, в които те участват. Към тях принадлежат протеини, стимулиращи и подискащи кръвосъсирването, като остеокалция и др, КА-ВИТ се използва основно за лечение, а също и с цел предотвратяване, на болестни състояния, свързани с недостиг на витамин К|, при условие, че той не може да бъде възстановен чрез храната. Използва се при: ¦ Витамин Ki профилактика на новородени, непосредствено след раждането ¦ Витамин Ki профилактика при новородени, чрез прием на Витамин Ki непосредствено преди раждането на бременни, използвали антиконвулсанти, антитуберкулозни лекарства или производни на кумарина. ¦ Витамин Ki профилактика на рискови пациенти, предразположени към развитие на витамин Kj недостиг и които са показали стойности на протромбиновото време под нормалните ¦ При жени между 50-60 г. с постменопаузален синдром за профилактика на остеопороза ¦ лечение на пациенти с кръвоизливи, предизвикани от Витамин К1 недостиг, с нарушения на кръвосъсирването и склонност към кървене, особено със стойности на протромбиновото време под 10 %, Причина за тези кръвоизливи може да бъде, както Витамин Kj дефицит, така и употреба във високи дози на производни на кумарина. Причини за недостиг на Витамин К\ Рискови фактори при новородени и кърмачета: ¦ Употреба на определени лекарства (антиконвулсанти, противотуберкулозни средства и производни на кумарина) от майката по време на бременността или кърменето ¦ Преждевременно раждане или усложнения при раждането, по-късно започване на храненето, най-вече с майчина кърма или недохранване. Рискови фактори при кърмачета, по-големи деца и възрастни: ¦ синдром на малабсорбция (състояние, което е следствие от нарушения в храносмилането или усвояването на хранителните вещества от стомашно-чревния тракт), парентерално хранене, холестаза (атрезиа на жлъчните пътища, недостиг на а-1-антитрипсин, муковисцидоза, ситомегалия, жълтеница) ¦ заболявания на панкреаса, А-Р-липо-цротеинемиа, лечение с антибиотици (най-вече с цефалоспорини), сулфонамиди или салицилати. Указания при наличие на рискови фактори за недостиг на Витамин Ki Състоянията, свързани с недостиг на Витамин Кь може да бъдат предизвикани недостатъчно снабдяване на организма с Витамин Ki (напр. недостиг на Вит приетата храна или проблеми в усвояването му от организма) или като последствие от лечението с производни на кумарина или с различни инхибитори на ензим,отговорен за обмяната на Витамин Ki (Витамин Ki-епоксидредуктаза). Клиничната проява на този неодостиг е нарастващата вероятност за различни кръвоизливи като хематоми, мелена (изхождането на лъскаво-черни и редки изпражнения), хематурия или кръвоизливи в централната нервна система.

2. Преди да приемате КА-ВИТ капки. Не приемайте КА-ВИТ капки, ако ¦ сте алергични (свъръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на продукта. Обърнете специално внимание при употребата на КА-ВИТ капки Ако приемате други лекарства Моля информирайте Вашия фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Ако Вие редовно трябва да приемате лекарства против нарушения в кръвосъсирването (производни на кумарина), моля обсъдете това с Вашия лекар и следвайте точно препоръчаините от него дозировки, защото само така ще може да избегнете опасността от запушване на кръвоносни съдове (тромбози), като резултат от блокиране на действието на производните на кумарина, тъй като Витамин Ki активира в по-голяма степен факторите, ускоряващи кръвосъсирването, отколкото тези, които го подтискат. Кои други лекарства повлияват действието на КА-ВИТ капки Лекарства против нарушения в кръвосъсирването (производни на кумарина), някои болкоуспокояващи лекарства (ацетилсалицилова киселина и салицилати), както и някои антибиотици (цефалоспорини) могат да отслабят действието на КА-ВИТ капки. Имайте пред вид, че това важи не само за едновременно, но и за доскоро приемани лекарства. Лекарства против пристъпи (антиконвулсанти като фенобарбитал и фенитоин), както и противотуберкулозни медикаменти (като изониазид и рифампицин) могат да причинят при новородени, чиито майки са лекувани с тях по време на бременността, опасни кръвоизливи в първия ден след раждането. Холестирамин може да намали усвояването на Витамин Ki в стомашно-чревния тракт. Как КА-ВИТ капки повлиява действието на други лекарства? КА-ВИТ капки неутрализира действието на пероралните антикоагуланти. Бременност и кърмене Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Досегашният опит от употребата на Витамин К] по време на бременност и кърмене в терапевтични дозировки не показва неблагоприятни ефекти върху плода и новороденото. Шофиране и работа с машини. КА-ВИТ капки не повлиява способността за шофиране и работа с машини, затова не е необходимо предприемането на специални мерки в тази връзка.

3.1. Начин на приложение. Лекарството е перорални капки, емулсия, за перорално приложение.

3.2. Ако не Ви е предписано нещо друго от лекар, обичайната доза на Витамин Ki е 1 -5 ml дневно, по време на хранене, в продължение на 10 дни. Употребата на продукта в по-високи дози и/или за по-продължителен период от време може да се извършва след консултация с лекар. Приемането му с храна, богата на мазнини, подобрява усвояването му. За профилактика При новородена се препоръчва даването през устата на 2 mg фитоменадион (съотв. 2 капки КА-ВИТ капки) веднъж дневно, съотв. в първия ден след раждането, в един ден в периода между третия и десетия ден след раждането и в един ден между четвъртата и шестата седмица след раждането. На бременни, които употребяват антиконвулсанти или антитуберкулозни средства, се препоръчва прием през устата на 10-20 mg фитоменадион (съотв. 10-20 капки КА-ВИТ капки) веднъж в рамките на последните 48 до 8 часа преди раждането. За лечение При пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Кь КА-ВИТ капки трябва да се дозира съобразно желания ефект: ¦ За передотвратяване на малки кръвоизливи най-често са достатъчни 1 до 5 mg фитоменадион (съотв. 1 до 5 капки КА-ВИТ капки), независимо от възрастта на пациента. ¦ При пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Kj, в следствие на предозиране с производни на кумарина, практиката е показала, че малките кръвоизливи се преустановяват след спиране на приема на антикоагуланта. ¦ При средно тежки кръвотечения се препоръчва прием на 5-10 mg фитоменадион (съотв. 5 до 10 капки КА-ВИТ капки). Как и кога да приемате КА-ВИТ капки? Приемайте КА-ВИТ капки с малко количество течност. Натиснете капачката надолу и завъртете наляво, за да можете да отворите флакона. Обърнете го, дръжте го вертикално и дозирайте на капки. Колко дълго трябва да приемате КА-ВИТ капки? При продължителна употреба трябва да се обърнете към лекар.

3.3. Ако сте приели повече от необходимата доза КА-ВИТ капки Също и при предозиране с КА-ВИТ капки не са наблюдавани токсични ефекти.

3.4. Ако сте пропуснали да приемете КА-ВИТ капки Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Продължете с препоръчания режим на дозиране.

3.5. Последствия от прекъсване на лечението с КА-ВИТ капки При определени условия се възвръща склонността към кървене,

4. Възможни нежелани реакции. Както всички лекарства, КА-ВИТ капки може да предизвика нежелани реакции,въпреки че не ваеки всеки ги получава. Честотата на нежеланите ефекти се класифицира съобразно следните категрии. В много редки случаи са няблюдавани алергични реакции към лекарственото вещество фитоменадион. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. Как да съхранявате КА-ВИТ капки? Да се съхранява на място, недостъпно за деца! Не използвайте КА-ВИТ капки след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и етикета на бутилката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. След първото отваряне на опаковката КА-ВИТ капки е годен за употреба още 4 седмици, съхраняван под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се пази от светлина! Да се съхранява под 25°С! Това, че продуктът е емулсия, може да е причина за евентуално появили се леки помътнявания (опалесценция), но това не оказва влияние върху неговата ефективност. Не използвайте КА-ВИТ капки, ако забележите, че емулсията е силно помътняла или е оцветена в оранжево-кафяво. КА-ВИТ капки, макар да е още в срока си на годност, при неправилно съхранение не трябва повече да се употребява. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда. Дата на последно одобрение на листовката {мм /гггг}

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ. Какво съдържа КА-ВИТ капки? Активното вещество е: Фитоменадион {Phytomenadione) 1 ml КА-ВИТ капки, перорални капки, емулсия, (20 капки) съдържа 20 mg Фитоменадион (Витамин K1) {Phytomenadione (Vitamin K1)) Другите съставки са: натириев едетат, сорбинова киселина, Полисорбат 80, пречистена вода Как изглежда КА-ВИТ капки и какво съдържа опаковката? КА-ВИТ капки е емулсия, перорални капки, за приложение през устата, стъклени опаковки с капкомер от 5 ml и 10 ml, поставени в картонени кутии с листовка. Производител на лекарствения продукт: Име: medphano Arzneimittel GmbH Адрес: 15562 RUdersdorf bei Berlin, Maienbergstrafie 10-12 Страна Германия Факс: +49 336 38 74 977 Телефон: +49 336 38 74 90 Притежател на разрешението за употреба: Име: СЕВЕКС ФАРМА ООД Адрес: 1164 София, ул. "Кричим"76 Страна Република България Телефон: 02 865 04 26 Факс: 02 865 04 36 Е-mail: Valerie.Andreev(g),sevexpharma.com За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба фирма СЕВЕКС ФАРМА ООД. Допълнителна информация относно свойствата на лекарството Лекарственото вещество на KA-V1T капки, фитоменадион (Витамин K1), е мастнорастворим жизненоважен витамин. Понятието Витамин К обединява съединения с различна химическа структура, които по един и същ начин повлияват сложния процес на кръвосъсирването (свързано с образуването на протромбин, Фактор VII, DC и X, протеини С, S и Z. Други Витамин К-зависими протеини са остеокалцин (следващия по важност протеин на костите след колагена) и Matrix-Gla-протеина» които се срещат в костите, рееш в стените на кръвоносните съдове. Различните К-витамини са от растителен и животински произход, получават се синтетично или са продуцират от бактерии; за да бъдат различавани един от друг, те са означени с цифри. Витамин K1 (фитоменадион) принадлежи към групата на К-витамините от растителен проидод. Произход: Витамин K1 се съдържа основно в листата на различни видове зеле, копривата, люцерната и спанака, също така и в плодовете (напр. доматите, ягодите и шипките), както и в мускулите, черния дроб, млякото и яйцата. Дневната нужда от Витамин K1 е минимум 1-2 мг/кг телесна маса при възрастни и по големи деца, при кърмачета - около 10-20 мг/кг телесна маса. Дневната нужда изцяло се покрива от ежедневното пълноценно хранене, напр. 100 g домати съдържат до 400 мг.зелена салата - 700 мг и черен дроб - 600 мг Витамин K1.

Производител Неопределен производител
Медии Не
Допълнителна информация Не
СПИДИ ПОЩА - Максимален брой единици от продукта запълващ опаковката Не

Мнения

Напишете своето собствено мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте

Информация за доставка

Всички по-долу посочени цени важат при доставка с фирма Спиди.

Всички доставки на стойност над 49,80 лв. до 2 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.
Всички доставки на стойност над 99,80 лв. от 2 до 5 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.

В останалите случай се ползват следните цени в зависимост от килограмите:
- до 2 кг. (за суми под 49,80 лв.)           - 4,20 лв. - до офис на фирма Спиди.
                                                                           - 5.50 лв. - до
адрес на клиента (доставка Спиди).

- от 2 до 5 кг. (за суми под 99,80 лв.)    - 6.20 лв. - до офис на фирма Спиди.
                                                                            - 7.50 лв. - до адрес на клиента (доставка Спиди).

- над 5 кг. или пакет с размери над 40Х40Х40 см.  - 11,20 лв. - до офис на фирма Спиди.
                                                                                                     - 12.80 лв. - до адрес на клиента (доставка Спиди).

За други случаи се използва тарифната политика на нашите доверени партньори от спедиторска фирма Speedy и ние ще се свържем с вас за по-точна информация.

За доставка с фирма Еконт цените започват от 6.80 лв. до офис на спедитора и 8.50 до адрес на клиента и варират в зависимост от адреса и теглото на доставката.

За обработка на вашата поръчка и нейната доставка са необходими от 1 до 5 дена в зависимост кога сте подали заявката и къде вашия адрес. Поръчки подадени до 12 часа се обработват и изпращат същия ден, останалите се изпращат на следващия ден. Фирма Speedy ще ви информира за деня и часа на пристигане на поръчката ви.

Стоки, които са поръчани в петък или в предпразничен ден след 14 часа се изпращат на следващия възможен работен ден.

За стоки, които не са налични в момента на поръчка е възможно забавяне, за което допълнително ще ви информираме.

Начини на плащане:

В интернет-магазина valeta.bg може да заплатите чрез:
- Наложен платеж - плащане в брой при приемане на доставката;
- Виртуален ПОС терминал на FIBank - чрез всички банкови карти, които се поддържат в България.
- През системата на ePay.bg.

Последна актуализация на цените: 07.11.2022 г.

Листовка

Листовка към продукта.

ЛИСТОВКА: Моля прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия фармацевт.

В тази листовка:

1. Какво представлява КА-ВИТ капки и за какво се използва?

2. Преди да приемате КА-ВИТ капки

3. Как да приемате КА-ВИТ капки?

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате КА-ВИТ капки?

6. Допълнителна информация

Наименование на лекарствения продукт KA-VIT® Drops, oral drops, emulsion КА-ВИТ капки, перорални капки, емулсия

1. Какво представлява КА-ВИТ капки и за какво се използва? KA-VIT капки съдържа фитоменадион (Витамин Ki), мастнорастворим жизненоважен витамин с въздействие между другото и върху регулацията на кръвосъсирването чрез активиране на различни протеини, посредством повлиявяне на определени биохимични механизми, в които те участват. Към тях принадлежат протеини, стимулиращи и подискащи кръвосъсирването, като остеокалция и др, КА-ВИТ се използва основно за лечение, а също и с цел предотвратяване, на болестни състояния, свързани с недостиг на витамин К|, при условие, че той не може да бъде възстановен чрез храната. Използва се при: ¦ Витамин Ki профилактика на новородени, непосредствено след раждането ¦ Витамин Ki профилактика при новородени, чрез прием на Витамин Ki непосредствено преди раждането на бременни, използвали антиконвулсанти, антитуберкулозни лекарства или производни на кумарина. ¦ Витамин Ki профилактика на рискови пациенти, предразположени към развитие на витамин Kj недостиг и които са показали стойности на протромбиновото време под нормалните ¦ При жени между 50-60 г. с постменопаузален синдром за профилактика на остеопороза ¦ лечение на пациенти с кръвоизливи, предизвикани от Витамин К1 недостиг, с нарушения на кръвосъсирването и склонност към кървене, особено със стойности на протромбиновото време под 10 %, Причина за тези кръвоизливи може да бъде, както Витамин Kj дефицит, така и употреба във високи дози на производни на кумарина. Причини за недостиг на Витамин К\ Рискови фактори при новородени и кърмачета: ¦ Употреба на определени лекарства (антиконвулсанти, противотуберкулозни средства и производни на кумарина) от майката по време на бременността или кърменето ¦ Преждевременно раждане или усложнения при раждането, по-късно започване на храненето, най-вече с майчина кърма или недохранване. Рискови фактори при кърмачета, по-големи деца и възрастни: ¦ синдром на малабсорбция (състояние, което е следствие от нарушения в храносмилането или усвояването на хранителните вещества от стомашно-чревния тракт), парентерално хранене, холестаза (атрезиа на жлъчните пътища, недостиг на а-1-антитрипсин, муковисцидоза, ситомегалия, жълтеница) ¦ заболявания на панкреаса, А-Р-липо-цротеинемиа, лечение с антибиотици (най-вече с цефалоспорини), сулфонамиди или салицилати. Указания при наличие на рискови фактори за недостиг на Витамин Ki Състоянията, свързани с недостиг на Витамин Кь може да бъдат предизвикани недостатъчно снабдяване на организма с Витамин Ki (напр. недостиг на Вит приетата храна или проблеми в усвояването му от организма) или като последствие от лечението с производни на кумарина или с различни инхибитори на ензим,отговорен за обмяната на Витамин Ki (Витамин Ki-епоксидредуктаза). Клиничната проява на този неодостиг е нарастващата вероятност за различни кръвоизливи като хематоми, мелена (изхождането на лъскаво-черни и редки изпражнения), хематурия или кръвоизливи в централната нервна система.

2. Преди да приемате КА-ВИТ капки. Не приемайте КА-ВИТ капки, ако ¦ сте алергични (свъръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на продукта. Обърнете специално внимание при употребата на КА-ВИТ капки Ако приемате други лекарства Моля информирайте Вашия фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Ако Вие редовно трябва да приемате лекарства против нарушения в кръвосъсирването (производни на кумарина), моля обсъдете това с Вашия лекар и следвайте точно препоръчаините от него дозировки, защото само така ще може да избегнете опасността от запушване на кръвоносни съдове (тромбози), като резултат от блокиране на действието на производните на кумарина, тъй като Витамин Ki активира в по-голяма степен факторите, ускоряващи кръвосъсирването, отколкото тези, които го подтискат. Кои други лекарства повлияват действието на КА-ВИТ капки Лекарства против нарушения в кръвосъсирването (производни на кумарина), някои болкоуспокояващи лекарства (ацетилсалицилова киселина и салицилати), както и някои антибиотици (цефалоспорини) могат да отслабят действието на КА-ВИТ капки. Имайте пред вид, че това важи не само за едновременно, но и за доскоро приемани лекарства. Лекарства против пристъпи (антиконвулсанти като фенобарбитал и фенитоин), както и противотуберкулозни медикаменти (като изониазид и рифампицин) могат да причинят при новородени, чиито майки са лекувани с тях по време на бременността, опасни кръвоизливи в първия ден след раждането. Холестирамин може да намали усвояването на Витамин Ki в стомашно-чревния тракт. Как КА-ВИТ капки повлиява действието на други лекарства? КА-ВИТ капки неутрализира действието на пероралните антикоагуланти. Бременност и кърмене Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Досегашният опит от употребата на Витамин К] по време на бременност и кърмене в терапевтични дозировки не показва неблагоприятни ефекти върху плода и новороденото. Шофиране и работа с машини. КА-ВИТ капки не повлиява способността за шофиране и работа с машини, затова не е необходимо предприемането на специални мерки в тази връзка.

3.1. Начин на приложение. Лекарството е перорални капки, емулсия, за перорално приложение.

3.2. Ако не Ви е предписано нещо друго от лекар, обичайната доза на Витамин Ki е 1 -5 ml дневно, по време на хранене, в продължение на 10 дни. Употребата на продукта в по-високи дози и/или за по-продължителен период от време може да се извършва след консултация с лекар. Приемането му с храна, богата на мазнини, подобрява усвояването му. За профилактика При новородена се препоръчва даването през устата на 2 mg фитоменадион (съотв. 2 капки КА-ВИТ капки) веднъж дневно, съотв. в първия ден след раждането, в един ден в периода между третия и десетия ден след раждането и в един ден между четвъртата и шестата седмица след раждането. На бременни, които употребяват антиконвулсанти или антитуберкулозни средства, се препоръчва прием през устата на 10-20 mg фитоменадион (съотв. 10-20 капки КА-ВИТ капки) веднъж в рамките на последните 48 до 8 часа преди раждането. За лечение При пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Кь КА-ВИТ капки трябва да се дозира съобразно желания ефект: ¦ За передотвратяване на малки кръвоизливи най-често са достатъчни 1 до 5 mg фитоменадион (съотв. 1 до 5 капки КА-ВИТ капки), независимо от възрастта на пациента. ¦ При пациенти с кръвоизливи, причинени от недостиг на Витамин Kj, в следствие на предозиране с производни на кумарина, практиката е показала, че малките кръвоизливи се преустановяват след спиране на приема на антикоагуланта. ¦ При средно тежки кръвотечения се препоръчва прием на 5-10 mg фитоменадион (съотв. 5 до 10 капки КА-ВИТ капки). Как и кога да приемате КА-ВИТ капки? Приемайте КА-ВИТ капки с малко количество течност. Натиснете капачката надолу и завъртете наляво, за да можете да отворите флакона. Обърнете го, дръжте го вертикално и дозирайте на капки. Колко дълго трябва да приемате КА-ВИТ капки? При продължителна употреба трябва да се обърнете към лекар.

3.3. Ако сте приели повече от необходимата доза КА-ВИТ капки Също и при предозиране с КА-ВИТ капки не са наблюдавани токсични ефекти.

3.4. Ако сте пропуснали да приемете КА-ВИТ капки Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Продължете с препоръчания режим на дозиране.

3.5. Последствия от прекъсване на лечението с КА-ВИТ капки При определени условия се възвръща склонността към кървене,

4. Възможни нежелани реакции. Както всички лекарства, КА-ВИТ капки може да предизвика нежелани реакции,въпреки че не ваеки всеки ги получава. Честотата на нежеланите ефекти се класифицира съобразно следните категрии. В много редки случаи са няблюдавани алергични реакции към лекарственото вещество фитоменадион. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. Как да съхранявате КА-ВИТ капки? Да се съхранява на място, недостъпно за деца! Не използвайте КА-ВИТ капки след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и етикета на бутилката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. След първото отваряне на опаковката КА-ВИТ капки е годен за употреба още 4 седмици, съхраняван под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се пази от светлина! Да се съхранява под 25°С! Това, че продуктът е емулсия, може да е причина за евентуално появили се леки помътнявания (опалесценция), но това не оказва влияние върху неговата ефективност. Не използвайте КА-ВИТ капки, ако забележите, че емулсията е силно помътняла или е оцветена в оранжево-кафяво. КА-ВИТ капки, макар да е още в срока си на годност, при неправилно съхранение не трябва повече да се употребява. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда. Дата на последно одобрение на листовката {мм /гггг}

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ. Какво съдържа КА-ВИТ капки? Активното вещество е: Фитоменадион {Phytomenadione) 1 ml КА-ВИТ капки, перорални капки, емулсия, (20 капки) съдържа 20 mg Фитоменадион (Витамин K1) {Phytomenadione (Vitamin K1)) Другите съставки са: натириев едетат, сорбинова киселина, Полисорбат 80, пречистена вода Как изглежда КА-ВИТ капки и какво съдържа опаковката? КА-ВИТ капки е емулсия, перорални капки, за приложение през устата, стъклени опаковки с капкомер от 5 ml и 10 ml, поставени в картонени кутии с листовка. Производител на лекарствения продукт: Име: medphano Arzneimittel GmbH Адрес: 15562 RUdersdorf bei Berlin, Maienbergstrafie 10-12 Страна Германия Факс: +49 336 38 74 977 Телефон: +49 336 38 74 90 Притежател на разрешението за употреба: Име: СЕВЕКС ФАРМА ООД Адрес: 1164 София, ул. "Кричим"76 Страна Република България Телефон: 02 865 04 26 Факс: 02 865 04 36 Е-mail: Valerie.Andreev(g),sevexpharma.com За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба фирма СЕВЕКС ФАРМА ООД. Допълнителна информация относно свойствата на лекарството Лекарственото вещество на KA-V1T капки, фитоменадион (Витамин K1), е мастнорастворим жизненоважен витамин. Понятието Витамин К обединява съединения с различна химическа структура, които по един и същ начин повлияват сложния процес на кръвосъсирването (свързано с образуването на протромбин, Фактор VII, DC и X, протеини С, S и Z. Други Витамин К-зависими протеини са остеокалцин (следващия по важност протеин на костите след колагена) и Matrix-Gla-протеина» които се срещат в костите, рееш в стените на кръвоносните съдове. Различните К-витамини са от растителен и животински произход, получават се синтетично или са продуцират от бактерии; за да бъдат различавани един от друг, те са означени с цифри. Витамин K1 (фитоменадион) принадлежи към групата на К-витамините от растителен проидод. Произход: Витамин K1 се съдържа основно в листата на различни видове зеле, копривата, люцерната и спанака, също така и в плодовете (напр. доматите, ягодите и шипките), както и в мускулите, черния дроб, млякото и яйцата. Дневната нужда от Витамин K1 е минимум 1-2 мг/кг телесна маса при възрастни и по големи деца, при кърмачета - около 10-20 мг/кг телесна маса. Дневната нужда изцяло се покрива от ежедневното пълноценно хранене, напр. 100 g домати съдържат до 400 мг.зелена салата - 700 мг и черен дроб - 600 мг Витамин K1.

Медия

Медия информация