0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Колики

Какво представляват коликите?

Колики се наблюдават при възрастни хора и много по-често се срещат при бебетата, които се кърмят и които се хранят с адаптирани млека. Колики при възрастни представляват cпaзми, съкращаване на мускулите нa oпpeдeлeна част нa чepвaтa, които предизвиквaт пристъпи на силна, cвивaщa бoлka в kopeмa. Колики при бебето представляват   болезнени стомашни спазми, внезапно присвиване на коремчето, от  което бебето  става неспокойно и започва ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представляват коликите?

Колики се наблюдават при възрастни хора и много по-често се срещат при бебетата, които се кърмят и които се хранят с адаптирани млека. Колики при възрастни представляват cпaзми, съкращаване на мускулите нa oпpeдeлeна част нa чepвaтa, които предизвиквaт пристъпи на силна, cвивaщa бoлka в kopeмa. Колики при бебето представляват   болезнени стомашни спазми, внезапно присвиване на коремчето, от  което бебето  става неспокойно и започва изведнъж силно да плаче  и да свива крачетата си. Коликите обикновено се появяват до 1-2 седмици след раждането и продължават до навършване на 3-4 месечна възраст. Могат да, продължават общо три часа на ден за повече от три дни в една седмица Коликите не са заболяване, не са опасни, смята се, че са временно явление.

Причини

Възможните причини при бебенцата са:

 • недоразвита храносмилателна система при новородените;
 •  чувствителност на червата на малкото бебе към някои вещества в майчината кърма или адаптирано мляко;
 • прехранване на бебето; -поглъщане на много въздух по време на храненето;
 • временна непоносимост към лактоза.

Симптоми при колики

При бебетата симптомите са:

 • първият симптом е силен плач. Плачът започва внезапно най-често след нахранване, след обяд или вечер;
 • подуто и твърдо коремче; - свиване на крачетата и стиснати юмручета, а гръбчето е извито назад; хълцане и изпускане на газове;
 • нередовен сън, прекъсван от плач.

Ако коликите продължат и след навършване на 4-месечна възраст и бебето страда е възможен здравословен проблем и е необходим лекар.

А. Лечение на колики

Коликите при бебетата са напълно нормално явление, не са вредни и обикновено не е необходим лекар. За облекчаване на болките е нужно да се приложат някои средства с доказан добър ефект срещу колики. Те включват:

 1. По-чести и по-малки хранения. При  рядкото хранене бебето суче лакомо и поглъща въздух.
 2. След хранене бебето  непремено да се оригва.
 3. Кърмещата майка да избягва храни, които причиняват колики като кола, газирани напитки, шоколад, яйца, ядки, царевица, лук, алкохол, тютюнопушене.
 4. Да се ползва най-подходящото адаптирано мляко.
 5. По време на плач притискане на коремчето с пелена.
 6. Масажиране на коремчето около пъпчето по посока на часовниковата стрелка.
 7. Люлеене бебето на ръце.
 8. Разхождане бебето нежно прегърнато на топло, при мека светлина и тиха музика.
 9. Лекарства без рзцепта:
 • капки симетикон, които намаляват излишния въздух в червата;
 • капки лактоза при лактозна непоносимост и намаляват  болките;
 • хомеопатични препарати, които са подходящи и за най-малките.

Какво ни предлага природата?

Билколечението при колики на новородено, а и изобщо е утвърдено средство за олекчаване на болезнените спазми. Най-ефикасни са ароматни масла от копър, анасон и даване преди всяко хранене на бебенцето малко топъл чай от анасон или лайка или мента. Да не се дава повече от четвърт чаша дневно.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета сме подбрали от голямото разнообразие най-подходящите лекарства със и без рацепта и билки, за да се отървете от пристъпите на силна болка  при колики.