0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Бои за коса

Какво предктавляват и функции на боите за коса

В миналото към боя за коса се е прибягвало само заради побелелите коси. Белите коси, които са признак на преживени години и жизнени изпитания, рано или късно се появяват върху главата на всеки човек. Учените години наред са си задавали въпроса защо косата губи естествения си цвят и вече са открити някои отговори за това. Но в съвременния свят причините, поради които жените, а не рядко и мъжете, боядисват косата си са много. Някои прос ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво предктавляват и функции на боите за коса

В миналото към боя за коса се е прибягвало само заради побелелите коси. Белите коси, които са признак на преживени години и жизнени изпитания, рано или късно се появяват върху главата на всеки човек. Учените години наред са си задавали въпроса защо косата губи естествения си цвят и вече са открити някои отговори за това. Но в съвременния свят причините, поради които жените, а не рядко и мъжете, боядисват косата си са много. Някои просто не харесват естествения си цвят, някои искат да скрият посивявавето, а трети просто се нуждаят от промяна. Искате да промените живота си – започнете с цвета на косата, това е съветът на днешните психолози. С всяко боядисване на косата, а още повече ако е кардинално, жената свързва своите желания и надежди за промяна  - за нова работа, за нов партньор в живота, за ново начало. Цветът на косата е мощен инструмент за промяна на външния вид. Ако е избран правилно той може да промени в особено добра посока излъчването на лицето, очите – да станат по-ярки, а чертите на лицето – по-изразителни. Но, ако нюансът е избран неправилно, тогава ефектът, съответно, ще бъде противоположен.

Видове и състав на боите за коса

Боите се делят на три типа: трайни бои за коса (перманентни) и нетрайни (неперманентни) и нюансиращи според това колко дълго време косата се задържа добре оцветена. А другото деление на боите за коса е колко увреждат косъма след нанасяне, тъй като високото съдържание на химикали в боята за коса води до странични ефекти както за косъма, така и за целия организъм.

Почти всички устойчиви бои съдържат в себе си водороден пероксид, който унищожава естествения пигмент на косъма и неговото място заема новият цвят. Перманентните бои за коса имат най-висока концентрация на пероксид и доставят цвета дълбоко в космения фоликул. Това може да засегне и структурата на косата, поради което в състава на този вид бои се включват достатъчно количество полезни вещества, които подхранват косата и я възстановяват. Нейната трайност е поне 8-10 седмици. При неперманетната боя за коса съдържанието на пероксид е по-малко, трае около 6 седмици и цветът не навлиза толкова дълбоко в косъма. Нюансиращите бои или така наречените оцветители, се измиват много по-бързо и увреждат косъма значително по-малко, защото цветът не попада в кутикулата.

Правилно използване на боята за коса

Използването на боя за коса е въпрос, който засяга най-вече дамите, въпреки, че има и мъже, които използват боя за коса. Много жени се питат каква боя за коса да изберат, гарантира ли качествен ефект, трябва ли да се поддържа с някаква допълнителна козметика, за по-добър ефект и редица други въпроси, които обикновено изникват в съзнанието им, преди да вземат решени дали да използват боя за коса и в какъв цвят да бъде тя. За да направите правилния избор за цвета на боята за коса, трябва да се вземат под внимани цвета на кожата, на очите и естествения цвят на косата, което означава Вашият цветотип. Топлите тонове правят лицето по-свежо и румено, но ако сте с натурална руменина, то по-добре да дадете предимство на хладните кафяви тонове, перлено и пясъчно русо. Спорад цвета на очите, трябва да се отбележи, че за лешникови, орехови или зелени очи са подходящи топлите цветове – червеникави, рижи, златисти. Дамите, които имат светла кожа и сиви или сини очи, могат да обърнат внимание на хладните светли нюанси.

Преди да решите колко често можете да боядисвате косата си, трябва да прецените няколко важни фактора. Нюансиращите шампоани, например, могат да бъдат използвани неограничено, докато перманентните и неперманентни бои е добре да имат почивка между нанасянията от поне няколко месеца. Ето и някои други фактори, които трябва да имате предвид за боядисването на косата: какво е състоянието на косата Ви, ако е пораснала само малко, е по-добре да боядисате само корените й, да сте в състояние да осигурите допълнителна грижа за боядисаната си коса. При използването на боята четете внимателно инструкциите, които идват с боята ви за коса, тъй като продуктите от този тип са различни и нямат един и същи начин за използване. Препоръчително е да не използвате шампоани, балсами и маски върху прясно боядисана коса, защото те могат да отмият боята или да намалят оттенъка й. Трябва да се знае, че сега всички средства за грижа трябва да бъдат предназначени специално за боядисана коса. За боядисаната коса трябва да изберете професионален шампоан и балсам, за предпочитане на една марка, като се има предвид структурата на косъма. Тези средства са специално проектирани както за грижа и възстановяване на косата след химическото въздействие, така и за запазване устойчивостта на пигмента и яркостта на цвета.

Във Вашата аптека можете да изберте бои за коса

В зависимост от Вашето желание и цел за промяна на Вашата визия, Вие можете да изберете подходящия вид боя за коса от голямата гама, която се намира при нас. Изборът на боя за коса никакне е лесен, като се има предвид голямото разнообразие и навлизането на все по-добри и с натурални съставки бои. Добре е да изберете реномирани марки, които гарантират за качествота на своите продукти. Като всеки друг козметичен продукт за коса и шампоанът има срок на годност и при покупка задължително обърнете внимание на него.