0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Първи зъбки

Характеристики

Важен етап от живота на бебето е свързан с появата и развитието на първите млечни зъби. Зародишите на млечните зъби всъщност започват да се формират в много ранен етап, още през бременността. Самият зъбен пробив на млечните зъби при бебетата започва от 4 до 6 месеца след раждането, когато вече е преминал периодът на колики. Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни и варират при различните деца. Появата на първите зъбки се смята за логичен момент и да се пристъпи към захранване. ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Важен етап от живота на бебето е свързан с появата и развитието на първите млечни зъби. Зародишите на млечните зъби всъщност започват да се формират в много ранен етап, още през бременността. Самият зъбен пробив на млечните зъби при бебетата започва от 4 до 6 месеца след раждането, когато вече е преминал периодът на колики. Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни и варират при различните деца. Появата на първите зъбки се смята за логичен момент и да се пристъпи към захранване. Обикновено зъбите се появяват симетрично, по групи, най-напред в долната, а малко по-късно и в горната челюст.
Последователността на пробива се проследява по месеци и напълно оформено и завършено млечно съзъбие се получава около 3 година след раждането.
Има деца, при които 12 месеца след раждането не е поникнало нито едно зъбче. Това не е причина за тревога, особено, ако детето е здраво и без придружаващи заболявания. По-късният пробив на зъбите дори осигурява по-висока степен на минерализация на зъбните структури и по-голяма устойчивост за кариес. Независимо кога пробиват зъбите – по-рано, по късно или навреме, задължително е да се отиде на детски стоматолог през първатавата година на детето след раждането.

Симптоми на поникване на първите зъби

Първите признаци на зъбен пробив започват месеци преди зъбките да се видят реално в устата. Най-често около четвъртия месец започва обилно слюноотделяне, лапане на всякакви предмети, но най-вече – на ръцете. В повечето случаи детето е по-раздразнително, плаче без видима причина, като плачът може да е много внезапен на пристъпи. Може да има лека температура до 37,7-37,8 градуса при добро общо състояние. Възможна е поява на лека хрема или секрет от носа, обрив и зачервяване около устата и по лицето, намален апетит, влажни очи, зачервяване на венците.

Грижи при поникване на млечните зъби

Обикновено никненето на зъбките е болезнено. За облекчение да се дава на детето охладени зъбни играчки (пръстени за гризане) или хладни кърпи, които да дъвче. Необходимо е да се поддържа добра хигиена на устата на бебето с почистване на венците, за да се намали рискът от възпалението им. Дразненето и дискомфортът могат да бъдат облекчени и с помощта на гелове за никнещи зъби, но те трябва да бъдат от натурални съставки, от билки и да не съдържат оцветители и спирт, без парабени. Лидокаинът, който се съдържа в някои от геловете, не е подходящ за честа употреба. Детето трябва да бъде добре хидратирано и да приема достатъчно течности. Да се осигурява на бебето всички необходими вещества за поникване на здрави млечни зъби.
Да се потърси лекарска помощ, ако симптомите на болка и дискомфорт сe задълбочат или продължават повече от 24 часа, за да се изключи инфекция на горните дихателни пътища и други общи заболявания.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има голямо разнообразие от много ефикасни специализирани бебешки гелове и др. за случай на поникване на първите заби на детето.