0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Безсъние и безпокойство

Характеристики

Сънят за бебето и детето е изключително важен фактор. Точно по време на сън в детския организъм се отделя хормонът на растежа, който е най-важен за бебето. Сънят, неговото количество, качество и честота зависят от възрастта на детето, от здравословното му състояние, настроение, развитие, активност, смяна на денонощието. Ето защо е трудно да се поставят рамки и точни норми на часовете и минутите, които хлапето трябва да прекарва в леглото. Новородените прекарват повече време в сън. Но ч ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Сънят за бебето и детето е изключително важен фактор. Точно по време на сън в детския организъм се отделя хормонът на растежа, който е най-важен за бебето. Сънят, неговото количество, качество и честота зависят от възрастта на детето, от здравословното му състояние, настроение, развитие, активност, смяна на денонощието. Ето защо е трудно да се поставят рамки и точни норми на часовете и минутите, които хлапето трябва да прекарва в леглото. Новородените прекарват повече време в сън. Но често се появяват проблеми със заспиването или нарушаване на нощния сън. Оказва се, че повече от 25% от децата във възрастта от 1 до 5 години имат проблеми със съня, страдат от безсъние, което е придружено с безпокойство. Дефицитът на сън оказва негативно влияние върху мозъчните функции на детето като запаметяване, логическо мислене, адекватно реагиране на различните ситуации.

Симптоми и причини за безсънието на бебето

Симптомите за безсъние при децата са различни. Дечицата, които страдат от безсъние, започват да дават явни симптоми на забавяне във физическото си развитие, Проявяват раздразнителност, хиперактивност, проява на агресия, невъзможност за съсредоточаване и честа смяна на настроенията през деня.
Причините за безсъние могат да бъдат много и от различен характер:

 1. Емоционален характер - стрес от случка във всекидневието. По-чувствителното дете се безпокои за много неща и това се отразява върху нощния сън. Например кавга в яслата или детската градина, скандал между родителите, катастрофа или друг инцидент и т.н.
 2. Поискване на зъби - в този период се увеличава слюноотделянето, което се задържа в гърлото, и това стряска бебето и го кара да се събужда. Освен това то изпитва болка.
 3. Алергии - възможно е коремчето на бебето да изпитва дискомфорт заради алергия към някои храни като краве мляко, яйца, лук, риба, орехи, шоколад.
 4. Езофагеален рефлукс - връщането на въздух и стомашно съдържимо към горните дихателни пътища е болезнено за детето и може да бъде причина за безсъние.
 5. Ушна инфекция - трудна за диагностициране инфекция, чийто единствен симптом понякога е нарушението в съня. Обърнете внимание, ако бебето ви търка ушите си с ръце или върти неспокойно глава.
 6. Замърсяване на въздуха - цигарен дим, парфюм, лак за коса, неподходящ перилен препарат.
 7. Нощно кърмене - някои деца сучат до късна възраст през нощта. Когато майката реши, че трябва да прекрати този навик, на хлапето му е нужно известно време, докато свикне да не се събужда по няколко пъти .
 8. Неудобно легло - матракът е прекалено твърд или мек, че възглавницата е твърде висока или креватчето е заето от играчки.
 9. Прекалено заети родители – детето не получава достатъчно внимание от майка си и баща си, за да дочакат възрастните да се върнат от работа, децата често лягат твърде късно, което разстройва нощния сън.

Лечение

Самоинициативното даване на сънотворни средства на деца е изключително опасно.

 1. Ако бебето страда от безсъние, трябва да се изясни причината.
 2. На първо място да се изясни проблемът на физическо ниво с педиатъра, а след това да се консултира и с психолог за емоционалното състояние на дете и ако е необходимо се назначат сответните лекарства.
 3. Можете да се използват релаксиращи дейности преди сън: масаж на детето, проветряване на стаята, гушкане.
 4. Хубаво действа топлия душ и чашата мляко преди сън.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има голямо разнообразие от много ефикасни висококачествени бебешки лекарства, успокоителни чайчета и др.