0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Балсами за устни

Какво предктавляват и функции на балсамите за устни

Устните са една от най-фините части на женското лице, която наред с очите е и  най-забележима. Независимо от формата и плътността им, е необходима една минимална грижа, за да изглеждат добре и да подчертават нашата индивидуалност. Балсамите за устни са козметичните продукти, които осигуряват тази специфична грижа. Кожата на устните, както останалата част от тялото, се състои от хиподермис, дермис и епидермис. Но има по-разли ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво предктавляват и функции на балсамите за устни

Устните са една от най-фините части на женското лице, която наред с очите е и  най-забележима. Независимо от формата и плътността им, е необходима една минимална грижа, за да изглеждат добре и да подчертават нашата индивидуалност. Балсамите за устни са козметичните продукти, които осигуряват тази специфична грижа. Кожата на устните, както останалата част от тялото, се състои от хиподермис, дермис и епидермис. Но има по-различна структура, която се отличава с това, че кожата е особено тънка и чувствителна. Също така, устните са без хидролипиден филм и поради това са по-малко защитени. Те нямат рогов слой, мастни или потни жлези, не произвеждат и имат минимално съдържание на меланин, който да ги предпазва от ултравиолетовите лъчи. Поради тази причина устните страдат, дори повече от кожата на лицето, когато са изложени на промените на климатичните условия. И именно балсамът е това козметично средство, което възвръща мигновено блясъка, мекотата и здрвия вид на устните ни. Функците на всеки балсам за устни са да възвърне оригиналната структура на устните като възстановява хидролипидния филм, подхранва, хидратира, успокоява, изглажда и изпълва устните, предотвратява изсушаването им и ги защитава от външните агресии.

Причини за необходимостта от използването на балсам за устни

Проблемите на устните се изразяват в дехидратация, потъмняване, напукване. Тези проблеми се дължат на следните фактори:

  • Метеорологичните условия – Вятърът, студът и слънцето изсушават устните, като ги дразнят и ускоряват процеса на стареене. Така, през всеки сезон на годината, те са уязвими на напукване, зачервяване, бръчки и раздразнение. Ето защо те се нуждаят постоянно от подходяща ежедневна грижа. За да ги предпазите от неблагоприятните климатични условия и вредните слънчеви лъчи използвайте подходящ балсам, съдържащ слънцезащитен фактор
  • Лошият навик да облизваме устните си – Когато чувстваме устните си сухи, ни се приисква да ги оближете, но всъщност честото облизване ги изсушава. За съжаление устните не секретират протективни масла, които да ги поддържат овлажнени, както кожата произвежда себум, който служи като естествен овлажнител. В резултат на това, устните се покриват с малки люспички от мъртва кожа, който при отделяне причиняват пукнатини - плитки или дълбоки. Това напукване може да причини сърбеж и дискомфорт. Затова, когато ви се прииска да оближете устните си, ги овлажнете с Вашия балсам.
  • Дехидратация на целият огранизъм и от тук и на устните. Пиенето на достатъчно вода ще ви помогне да поддържате в добро състояние както кожата и устните си, така и целия организъм. Когато хидратацията на устните е нарушена, естествената ни реакция е да ги овлажним с помощта на хидратиращ балсам за устни.
  • Инфекции на устните – Двата основни вида патологии са хейлити и перлече. Хейлити е възпаление на устните. Среща се често, тъй като крехката област на устните е изложена постоянно на различни външни механични или химични фактори. Перлече е разраняване на ъглите на устните, което представлява зачервяване и напукване. Причинява се от излишна слюнка по устните, в резултат на повече облизване.

Други фактори, които само ще споменем са:някои видове лекарствени средства, неподходяща паста за зъби, дишане през устата при настинка, някои видове заболявания, някои червила могат да бъдат алергенни и тогава се нанася балсам за устни преди червилото, за да се предотврати контакта между устните и червилото.

Състав на балсами за устни и правилното им избиране

В зависимост от проблема на Вашите устни Вие трябва да изберете съставкити на балсама за устни, който ще използвате. Ето някои от най-използваните саставки, които се прилагат за най-разпространените проблеми на кожата на устните.

  • Beeswax – Пчелният восък действа антисептично, омекотяващо и възстановява еластичността на устните. Предимството му е, че е натурален продукт, който се добива по естествен път.
  • Lanolin – Ланолин е естествено вещество, подобено на растителното масло, произведено от нашите собствени жлези. Той помога за намаляване на прекомерната загуба на влага и възстановява мекотата и еластичността на устните.
  • Cocoa Butter – Какаовото масло е естествената мазнина, извлечена от какаовите зърна. Какаовото масло е прекрасен овлажнител и когато се нанася на устните помага за задържането на влага, за предотвратяването на сухота и напукване и ги защитава от факторите на околната среда.
  • Aloe Butter – Алоевото масло помага за по-бързото възстановяване и омекотяването на устните. Алоето притежава анти-възпалителни и анестезиологични свойства, с които облекчава болката, свързана със сухи и напукани устни. Друго свойство на алоето е хидратиращия и анти-стареещия ефекти, които могат да стимулира подмладяване на клетките, и да даде на устните по-младежки вид.
  • Shea Butter – Маслото от шеа е естествено масло, което предпазва устните от прекомерна сухота и напукване. Представлява богат овлажняващ крем, който съдържа много мастни киселини, които са необходими за поддържане еластичността и мекотата на здравите устни.