0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Подсичане

Характеристики

Бебетата се раждат с изключително нежна и фина кожа, която все още не се е приспособила за живот извън утробата. В резултат на това кожата на бебето може лесно да се разрани и да се получат проблеми като подсичане, зачервяване, лющене, атопичен дерматит. При отглеждане на бебето, всяка майка поне веднъж се е сблъскала с подсичане на рожбата ù. Подсичането представлява възпаление на кожата, най-често по дупето и гениталиите на бебето, което довежда до разраняването ù. По-л ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Бебетата се раждат с изключително нежна и фина кожа, която все още не се е приспособила за живот извън утробата. В резултат на това кожата на бебето може лесно да се разрани и да се получат проблеми като подсичане, зачервяване, лющене, атопичен дерматит. При отглеждане на бебето, всяка майка поне веднъж се е сблъскала с подсичане на рожбата ù. Подсичането представлява възпаление на кожата, най-често по дупето и гениталиите на бебето, което довежда до разраняването ù. По-леката форма е с червени петънца и пъпки по кожата, на които ако не се обърне внимание се усложняват като се появяват истински рани. Зачервяванията и раничките са болезнени за бебето и често то става по-кисело и неспокойно от обичайното. От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна, но най-често подсичането се наблюдава на гънките на дупето, в следствие на замърсяването с урина и изпражнения, запарването на кожата от памперса и мазилата.

Причини за подсичане

Подсичането се причинява от няколко фактора и комбинацията помежду им Едни от най-честите причини за разраняване на бебешката кожа са:

 1. Чувствителността на бебешката кожа. Тя няма изградена защита като кожата на възрастните и има нужда от време, за да привикне да се справя с околните въздействия.
 2. Кожата в гънките и по дупето е по-нежна от тази на другите места и дупето на бебето рядко остава непокрито, то винаги е с памперси и няма възможност да общува с външната среда и да се адаптира.
 3. Кожата не може да диша. С памперс, и дрешки кожата се задушава и претопля.
 4. Амонякът в урината и изпражненията на бебето допълнително дразнят кожата.
 5. Когато бебето се движи, се получава триене и претъркване точно по гънките.
 6. Алергия към определена марка памперси не попиващи добре урината или имат съставки, които ги дразнят.
 7. Химикалите в козметиката, с която се маже бебето си, химикалите, които влизат в досег с бебето чрез прахове за пране, оцветителите на детските дрешки, често използваните мокри кърпички, някои от които съдържат съставки, дразнещи нежната бебешка кожа.
 8. Причини за разраняване на бебешката кожа може да е и честото къпане и изсушаване на кожата в следствие на мокренето с вода.

Грижи при подсичане

 1. Превантивни мерки
  От известно време се смята, че за да не се допусне подсичане на бебето е по- добре да не се къпят новородените бебета всеки ден, а два-три пъти седмично и то само с вода, да се употребява бебешка био козметика и то само в краен случай, да се избират прахове за пране и облекла, специално създадени за деликатна бебешка кожа, Ако се ползва крем, той трябва да се измива добре при всяка смяна на памперса, за да не остава върху кожата. След това да се подсуши кожата и се остави за 10-15 минути да диша без памперс и без дрешки.

 2. При подсечено дупе
  Измивате хубаво дупето след всяка смяна на памперса само с вода или най-добре със запарка от смрадлика или лайка, за да премахнете остатъците от крем, урина и изпражнения. Не използвайте сапун, дори и бебешки, той дразни кожата, не използвайте мокри кърпички; температурата на въздуха не трябва да е много висока, защото това изсушава кожата; оставяте да изсъхне добре голото дупе на въздух, не трийте възпалените места, защото така те се раздразват още повече; намажете кожата с подходящ крем, който ще я предпази от инфектиране. В същото време този крем не позволява на кожата да диша. Затова правилно е да се ползва крем, само когато дупето има някакъв проблем. Кремът да не е мазен и ароматен и да не съдържа парабени и др. вредни съставки; слагате пелена от естествени съставки.

Ако посочените по-горе мерки не помогнат се прибягва към специализирани препарати. На пазара се предлагат повече от достатъчно козметични продукти специално за подсичане. Разработени са серии кремчета, олио, тоалетно мляко, пудра и още много бебешка козметика, предназначени за този бебешки проблем. Най-добре е да се ползва бебешка био козметика, Добре е да съдържа цинк, който успокоява кожата. Продават се и специални билкови естествени мазила с невен. Отварата от лайка действа успокояващо на подобни проблеми и е безвредна. Хомеопатични препарати също могат да помогнат.
При продължаване на зачервяването на кожичката и влошаване на състоянието е задължително лечение с лекар специалист.

Обикновено проблемът се решава само с най-доброто лечение за подсеченото дупе което е комбинацията от топла вода, свеж въздух, при който оставяте кожата да диша, не претопляте бебето и използвате перилни препарати, козметика и дрехи с естествени състави и без агресивни химикали.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има голямо разнообразие от много нежни и ефикасни специализирани продукти за подсичане на бебетата с естествен състав, био козметика и други.