0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Хрaнене

Значение

За да расте бебчето, да се развива правилно и да е здраво, най-важно е да получава достатъчно храна още от първите часове на раждането. Храненето на бебето e процес, ĸoйтo изисква много знания и пoдгoтoвĸa, търпение и любов.

Периоди на хранене

 1. Кърмене. Всеобщо е схващането, че ако майката има достатъчно кърма, то до навършване на 6 месеца на бебето, кърмата е най-добрата храна за него и нуждите му и ...

  Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Значение

За да расте бебчето, да се развива правилно и да е здраво, най-важно е да получава достатъчно храна още от първите часове на раждането. Храненето на бебето e процес, ĸoйтo изисква много знания и пoдгoтoвĸa, търпение и любов.

Периоди на хранене

 1. Кърмене. Всеобщо е схващането, че ако майката има достатъчно кърма, то до навършване на 6 месеца на бебето, кърмата е най-добрата храна за него и нуждите му и нищо друго не се дава. За даване водичка нa бeбeтo при кърмене има различни мнения.  
 2. Адаптирано мляко. Когато няма достатъчно кърма се допълва с адаптирано мляко. Ако се налага се преминава изцяло на изкуствено хранене. В този случай всичко е по-сложно и проблемно.
 3. Захранване. От шестия месец се въвеждат зеленчукови пюрета от картофи, моркови, тиквички, отначало само по 1-2 лъжички.
 4. Схеми на хранене на бебето по месеци до 1 год. От 7 месец – месни пюрета, каши; от 8 месец – попара със сирене и т.н.

Изисквания към бебешките храни и начина им на приготвяне

 1. Бебешките хранителни продукти трябва да отговарят на изискванията съгласно няколко Наредби за производство, съхранение и транспортиране на бебешки храни. Има Наредби и за изискванията при приготвяне храната на бебетата. Всички Наредби са много прецизни, подробни и трябва стриктно да се спазват.
 2. На бебето трябва да се дава само висококачествена и прясна храна, най-добре био. Престоялата храна може да причини сериозни хранителни разстройства и натравяния при малките деца.
 3. Приготвяне на храната в детските кухни и детските градини в периода  до 3 годинки става по рецепти за здравословно хранене за деца, събрани в рецептурник. Той е написан от лекари-специалисти по хранене и педиатри, със съответните препоръки за хранене и е задължителен според Министерството на здравеопазването. Полезно е да се ползва и при домашно приготвяне на бебешката храна.
 4. Специално да се подбират приборите и аксесоарите за бебешкото хранене, които да бъдат безопасни.
 5. Важно е да се спазва идеална хигиена когато се приготвя храната за бебето. Всички прибори за хранене - шишета, купички, прибори и др. да бъдат изварявани.
 6. До навършване на 1,5 години, храната на детето трябва да е пасирана или намачкана с вилица.
 7. Подрастващият бебешки организъм трябва да бъде осигурен с необходимите количества витамини, минерали ĸaлий, желязо, калций.

На бебето и детето трябва да се осигурява пълноценно и здравословно хранене, допълнено с физическа активност.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите различни най-висококачествени продукти за хранене на бебе и интересни и безопасни принадлежности за хранене.