0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Ексфолианти

Какво представляват и функции на ексфолиантите за лице

Ексфолиращите козметични продукти представляват емулсии от различен характер (кремове, гелове, лосиони и др.) с добавени към тях абразивни частици. В зависимост от тяхното предназначение, частиците могат да бъдат с различна големина и твърдост, т.е. по-твърдите и едри частици имат свойството да остъргват кожата в по-голяма дълбочина, а по-фините – да излющват деликатно и нежно. Ексфолиантите за лице са предимно от втория ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представляват и функции на ексфолиантите за лице

Ексфолиращите козметични продукти представляват емулсии от различен характер (кремове, гелове, лосиони и др.) с добавени към тях абразивни частици. В зависимост от тяхното предназначение, частиците могат да бъдат с различна големина и твърдост, т.е. по-твърдите и едри частици имат свойството да остъргват кожата в по-голяма дълбочина, а по-фините – да излющват деликатно и нежно. Ексфолиантите за лице са предимно от втория тип, а по-грубите видове продукти са предназначени за третиране на различни части от кожата на тялото. Ексфолирането е процес, при който се отстранява горния слой мъртви клетки на кожата, посредством ексфолианти. Благодарение на твърдите частици този козметичен продукт почиства, отстранява мъртвите клетки, остатъците от козметиката, продуктите на потоотделянето и замърсяванията. Омекотяващата основа предпазва кожата от увреждане, а често съдържа и противовъзпалителни компоненти. В резултат се подобрява кислородния обмен и кръвообращението на кожата, тя става гладка и нежна.По този начин, кожата се изглажда, порите изглеждат по-малки, а тена става по-равномерен. Функциите на всички видове ексфолианти са: подобряване на кръвообращението и спомагане на изграждането на нови кожни клетки; подобряване на вида на Вашата кожа; прави кожата Ви да изглежда по-гладна и нежна; придава по-голям блясък на лицето; подобрява кожната текстура и цвета; премахва кожните замърсявания и токсините; създава впечатление за по-финни линии и изтриване на бръчките; поддържа кожата чиста и сияеща; стимулира клетъчното обновяване.

Причини за необходимостта от използването на ексфолиантите за лице

Кожата ни непрестанно произвежда нови клетки в дълбоките слоеве на кожата (дермата) и ги изпраща на повърхността на кожата (епидермиса). Стигайки до епидермиса, клетките постепенно умират и се изпълват с кератин. Тези кератинизирани клетки са от основно значение, защото осигуряват на кожата ни защита. Те непрестанно се лющят, за да осигурят на кожата ни млади клетки. С напредването на възрастта обаче този процес на обновяване се забавя. Клетките започват да се натрупват на повърхността на кожата неравномерно и по този начин кожата изглежда сива, суха и състарена. Старите клетки често се смесват с кожния себум и мръсотията, а това води до значително влошаване състоянието на лицето. Кожата на лицето се нуждае еднакво от подхранване и хидратация, което не може да се случи, когато нейните пори са запушени. За да могат полезните хранителни съставки от козметичните продукти да проникнат в дълбочина и да изпълнят своето предназначение е необходимо периодично да се извършва дълбоко почистване на лицето, което се постига най-лесно, бързо и ефективно с помощта на ексфолиращи продукти Редовното ексфолиране дава възможност на кожата да разкрие своята красота и блясък, да бъде здрава, еластична и с равномерен тен.

Състав на ексфолиантите за лице и правилното им избиране

Ексфолиантите са добра грижа за кожата, но е хубаво да се съобразяваме какви използваме и каква кожа имаме, защото не всеки ексфолиант е универсален и подходящ за всички видове кожа. Ексфолиантите помагат кожата да изглежда гладка и свежа, свиват порите. Тези продукти се делят на следните видове: Ексфолираща скраб – Повечето от тях съдържат кайсиеви семена, ядки, бадемови, овесени ядки. Естествените плодови продукти са отличен пилинг. Ексфолиращата скраб оставя кожата Ви гладка, премахва мъртвите клетки и стимулира кожната микроциркулация. Въпреки това не са препоръчителни за използване, тъй като гранулите, които се съдържат имат по-скоро агресивно действие. Подходящ е за по-плътна и не толкова чувствителна кожа. И са по-скоро за ексфоалиране на тялото; Ексфолиращ гел – Най-ефективни ексфолианти са неабразивните и под формата на гел. Те помагат за поддържането на хидратацията на кожата. Ексфолиращият гел оставя кожата гладка и почистена, без да се дразни и Ексфолираща маска – Предназначена е за отстраняване на мъртвите клетки на кожата. Тя обновява и освежава кожата чрез подобряване на кръвообръщанието.

Изборът на ексфолиант трябва да се съобрази и с типа на Вашата кожа. Ако кожата на лицето ви е мазна, най-подходящ е продукт с глина. Тя ще помогне да се затворят разширените пори, премахва лъщенето и прави кожата нежна. За суха кожа са идеални кремообразни ексфолианти с по-малко абразивни частици. Ексфолиант с морска сол допринася за перфектно полиране на кожата. Продуктът със синтетични частици защитава максимално кожата като я почиства без да я уврежда.

Повечето козметични продукти имат указания за какъв тип кожа са подходящи, затова винаги проверявайте дали съответният продукт отговаря на вашите нужди. Ако имате суха, мазна или деликатна кожа, изберете ексфолиант, съобразен с вашия проблем. Ако имате загрубяла кожа, използвайте продукт с по-груб абразив, а ако кожата ви е нежна и чувствителна, заложете на финото и деликатно въздействие.

Правилно използване на ексфолиантите за лице

Първата стъпка в процеса на ексфолиране е почистването на лицето с помощта на мек гел или пяна, за да се отстранят замърсяванията и остатъците от грим. Преди нанасяне на ексфолиант е необходимо кожата да се овлажни с топла вода, за да се размекнат мъртвите люспици. Ексфолиантът се нанася с показалеца и средния пръст на двете ръце по масажните линии на лицето: от ъглите на устните нагоре към ушите, от средата на челото настрани и от брадичката съм меката част на ушите. Да се избягва областта около очите – там кожата е много нежна. По такъв начин лицето се масажира чрез кръгообразни движения около 1 минута при суха кожа и 2-3 минути при мазна. След това лицето се измива обилно с топла вода и се подсушава със суха мека кърпа. След употреба на ексфолиант кожата трябва да се овлажни или да се нанесе подхранващ крем за лице.