0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Още изгледи

НУРОФЕН суспензия 40 мг/1 мл 100 мл ЯГОДА

Дайте първото мнение за този продукт

9,98 лв.

Наличност: В наличност

Ибупрофен принадлежи към група лекарствени продукти, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Тези лекарствени продукти действат чрез промяна на отговора на организма към болка, отоци и висока температура. Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се използва за краткосрочно лечение на:  температура, лека до умерена болка.

Бърза поръчка

services

Безплатна доставка

При поръчки над 49,80 лв. и тегло до 2 кг. Важи за територията на цялата страна.

services

Личните данни

Онлайн аптека Валета е регистриран администратор на лични данни.

services

Право на връщане

Ако продуктът е неразпечатан, имате право на връщане до 14 дни.

services

Помощ при избора

Ако се колебаете в избора, може да се посъветвате с нашите консултанти.

Описание

Детайли

ОПИСАНИЕ: Ибупрофен принадлежи към група лекарствени продукти, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Тези лекарствени продукти действат чрез промяна на отговора на организма към болка, отоци и висока температура. Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се използва за краткосрочно лечение на:  температура, лека до умерена болка.

УПОТРЕБА: Винаги приемайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода точно, както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Не превишавайте посочената доза. Начин на приложение с помощта на дозиращата спринцовка: 1. Разклатете добре бутилката. 2. Махнете капачката от бутилката като я натиснете надолу и я завъртите по посока обратна на часовниковата стрелка. 3. Поставете дозиращата спринцовка в дупката на запушалката при гърлото на бутилката. 4. За да напълните спринцовката, обърнете бутилката надолу. Като задържате спринцовката, внимателно издърпайте буталото надолу, за да изтеглите необходимото количество от суспензията, отбелязано на маркировката върху спринцовката. 5. Обърнете бутилката обратно и махнете дозиращата спринцовка като внимателно я завъртате. 6. Сложете края на спринцовката в устата на детето. Натиснете бавно буталото надолу, за да излеете суспензията. След употреба поставете отново капачката. Измийте спринцовката с топла вода и я оставете да изсъхне. Съхранявайте я на място, недостъпно за деца.
За перорално приложение. Обичайната доза за болка и температура:
Възраст на детето (тегло) Количество Честота за 24 часа*
3-6 месеца          (над 5kg)   1.25ml           3 пъти
6-12 месеца        (8-10kg)     1.25ml          3 до 4 пъти
1-3 години           (10-15kg)   2.5ml            3 пъти
3-6 години           (15-20kg)   3.75ml          3 пъти
6-9 години           (20-30kg)   5ml               3 пъти
9-12 години         (30-40kg)   7.5ml**          3 пъти
*Отделните дози се приемат приблизително на всеки 6 до 8 часа.
**За 7.5ml (използвайте спринцовката два пъти: 5ml + 2.5ml).
Не се препоръчва за деца под 3 месечна възраст или с тегло под 5 kg.  Препоръчва се пациентите с чувствителен стомах да приемат Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода по време на хранене.
Това лекарство е само за краткосрочна употреба. Ако симптомите на детето (на възраст над 6 месеца) продължават повече от 3 дни, посъвтвайте се с лекар.
При кърмачета на възраст 3-6 месеца (с тегло над 5 kg) лекарски съвет трябва да се потърси не по-късно от 24 часа (три дози), ако симптомите продължават.
Ако симптомите се влошават трябва да се консултирате с лекар.

СЪСТАВ: Активното вещество е ибупрофен. Всеки 1 ml суспензия съдържа 40 mg ибупрофен.
Другите съставки са: лимонена киселина, натриев цитрат, натриев хлорид, захарин-натрий, полисорбат 80, домифен бромид, малтитол, течен, ксантанова гума, глицерол, вода и портокалова есенция (съдържа пшенично нишесте).

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кат. № 42440
Листовка

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода 40 mg/ml перорална суспензия
Ибупрофен 3 месеца до 12 години

Nurofen for Kids and Junior Strawberry 40 mg/ ml oral suspension
Ibuprofen 3 months to 12 years

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения приодукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас или Вашето дете. Не го преотстъпвайте на
други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите
като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.Какво представлява Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода и за какво сеизползва
2.Преди да приемате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
3.Как да приемате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
4.Възможни нежелани реакции
5.Как да съхранявате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
6.Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Ибупрофен принадлежи към група лекарствени продукти, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Тези лекарствени продукти действат чрез промяна на отговора на организма към болка, отоци и висока температура. Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се използва за краткосрочно лечение на:
• температура
• лека до умерена болка

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА Не прилагайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ако детето:
• е алергично (свръхчувствително) към ибупрофен или други подобни болкоуспокояващи (НСПВС) или към някоя от останалите съставки на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• някога е страдало от недостиг на въздух, астма, хрема или копривна треска след употреба на ацетилсалицилова киселина (аспирин) или други подобни болкоуспокояващи (НСПВС)
• е получавало в миналото стомашно-чревни кръвоизливи или перфорация, свързана с употреба на НСПВС
• страда или е страдало от рецидивирща язва на стомаха/дванадесетопръстника или кръвоизливи (два или повече епизода на доказана язва или кръвоизлив)
• има тежка чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност
• има мозъчно-съдов или друг активен кръвоизлив
• страда от нарушено кръвосъсирване, тъй като ибупрофен може да удължи времето на кървене
• страда от неизяснени нарушения на образуването на кръвните клетки

Ако лекарственият продукт се приема от възрастни, да не се употребява по време на последните 3 месеца на бременността.
Обърнете специално внимание при употреба на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ако Вашето дете:
• приема други НСПВС болкоуспокояващи или ацетилсалицилова киселина (аспирин) в дневна доза над 75mg
• страда от някои кожни заболяване (системен лупус еритематозус (СЛЕ) или смесено заболяване на съединителната тъкан)
• страда или е страдало от заболяване на дебелото черво (улцерозен колит или болест на Крон), тъй като тези заболявания могат да се обострят (виж т.4. Нежелани лекарствени реакции)
• страда или е страдало от високо кръвно налягане и/или сърдечна недостатъчност
• има нарушена бъбречната функция
• има чернодробни нарушения
• необходима е предпазливост, ако детето Ви приема други лекарствени продукти, които могат да повишат риска от язви и кървене като пероралните кортикостероиди (например преднизолон), лекарствени продукти за съсирване на кръвта (като варфарин), селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (лекарства за депресия) или средства, които разреждат кръвта като ацетилсалицилова киселина.
• приема други НСПВС лекарствени продукти (включително СОХ-2 инхибитори като целекоксиб и еторикоксиб), тъй като едновременната им употреба трябва да се избягва.
• нежеланите реакции могат да бъдат сведени до минимум чрез употреба на най-ниската ефективна доза, за възможно най-кратко време.
• по принцип честата употреба на (няколко вида) аналгетици може да доведе до трайно и тежко бъбречно увреждане.
• може да се появи недостиг на въздух, ако страда или е страдало от астма, хронична хрема, назални полипи или хронична или алергични заболявания.
• много рядко се съобщава за сериозни кожни реакции като синдром на Стивънс-Джонсън във връзка с употребата на НСПВС. Приемът на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода трябва да бъде спрян при първа поява на кожен обрив, увреждане на лигавиците или други признаци на алергична реакция.
• ако имате проблеми със сърцето, прекаран инсулт или мислите, че за Вас може да има риск от появата им (например ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишени стойности на холестерол или сте пушач) трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт.
• страда от варицела (дребна шарка), препоръчва се да избягвате употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• е претърпяло наскоро голяма хирургична операция
• е дехидратирано, тъй като съществува повишен риск от бъбречни проблеми
• лекарства като Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инцидент („миокарден инфаркт") или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и при продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението (1 ден за кърмачета на възраст 3-6 месеца с тегло над 5 kg или 3 дни за деца над 6 месеца).

Съобщава се за стомашно-чревни кръвоизливи, язва или перфорация, които може да завършат фатално, при употребата на всички НСПВС, по всяко време на лечението с или без
предупредителни симптоми, или предишна анамнеза за сериозни стомашно-чревни събития. Когато се получи стомашно-чревен кръвоизлив или се появи язва при пациенти, приемащи ибупрофен, лечението трябва да се прекрати незабавно. Рискът от стомашно-чревни кръвоизливи, язва или перфорация е по-висок при употреба на по-високи дози НСПВС, при пациенти с анамнеза за язва, особено с усложнения от кръвоизлив или перфорация (виж към т. 2, частта: Не прилагайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ), както и при пациенти в напреднала възраст. Такива пациенти трябва да започват лечението с най-ниската възможна доза. При такива пациенти може да е необходимо комбинирано лечение със защитни вещества (напр. мизопростол или инхибитори на протонната помпа), както и при пациенти изискващи едновременно приложение на ниски дози ацетилсалицилова киселина или други лекарствени продукти, повишаващи риска от стомашно-чревни нежелани реакции.
НСПВС като ибупрофен могат да маскират симптомите на инфекция и треска.
Консултирайте с лекар преди употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода, ако някое от посочените по-горе състояния са налице при Вашето дете.
Ако лекарственият продукт се приема от възрастни:
Пациенти в старческа възраст
Пациенти в старческа възраст са с повишен риск от нежелани лекарствени реакции, особено от страна на стомаха и червата, при употреба на НСПВС. Пациентите с анамнеза за стомашно-чревна токсичност, особено тези в напреднала възраст, трябва да съобщават за всички необичайни стомашни симптоми (по-специално за стомашно-чревни кръвоизливи), особено в началните фази на лечението.
Прием на други лекарства

Моля уведомете Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, по-специално ако приемате:
• Кортикостероиди (като преднизолон), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни язви или кръвоизлив
• Други НСПВС (включително СОХ-2 инхибитори като целекоксиб или еторикоксиб)
• Някои лекарства като антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта, напр. ацетилсалицилова киселина/аспирин, варфарин, тиклопидин), някои лекарства за високо кръвно налягане (АСЕ инхибитори, напр. каптоприл, бета-блокери и антагонисти на ангиотензин II), както и някои други лекарствени продукти могат да повлияят или да се повлияят от приема на ибупрофен. По тази причина винаги се съветвайте с лекар преди да използвате ибупрофен с други лекарства.
• Антиагреганти (като ацетилсалицилова киселина) и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (лекарства за депресия), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни нежелани реакции
• Лекарства за високо кръвно налягане и таблетки за отводняване (диуретици), тъй като НСПВС могат да намалят ефектите на тези лекарства и може да има повишен риск за бъбреците. В такива случаи осигурете на Вашето дете прием на достатъчно количество вода през деня.
• Литий (лекарство за депресия), тъй като може да засили ефекта на лития.
• Метотрексат (лекарство за лечение на рак или ревматизъм ), тъй като ефекта на метотрексат може да се засили.
• Такролимус (лекарство потискащо имунната система), тъй има повишен риск от бъбречно увреждане.
• Циклоспорин (лекарство потискащо имунната система), тъй като има ограничени данни за повишен риск от бъбречна токсичност.
• Зидовудин (лекарство за лечение на Спин), тъй като употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода може да увеличи риска от кръвоизливи в ставите или кървене, водещо до отоци при HIV+ хемофилици.
• Сулфонилурейни (лекарства използвани при диабет):
Клинични проучвания са показали взаимодействия между НСПВС и сулфонилурейни противодиабетични лекарствени продукти. Въпреки че до момента няма описани взаимодействия между ибупрофен и сулфонилурейни средства, като предпазна мярка, при едновременната им употреба се препоръчва проследяване на кръвно-захарните нива.
• Пробеницид и сулфинпиразон:

Лекарствените продукти, съдържащи пробеницид или сулфинпиразон могат да забавят отделянето на ибупрофен
• Дигоксин, фенитоин, литий: ибупрофен може да повиши плазмените нива на тези лекарствени продукти.
• Хинолонови антибиотици, тъй като техният прием заедно с НСПВС може да увеличи риска от поява на гърчове.
• Холестирамин, тъй като приемът на НСПВС с холестирамин може да забави или намали усвояването на НСПВС.
• Вориконазол и флуконазол, тъй като приемът на тези лекарства може да увеличи излагането на НСПВС.

Ако лекарственият продукт се приема от възрастни:
Бременност и кърмене
Бременност
Уведомете Вашия лекар, ако забременеете по време на употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода. Не приемайте това лекарство в последните 3 месеца на бременността. Избягвайте употребата му по време на първите 6 месеца на бременността, освен ако лекарят не Ви е посъветвал друго.
Кърмене
Ибупрофен и неговите разпадни продукти преминават само в малки количества в кърмата. Не са известни вредни ефекти върху кърмачето до момента, поради което обикновено не се налага преустановяване на кърменето при краткосрочно приложение на ибупрофен, в препоръчваните дози.
Фертилитет при жените
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода принадлежи към група продукти (НСПВС), които могат да увредят способността за забременяване при жените. Този ефект е обратим след спиране на лекарството.
Попитайте Вашия лекар или фармацевт преди употребата на, което и да е лекарство. Шофиране и работа с машини
При краткотрайна употреба това лекарство няма или незначително повлиява способността за шофиране и работа с машини. "

Важна информация относно някои от съставките на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода съдържа малцов сироп. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че страдате от непоносимост към някои видове захар, посъветвайте се с него преди да приемате този лекарствен продукт.
• Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода съдържа пшенично нишесте. Подходящ е и за хора с цьолиакия.
• Пациенти с алергия към пшенично нишесте (различно от заболяването цьолиакия) не трябва да приемат това лекарство.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА
Винаги приемайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода точно, както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За перорално приложение.
Обичайната доза за болка и температура:
Възраст на детето (тегло) Количество Честота за 24 часа*
3-6 месеца            (над 5kg)   1.25ml        3 пъти
6-12 месеца          (8-10kg)     1.25ml        3 до 4 пъти
1-3 години             (10-15kg)   2.5ml          3 пъти
3-6 години             (15-20kg)   3.75ml        3 пъти
6-9 години             (20-30kg)   5ml             3 пъти
9-12 години           (30-40kg)   7.5ml**       3 пъти
*Отделните дози се приемат приблизително на всеки 6 до 8 часа. ** 7.5ml (използвайте спринцовката два пъти: 5ml + 2.5ml)
Не се препоръчва за деца под 3 месечна възраст или с тегло под 5 kg.
Препоръчва се пациентите с чувствителен стомах да приемат Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода по време на хранене.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: не превишавайте посочената доза. Начин на приложение с помощта на дозиращата спринцовка
1. Разклатете добре бутилката
2. Махнете капачката от бутилката като я натиснете надолу и я завъртите по посока обратна на часовниковата стрелка.
3. Поставете дозиращата спринцовка в дупката на запушалката при гърлото на бутилката.
4. За да напълните спринцовката, обърнете бутилката надолу. Като задържате спринцовката, внимателно издърпайте буталото надолу, за да изтеглите необходимото количество от суспензията, отбелязано на маркировката върху спринцовката.
5. Обърнете бутилката обратно и махнете дозиращата спринцовка като внимателно я завъртате.
6. Сложете края на спринцовката в устата на детето. Натиснете бавно буталото надолу, за да излеете суспензията. След употреба поставете отново капачката. Измийте спринцовката с топла вода и я оставете да изсъхне. Съхранявайте я на място, недостъпно за деца.

Продължителност на лечението
Това лекарство е само за краткосрочна употреба. Ако симптомите на детето (на възраст над 6 месеца) продължават повече от 3 дни, посъвтвайте се с лекар.
При кърмачета на възраст 3-6 месеца (с тегло над 5 kg) лекарски съвет трябва да се потърси не по-късно от 24 часа (три дози), ако симптомите продължават.
Ако симптомите се влошават трябва да се консултирате с лекар.
Ако детето Ви е приело повече от необходимата доза Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Ако случайно дадете или приемете повече от препоръчаната доза Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода, незабавно уведомете Вашия лекар. Симптомите на предозиране включват гадене, повръщане, коремна болка, главоболие, сънливост, замаяност, потрепване на очите, замъглено зрение, шум в ушите и рядко ниско кръвно налягане, промени в състава на кръвта, бъбречни проблеми или загуба на съзнание.
Ако детето Ви пропусне да приеме Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Не давайте или не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако забравите да приемете или дадете една доза, приемете или дайте тази доза веднага щом установите пропуска, след което продължете да приемате или давате следващата доза според интервалите за дозиране посочени по-горе.
Ако имате допълнителни въпроси за употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарствени продукти, Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Нежеланите реакции могат да бъдат сведени до минимум чрез употреба на най-ниската ефективна доза, за възможно най-кратко време, необходимо за овладяване на симптомите. Вашето дете може да изпита някои от нежеланите ефекти на НСПВС. Ако това се случи или ако имате някакви съмнения, преустановете употребата на лекарството и се посъветвайте с Вашия лекар възможно по-скоро. За пациентите в старческа възраст, използващи продукта има повишен риск от появата на проблеми свързани с нежеланите реакции.
За определяне на честотата на нежеланите реакции се използват следните категории:
Много чести повлиява повече от 1 от 10 потребители
Чести повлиява между 1 на 100 и 1 на 10 потребители
Нечести повлиява между 1 на 1000 и 1 на 100 потребители
Редки повлиява между 1 на 10000 и 1 на 1000 потребители
Много редки повлиява по-малко от 1 на 10000 потребители
Неизвестна Честотата не може да бъде определена от наличните данни

СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ лекарственият продукт и потърсете незабавно медицинска помощ ако при детето Ви се появят:
• Признаци на кръвоизлив от червата като: силна болка в корема, катранено черни изпражнения, повръщане със следи от кръв или тъмни, с цвят на кафе частици.
• Признаци на редки, но сериозни алергични реакции като влошаване на астма, необяснимо свиркащо дишане или недостиг на въздух, оток на лицето, езика и ларинкса, затруднено дишане, сърцебиене, понижено кръвно налягане водещо до шок. Това може да се случи и при първия прием на лекарството. Ако някой от тези симптоми се появи, незабавно потърсете лекар.
• Тежки кожни реакции като обриви по цялото тяло, лющене или образуване на мехури по кожата.
Ако някоя от нежелани реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Чести (повлиява между 1 на 100 и 1 на 10 потребители)
• киселини в стомаха, болки в корема, гадене, повръщане, флатуленция (газове), диария, запек

Нечести (повлиява между 1 на 1000 и 1 на 100 потребители)
• възпаление на стомаха, обостряне на колит и болест на Крон
• главоболие, замаяност, безсъние, възбуда, раздразнителност или умора
• зрителнни нарушения
• стомашно-чревни язви, които могат да кървят или да перфорират
• язви по устата и/или оток и дранене в устата
• реакции на свръхчувствителност с кожни обриви и сърбеж, пристъпи на астма (с възможно понижаване на кръвното налягане)

Редки (повлиява между 1 на 10 000 и 1 на 1000 потребители)
• тинитус (шум в ушите)

Много редки (повлиява по-малко от 1 на 10000 потребители)
• възпаление на хранопровода или задстомашната жлеза, блокиране на червата
• тежки кожни реакции като обриви със зачервяване и образуване на мехури, и лющене на кожата, придружени от треска, студени тръпки, мускулни болки, влошено общо състояние, синдром на Стивънс-Джонсън. В изключителни случаи, могат да се появят сериозни кожни реакции по време на варицела.
• намаление на нормално отделяното количество урина и подуване (възможна остра бъбречна недостатъчност). Увреждане на бъбреците или повишени нива на урея в кръвта (първите признаци са намаление на обичайно отделяното количество урина, мътна урина, кръв в урината, болки в кръста, възможни отоци по краката и общо неразположение).
• проблеми с образуването на кръвни клетки - първите признаци са: висока температура, болки в гърлото, повърхностни язви в устата, грипоподобни симптоми, тежко изтощение, кръвотечение от носа и кожата, склонност към лесно получаване на синини.
• психотични реакции и депресия.
• обостряне на възпаление, свързано с инфекция. Ако по време на употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се появят или влошат симптоми на инфекция Вие трябва незабавно да се обърнете към лекар.
• отоци, високо кръвно налягане, сърцебиене, сърдечна недостатъчност, сърдечна атака.
• проблеми или възпаление на черния дроб. Чернодробна недостатъчност или увреждане, особено при продължително приложение, проявени като тюжълтяване на кожата и очите, бледи изпражнения и тъмна урина
• много рядко са наблюдавани симптоми на асептичен менингит, като: схванат врат, главоболие, гадене, повръщане, температура, нарушено съзнание по време на употреба на ибупрофен. Пациентите със съществуващи авто-имунни заболявания
(системен лупус еритематозуз, смесени съединително-тъканни заболявания) е много по-вероятно да са предразположени. Потърсете незабавно лекар, ако някой от тези признаци се ппояват.
Лекарства като Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт.
Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или ако забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Съхранявайте го при температура под 25°С.
Срок на годност след отваряне на опаковката: 6 месеца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Активното вещество е ибупрофен. Всеки 1 ml суспензия съдържа 40 mg ибупрофен.
Другите съставки са: лимонена киселина, натриев цитрат, натриев хлорид, захарин-натрий, полисорбат 80, домифен бромид, малтитол, течен, ксантанова гума, глицерол, вода и портокалова есенция (съдържа пшенично нишесте).
Как изглежда Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода и какво съдържа опаковката
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода представлява почти бяла перорална суспензия.
Всяка бутилка съдържа 30ml, 50ml, 100ml и 150ml перорална суспензия.
Всяка опаковка съдържа дозираща спринцовка (спринцовка 5 ml, градуиран на 1.25ml, 2.5ml, 3.75ml и 5.0ml).
Не всички големини на опаковките може да се пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба: Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.
103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH
Великобритания

Производител:
Reckitt Benckiser Healthcare UK Limited
Dansom Lane, Hull, HU8 7DS Великобритания
Този лекарствен продукт е разрешен в страните членки на ЕЕА под елените имена:
Държава Име на лекарствения продукт
Германия Nuroflex Junior Fieber- und Schmerzsaft Erdbeer 40 mg/ml Suspension zum Einnehmen
България Nurofen for Kids and Junior 40mg/ml Strawberry
Естония Nurofen for Children Forte Strawberry
Франция Nurofenpro 40 mg/ml Enfants et Nourrissons Fraise, suspension buvable
Латвия Nurofen for Children Strawberry 200 mg/5 ml oral suspension
Литва Nurofen for Children Forte Strawberry
Испания Ibuprofeno Reckitt 40 mg/ml suspension oral sabor fresa

Дата на последно одобрение на листовката: юли, 2010.

Производител Неопределен производител
Медии Не
Допълнителна информация Не
СПИДИ ПОЩА - Максимален брой единици от продукта запълващ опаковката Не

Мнения

Напишете своето собствено мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте

Информация за доставка

Всички по-долу посочени цени важат при доставка с фирма Спиди.

Всички доставки на стойност над 49,80 лв. до 2 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.
Всички доставки на стойност над 99,80 лв. от 2 до 5 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.

В останалите случай се ползват следните цени в зависимост от килограмите и адреса на доставка:
- до 2 кг. (за суми под 49,80 лв.)           - 3,90 лв. - за територията на София.
                                                                           - 4,50 лв. - за останалата част от страната.

- от 2 до 5 кг. (за суми под 99,80 лв.)   - 5,50 лв. - независимо от адреса за доставка.

- над 5 кг.или пакет с размери над 40Х40Х40 см.  - 8,80 лв. - независимо от адреса за доставка.

За други случаи се използва тарифната политика на нашите доверени партньори от спедиторска фирма Speedy и ние ще се свържем с вас за по-точна информация.

За доставка с фирма Еконт цените започват от 5,90 лв. в зависимост от адреса и теглото на доставката


За обработка на вашата поръчка и нейната доставка са необходими от 1 до 5 дена в зависимост кога сте подали заявката и къде вашия адрес. Поръчки подадени до 12 часа се обработват и изпращат същия ден, останалите се изпращат на следващия ден. Фирма Speedy ще ви информира за деня и часа на пристигане на поръчката ви.

Стоки, които са поръчани в петък или в предпразничен ден след 14 часа се изпращат на следващия възможен работен ден.

За стоки, които не са налични в момента на поръчка е възможно забавяне, за което допълнително ще ви информираме.

Начини на плащане:

В интернет-магазина valeta.bg може да заплатите чрез:
- Наложен платеж - плащане в брой при приемане на доставката;
- Виртуален ПОС терминал на FIBank - чрез всички банкови карти, които се поддържат в България.
- През системата на ePay.bg.

Листовка

Листовка към продукта.

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода 40 mg/ml перорална суспензия
Ибупрофен 3 месеца до 12 години

Nurofen for Kids and Junior Strawberry 40 mg/ ml oral suspension
Ibuprofen 3 months to 12 years

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения приодукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас или Вашето дете. Не го преотстъпвайте на
други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите
като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.Какво представлява Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода и за какво сеизползва
2.Преди да приемате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
3.Как да приемате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
4.Възможни нежелани реакции
5.Как да съхранявате Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
6.Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Ибупрофен принадлежи към група лекарствени продукти, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Тези лекарствени продукти действат чрез промяна на отговора на организма към болка, отоци и висока температура. Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се използва за краткосрочно лечение на:
• температура
• лека до умерена болка

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА Не прилагайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ако детето:
• е алергично (свръхчувствително) към ибупрофен или други подобни болкоуспокояващи (НСПВС) или към някоя от останалите съставки на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• някога е страдало от недостиг на въздух, астма, хрема или копривна треска след употреба на ацетилсалицилова киселина (аспирин) или други подобни болкоуспокояващи (НСПВС)
• е получавало в миналото стомашно-чревни кръвоизливи или перфорация, свързана с употреба на НСПВС
• страда или е страдало от рецидивирща язва на стомаха/дванадесетопръстника или кръвоизливи (два или повече епизода на доказана язва или кръвоизлив)
• има тежка чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност
• има мозъчно-съдов или друг активен кръвоизлив
• страда от нарушено кръвосъсирване, тъй като ибупрофен може да удължи времето на кървене
• страда от неизяснени нарушения на образуването на кръвните клетки

Ако лекарственият продукт се приема от възрастни, да не се употребява по време на последните 3 месеца на бременността.
Обърнете специално внимание при употреба на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ако Вашето дете:
• приема други НСПВС болкоуспокояващи или ацетилсалицилова киселина (аспирин) в дневна доза над 75mg
• страда от някои кожни заболяване (системен лупус еритематозус (СЛЕ) или смесено заболяване на съединителната тъкан)
• страда или е страдало от заболяване на дебелото черво (улцерозен колит или болест на Крон), тъй като тези заболявания могат да се обострят (виж т.4. Нежелани лекарствени реакции)
• страда или е страдало от високо кръвно налягане и/или сърдечна недостатъчност
• има нарушена бъбречната функция
• има чернодробни нарушения
• необходима е предпазливост, ако детето Ви приема други лекарствени продукти, които могат да повишат риска от язви и кървене като пероралните кортикостероиди (например преднизолон), лекарствени продукти за съсирване на кръвта (като варфарин), селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (лекарства за депресия) или средства, които разреждат кръвта като ацетилсалицилова киселина.
• приема други НСПВС лекарствени продукти (включително СОХ-2 инхибитори като целекоксиб и еторикоксиб), тъй като едновременната им употреба трябва да се избягва.
• нежеланите реакции могат да бъдат сведени до минимум чрез употреба на най-ниската ефективна доза, за възможно най-кратко време.
• по принцип честата употреба на (няколко вида) аналгетици може да доведе до трайно и тежко бъбречно увреждане.
• може да се появи недостиг на въздух, ако страда или е страдало от астма, хронична хрема, назални полипи или хронична или алергични заболявания.
• много рядко се съобщава за сериозни кожни реакции като синдром на Стивънс-Джонсън във връзка с употребата на НСПВС. Приемът на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода трябва да бъде спрян при първа поява на кожен обрив, увреждане на лигавиците или други признаци на алергична реакция.
• ако имате проблеми със сърцето, прекаран инсулт или мислите, че за Вас може да има риск от появата им (например ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишени стойности на холестерол или сте пушач) трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт.
• страда от варицела (дребна шарка), препоръчва се да избягвате употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• е претърпяло наскоро голяма хирургична операция
• е дехидратирано, тъй като съществува повишен риск от бъбречни проблеми
• лекарства като Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инцидент („миокарден инфаркт") или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и при продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението (1 ден за кърмачета на възраст 3-6 месеца с тегло над 5 kg или 3 дни за деца над 6 месеца).

Съобщава се за стомашно-чревни кръвоизливи, язва или перфорация, които може да завършат фатално, при употребата на всички НСПВС, по всяко време на лечението с или без
предупредителни симптоми, или предишна анамнеза за сериозни стомашно-чревни събития. Когато се получи стомашно-чревен кръвоизлив или се появи язва при пациенти, приемащи ибупрофен, лечението трябва да се прекрати незабавно. Рискът от стомашно-чревни кръвоизливи, язва или перфорация е по-висок при употреба на по-високи дози НСПВС, при пациенти с анамнеза за язва, особено с усложнения от кръвоизлив или перфорация (виж към т. 2, частта: Не прилагайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода ), както и при пациенти в напреднала възраст. Такива пациенти трябва да започват лечението с най-ниската възможна доза. При такива пациенти може да е необходимо комбинирано лечение със защитни вещества (напр. мизопростол или инхибитори на протонната помпа), както и при пациенти изискващи едновременно приложение на ниски дози ацетилсалицилова киселина или други лекарствени продукти, повишаващи риска от стомашно-чревни нежелани реакции.
НСПВС като ибупрофен могат да маскират симптомите на инфекция и треска.
Консултирайте с лекар преди употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода, ако някое от посочените по-горе състояния са налице при Вашето дете.
Ако лекарственият продукт се приема от възрастни:
Пациенти в старческа възраст
Пациенти в старческа възраст са с повишен риск от нежелани лекарствени реакции, особено от страна на стомаха и червата, при употреба на НСПВС. Пациентите с анамнеза за стомашно-чревна токсичност, особено тези в напреднала възраст, трябва да съобщават за всички необичайни стомашни симптоми (по-специално за стомашно-чревни кръвоизливи), особено в началните фази на лечението.
Прием на други лекарства

Моля уведомете Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, по-специално ако приемате:
• Кортикостероиди (като преднизолон), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни язви или кръвоизлив
• Други НСПВС (включително СОХ-2 инхибитори като целекоксиб или еторикоксиб)
• Някои лекарства като антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта, напр. ацетилсалицилова киселина/аспирин, варфарин, тиклопидин), някои лекарства за високо кръвно налягане (АСЕ инхибитори, напр. каптоприл, бета-блокери и антагонисти на ангиотензин II), както и някои други лекарствени продукти могат да повлияят или да се повлияят от приема на ибупрофен. По тази причина винаги се съветвайте с лекар преди да използвате ибупрофен с други лекарства.
• Антиагреганти (като ацетилсалицилова киселина) и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (лекарства за депресия), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни нежелани реакции
• Лекарства за високо кръвно налягане и таблетки за отводняване (диуретици), тъй като НСПВС могат да намалят ефектите на тези лекарства и може да има повишен риск за бъбреците. В такива случаи осигурете на Вашето дете прием на достатъчно количество вода през деня.
• Литий (лекарство за депресия), тъй като може да засили ефекта на лития.
• Метотрексат (лекарство за лечение на рак или ревматизъм ), тъй като ефекта на метотрексат може да се засили.
• Такролимус (лекарство потискащо имунната система), тъй има повишен риск от бъбречно увреждане.
• Циклоспорин (лекарство потискащо имунната система), тъй като има ограничени данни за повишен риск от бъбречна токсичност.
• Зидовудин (лекарство за лечение на Спин), тъй като употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода може да увеличи риска от кръвоизливи в ставите или кървене, водещо до отоци при HIV+ хемофилици.
• Сулфонилурейни (лекарства използвани при диабет):
Клинични проучвания са показали взаимодействия между НСПВС и сулфонилурейни противодиабетични лекарствени продукти. Въпреки че до момента няма описани взаимодействия между ибупрофен и сулфонилурейни средства, като предпазна мярка, при едновременната им употреба се препоръчва проследяване на кръвно-захарните нива.
• Пробеницид и сулфинпиразон:

Лекарствените продукти, съдържащи пробеницид или сулфинпиразон могат да забавят отделянето на ибупрофен
• Дигоксин, фенитоин, литий: ибупрофен може да повиши плазмените нива на тези лекарствени продукти.
• Хинолонови антибиотици, тъй като техният прием заедно с НСПВС може да увеличи риска от поява на гърчове.
• Холестирамин, тъй като приемът на НСПВС с холестирамин може да забави или намали усвояването на НСПВС.
• Вориконазол и флуконазол, тъй като приемът на тези лекарства може да увеличи излагането на НСПВС.

Ако лекарственият продукт се приема от възрастни:
Бременност и кърмене
Бременност
Уведомете Вашия лекар, ако забременеете по време на употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода. Не приемайте това лекарство в последните 3 месеца на бременността. Избягвайте употребата му по време на първите 6 месеца на бременността, освен ако лекарят не Ви е посъветвал друго.
Кърмене
Ибупрофен и неговите разпадни продукти преминават само в малки количества в кърмата. Не са известни вредни ефекти върху кърмачето до момента, поради което обикновено не се налага преустановяване на кърменето при краткосрочно приложение на ибупрофен, в препоръчваните дози.
Фертилитет при жените
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода принадлежи към група продукти (НСПВС), които могат да увредят способността за забременяване при жените. Този ефект е обратим след спиране на лекарството.
Попитайте Вашия лекар или фармацевт преди употребата на, което и да е лекарство. Шофиране и работа с машини
При краткотрайна употреба това лекарство няма или незначително повлиява способността за шофиране и работа с машини. "

Важна информация относно някои от съставките на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
• Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода съдържа малцов сироп. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че страдате от непоносимост към някои видове захар, посъветвайте се с него преди да приемате този лекарствен продукт.
• Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода съдържа пшенично нишесте. Подходящ е и за хора с цьолиакия.
• Пациенти с алергия към пшенично нишесте (различно от заболяването цьолиакия) не трябва да приемат това лекарство.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА
Винаги приемайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода точно, както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За перорално приложение.
Обичайната доза за болка и температура:
Възраст на детето (тегло) Количество Честота за 24 часа*
3-6 месеца            (над 5kg)   1.25ml        3 пъти
6-12 месеца          (8-10kg)     1.25ml        3 до 4 пъти
1-3 години             (10-15kg)   2.5ml          3 пъти
3-6 години             (15-20kg)   3.75ml        3 пъти
6-9 години             (20-30kg)   5ml             3 пъти
9-12 години           (30-40kg)   7.5ml**       3 пъти
*Отделните дози се приемат приблизително на всеки 6 до 8 часа. ** 7.5ml (използвайте спринцовката два пъти: 5ml + 2.5ml)
Не се препоръчва за деца под 3 месечна възраст или с тегло под 5 kg.
Препоръчва се пациентите с чувствителен стомах да приемат Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода по време на хранене.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: не превишавайте посочената доза. Начин на приложение с помощта на дозиращата спринцовка
1. Разклатете добре бутилката
2. Махнете капачката от бутилката като я натиснете надолу и я завъртите по посока обратна на часовниковата стрелка.
3. Поставете дозиращата спринцовка в дупката на запушалката при гърлото на бутилката.
4. За да напълните спринцовката, обърнете бутилката надолу. Като задържате спринцовката, внимателно издърпайте буталото надолу, за да изтеглите необходимото количество от суспензията, отбелязано на маркировката върху спринцовката.
5. Обърнете бутилката обратно и махнете дозиращата спринцовка като внимателно я завъртате.
6. Сложете края на спринцовката в устата на детето. Натиснете бавно буталото надолу, за да излеете суспензията. След употреба поставете отново капачката. Измийте спринцовката с топла вода и я оставете да изсъхне. Съхранявайте я на място, недостъпно за деца.

Продължителност на лечението
Това лекарство е само за краткосрочна употреба. Ако симптомите на детето (на възраст над 6 месеца) продължават повече от 3 дни, посъвтвайте се с лекар.
При кърмачета на възраст 3-6 месеца (с тегло над 5 kg) лекарски съвет трябва да се потърси не по-късно от 24 часа (три дози), ако симптомите продължават.
Ако симптомите се влошават трябва да се консултирате с лекар.
Ако детето Ви е приело повече от необходимата доза Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Ако случайно дадете или приемете повече от препоръчаната доза Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода, незабавно уведомете Вашия лекар. Симптомите на предозиране включват гадене, повръщане, коремна болка, главоболие, сънливост, замаяност, потрепване на очите, замъглено зрение, шум в ушите и рядко ниско кръвно налягане, промени в състава на кръвта, бъбречни проблеми или загуба на съзнание.
Ако детето Ви пропусне да приеме Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Не давайте или не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако забравите да приемете или дадете една доза, приемете или дайте тази доза веднага щом установите пропуска, след което продължете да приемате или давате следващата доза според интервалите за дозиране посочени по-горе.
Ако имате допълнителни въпроси за употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарствени продукти, Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Нежеланите реакции могат да бъдат сведени до минимум чрез употреба на най-ниската ефективна доза, за възможно най-кратко време, необходимо за овладяване на симптомите. Вашето дете може да изпита някои от нежеланите ефекти на НСПВС. Ако това се случи или ако имате някакви съмнения, преустановете употребата на лекарството и се посъветвайте с Вашия лекар възможно по-скоро. За пациентите в старческа възраст, използващи продукта има повишен риск от появата на проблеми свързани с нежеланите реакции.
За определяне на честотата на нежеланите реакции се използват следните категории:
Много чести повлиява повече от 1 от 10 потребители
Чести повлиява между 1 на 100 и 1 на 10 потребители
Нечести повлиява между 1 на 1000 и 1 на 100 потребители
Редки повлиява между 1 на 10000 и 1 на 1000 потребители
Много редки повлиява по-малко от 1 на 10000 потребители
Неизвестна Честотата не може да бъде определена от наличните данни

СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ лекарственият продукт и потърсете незабавно медицинска помощ ако при детето Ви се появят:
• Признаци на кръвоизлив от червата като: силна болка в корема, катранено черни изпражнения, повръщане със следи от кръв или тъмни, с цвят на кафе частици.
• Признаци на редки, но сериозни алергични реакции като влошаване на астма, необяснимо свиркащо дишане или недостиг на въздух, оток на лицето, езика и ларинкса, затруднено дишане, сърцебиене, понижено кръвно налягане водещо до шок. Това може да се случи и при първия прием на лекарството. Ако някой от тези симптоми се появи, незабавно потърсете лекар.
• Тежки кожни реакции като обриви по цялото тяло, лющене или образуване на мехури по кожата.
Ако някоя от нежелани реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Чести (повлиява между 1 на 100 и 1 на 10 потребители)
• киселини в стомаха, болки в корема, гадене, повръщане, флатуленция (газове), диария, запек

Нечести (повлиява между 1 на 1000 и 1 на 100 потребители)
• възпаление на стомаха, обостряне на колит и болест на Крон
• главоболие, замаяност, безсъние, възбуда, раздразнителност или умора
• зрителнни нарушения
• стомашно-чревни язви, които могат да кървят или да перфорират
• язви по устата и/или оток и дранене в устата
• реакции на свръхчувствителност с кожни обриви и сърбеж, пристъпи на астма (с възможно понижаване на кръвното налягане)

Редки (повлиява между 1 на 10 000 и 1 на 1000 потребители)
• тинитус (шум в ушите)

Много редки (повлиява по-малко от 1 на 10000 потребители)
• възпаление на хранопровода или задстомашната жлеза, блокиране на червата
• тежки кожни реакции като обриви със зачервяване и образуване на мехури, и лющене на кожата, придружени от треска, студени тръпки, мускулни болки, влошено общо състояние, синдром на Стивънс-Джонсън. В изключителни случаи, могат да се появят сериозни кожни реакции по време на варицела.
• намаление на нормално отделяното количество урина и подуване (възможна остра бъбречна недостатъчност). Увреждане на бъбреците или повишени нива на урея в кръвта (първите признаци са намаление на обичайно отделяното количество урина, мътна урина, кръв в урината, болки в кръста, възможни отоци по краката и общо неразположение).
• проблеми с образуването на кръвни клетки - първите признаци са: висока температура, болки в гърлото, повърхностни язви в устата, грипоподобни симптоми, тежко изтощение, кръвотечение от носа и кожата, склонност към лесно получаване на синини.
• психотични реакции и депресия.
• обостряне на възпаление, свързано с инфекция. Ако по време на употребата на Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода се появят или влошат симптоми на инфекция Вие трябва незабавно да се обърнете към лекар.
• отоци, високо кръвно налягане, сърцебиене, сърдечна недостатъчност, сърдечна атака.
• проблеми или възпаление на черния дроб. Чернодробна недостатъчност или увреждане, особено при продължително приложение, проявени като тюжълтяване на кожата и очите, бледи изпражнения и тъмна урина
• много рядко са наблюдавани симптоми на асептичен менингит, като: схванат врат, главоболие, гадене, повръщане, температура, нарушено съзнание по време на употреба на ибупрофен. Пациентите със съществуващи авто-имунни заболявания
(системен лупус еритематозуз, смесени съединително-тъканни заболявания) е много по-вероятно да са предразположени. Потърсете незабавно лекар, ако някой от тези признаци се ппояват.
Лекарства като Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт.
Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или ако забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НУРОФЕН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА С ВКУС НА ЯГОДА
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Съхранявайте го при температура под 25°С.
Срок на годност след отваряне на опаковката: 6 месеца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода
Активното вещество е ибупрофен. Всеки 1 ml суспензия съдържа 40 mg ибупрофен.
Другите съставки са: лимонена киселина, натриев цитрат, натриев хлорид, захарин-натрий, полисорбат 80, домифен бромид, малтитол, течен, ксантанова гума, глицерол, вода и портокалова есенция (съдържа пшенично нишесте).
Как изглежда Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода и какво съдържа опаковката
Нурофен за Бебета и Деца с Вкус на Ягода представлява почти бяла перорална суспензия.
Всяка бутилка съдържа 30ml, 50ml, 100ml и 150ml перорална суспензия.
Всяка опаковка съдържа дозираща спринцовка (спринцовка 5 ml, градуиран на 1.25ml, 2.5ml, 3.75ml и 5.0ml).
Не всички големини на опаковките може да се пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба: Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.
103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH
Великобритания

Производител:
Reckitt Benckiser Healthcare UK Limited
Dansom Lane, Hull, HU8 7DS Великобритания
Този лекарствен продукт е разрешен в страните членки на ЕЕА под елените имена:
Държава Име на лекарствения продукт
Германия Nuroflex Junior Fieber- und Schmerzsaft Erdbeer 40 mg/ml Suspension zum Einnehmen
България Nurofen for Kids and Junior 40mg/ml Strawberry
Естония Nurofen for Children Forte Strawberry
Франция Nurofenpro 40 mg/ml Enfants et Nourrissons Fraise, suspension buvable
Латвия Nurofen for Children Strawberry 200 mg/5 ml oral suspension
Литва Nurofen for Children Forte Strawberry
Испания Ibuprofeno Reckitt 40 mg/ml suspension oral sabor fresa

Дата на последно одобрение на листовката: юли, 2010.

Медия

Медия информация