0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Още изгледи

НУРОФЕН СТОПКОЛД 200 мг Х 12 таблетки

Дайте първото мнение за този продукт

6,65 лв.

Наличност: В наличност

Нурофен Стопколд съдържа ибупрофен, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни и антиревматични лекарствени продукти. Те осигуряват облекчение като променят отговора на организма към болка, възпаление и висока температура. Псевдоефедринът оказва съдосвиващо действие на кръвоносните съдове и облекчава симптомите при запушен и течащ нос. Нурофен Стопколд е ефективен при течащ или запушен нос и синуси, облекчава болката, главоболието, температурата, както и дискомфорта при болки в гърлото.

Бърза поръчка

services

Безплатна доставка

При поръчки над 49,80 лв. и тегло до 2 кг. Важи за територията на цялата страна.

services

Личните данни

Онлайн аптека Валета е регистриран администратор на лични данни.

services

Право на връщане

Ако продуктът е неразпечатан, имате право на връщане до 14 дни.

services

Помощ при избора

Ако се колебаете в избора, може да се посъветвате с нашите консултанти.

Описание

Детайли

ОПИСАНИЕ: Нурофен Стопколд съдържа ибупрофен, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни и антиревматични лекарствени продукти. Те осигуряват облекчение като променят отговора на организма към болка, възпаление и висока температура. Псевдоефедринът оказва съдосвиващо действие на кръвоносните съдове и облекчава симптомите при запушен и течащ нос. Нурофен Стопколд е ефективен при течащ или запушен нос и синуси, облекчава болката, главоболието, температурата, както и дискомфорта при болки в гърлото.

УПОТРЕБА: Винаги приемайте Нурофен Стопколд точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. За възрастни, пациенти в старческа възраст и деца над 12 години: Първоначално се приемат 2 таблетки с вода, след това ако е необходимо се вземат 1 или 2 таблетки на всеки 4 часа. Не приемайте повече от 6 таблетки за 24 часа. Не е подходящ за деца под 12 години.
Пациенти в старческа възраст: За пациенти в старческа възраст не се изисква промяна на дозировката. Въпреки това се препоръчва проследяване на бъбречната и чернодробната функция, и повишено внимание ако има сериозни нарушения.
Ако симптомите продължат повече от 10 дни и болката, и температурата не се повлияват или се появят нови симптоми, консултирайте се с лекар или фармацевт.

СЪСТАВ: Активните вещества са: ибупрофен 200 mg и псевдоефедрин хидрохлорид 30 mg.
Другите съставки са: Микрокристална целулоза, Кроскармелоза натрий, Повидон, Калциев фосфат, Магнезиев стеарат, Хипромелоза, Талк, оцветител мастеркот жълто FA (съдържа алуминий и Е110), Черно мастило Опакод S-1-277001.

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кат. № 23169
Листовка

ЛИСТОВКА: информация за потребителя

Нурофен Стопколд 200 mg/30 mg филмирани таблетки
Ибупрофен / Псевдоефедрин хидрохлорид
Nurofen Stopcold 200 mg/30 mg film-coated tablets
Ibuprofen / Pseudoephedrme hydrochloride

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват след 10 дни.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Нурофен Стопколд и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете преди да приемете Нурофен Стопколд
3. Как да приемете Нурофен Стопколд
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Нурофен Стопколд
6. Съдържание на една опаковка и допълнителна информация

1. Какво представлява Нурофен Стопколд и за какво се използва?
Нурофен Стопколд съдържа ибупрофен, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни и антиревматични лекарствени продукти (НСПВС).
НСПВС осигуряват облекчение като променят отговора на организма към болка, възпаление и висока температура.
Псевдоефедринът оказва съдосвиващо действие на кръвоносните съдове и облекчава симптомите при запушен и течащ нос.
Нурофен Стопколд е ефективен при течащ или запушен нос и синуси, облекчава болката, главоболието, температурата, както и дискомфорта при болки в гърлото.

2. Какво трябва да знаете преди да приемете Нурофен Стопколд?
Не приемайте Нурофен Стопколд ако:
• сте имали алергична реакция към ибупрофен, псефдоефедрин или към някоя от останалите съставки на Нурофен Стопколд
• сте получавали влошаване на астма, алергични обриви или сърбежи, появява се алергична хрема, когато сте приемали ибупрофен, ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти
• приемате други НСПВС болкоуспокояващи или ацетилсалицилова киселина
доза над 75 mg
• сте имали или имате язва на стомаха, перфорация или кръвоизлив
• имате проблеми с простатата или повишена функция на щитовидната жлеза

Други лекарства и Нурофеи Стопколд
Какво трябва да се избягва ако приемате и други лекарствени продукти?
Някои други лекарства могат също да влияят или да се повлияят при лечение с Нурофеи Стопколд. Затова трябва винаги да потърсите съвет от Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Нурофеи Стопколд с други лекарства.
Нурофен Стопколд може да повлиява или да се повлиява от някои други лекарства. Като например:
• лекарства, които са антиагреганти (т.е. разреждат кръвта/ предотвратяват съсирван ето, напр. аспирин/ацетилсалицилова киселина, варфарин, тиклопидин)
• лекарства за високо кръвно налягане (АСЕ-инхибитори като каптоприл, бета-блокери като атенолол, антагонисти на ангиотензин II рецепторите като лосартан)

Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Да не се приема този продукт в комбинация с:
• Ацетилсалици лова киселина: освен ако тя не е предписана в ниски дози (не повече от 75 mg дневно), тъй като това може да доведе до увеличаване на нежеланите реакции
• Други НСПВС, включително селективни инхибитори на циклооксигеназа-2: Да се избягва едновременната употреба на две или повече НСПВС, тъй като това може да доведе до увеличаване на нежеланите ефекти
• МАО-инхибитори (включително Моклобемид): риск от хипертонична криза

Да се приема този продукт внимателно в комбинация с:

• Антихипертензивни лекарствени продукти (включително АСЕ инхибитори, антагонисти на ангиотензин-П, включително блокери на адренергичните неврони и бета-блокери) и диуретици: Псевдоефедринът може да блокира антихипертензивното действие
• Кортикостероиди (като преднизолон), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни язви и кръвоизлив
• Антиагреганти за превенция от инфаркт и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI): (лекарства за депресия) тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни нежелани реакции
• Сърдечни гликозиди: НСПВС могат да обострят сърдечната недостатъчност, да намалят гломерулната филтрация и да повишат плазмените нива на гликозидите. Симпатикомиметици като псевдоефедрин могат да повишат риска от аритмия.
• Литий (лекарство за депресия), тъй като може да засили ефекта на лития
• Метотрексат (лекарство за лечение на рак или ревматизъм), тъй като ефекта на метотрексат може да се засили
• Такролимус (лекарство потискащо имунната система), тъй като има повишен риск от бъбречно увреждане
• Циклоспорин (лекарство потискащо имунната система), тъй като има ограничени данни за повишен риск от бъбречна токсичност
• Мифепристон (за прекъсване на бременност): не приемайте този продукт ако сте приемали мифепристон през последните 12 дни
• Такролимус: възможен е повишен риск от нефротоксичност, когато НСПВС се прилагат с такролимус Зцдовудин (лекарство за лечение на СПИН)
• Хинолонови антибиотици (при инфекции): може да увеличи риска от поява на гърчове
• Потискащи апетита лекарства или деконгестанти: риск от хипертония
• Ерго-алкалоиди (ерготамин и метнсергид): повишен риск от ерготизъм
• Окситоцин: риск от хипертония
• Антихолинергични и трициклични антидепресанти: засилен ефект на антихолинергиците, по този начин се увеличава риска от хипертония

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на това лекарство.
Нурофен Стопколд принадлежи към групата лекарствени продукти (НСПВС), които могат да увредят способността за забременяване при жените. Този ефект е обратим след спиране на лекарството.
Този продукт не трябва да се използва при бременност.
Този продукт не трябва да се използва по време на лактация и кърмене, тъй като ибупрофен и псевдоефедрин се екскретират в майчиното мляко. Въпреки това ефектите върху кърмачетата са малко вероятни.
Попитайте Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Не се очакват такива в препоръчаните дози и продължителност на лечение.

3. Как да приемете Нурофен Стопколд?
Винаги приемайте Нурофен Стопколд точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За възрастни, пациенти в старческа възраст и деца над 12 години:
Първоначално се приемат 2 таблетки с вода, след това ако е необходимо се вземат 1 или 2 таблетки на всеки 4 часа. Не приемайте повече от 6 таблетки за 24 часа.

Не е подходящ за деца под 12 години.

Пациенти в старческа възраст:
За пациенти в старческа възраст не се изисква промяна на дозировката. Въпреки това се препоръчва проследяване на бъбречната и чернодробната функция, и повишено внимание ако има сериозни нарушения.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нурофеи Стопколд
Ако случайно или умишлено сгрешите и приемете повече таблетки от посочената доза, незабавно се обърнете към личния си лекар или най-близкото лечебно заведение.

Ако симптомите продължат повече от 10 дни и болката, и температурата не се повлияват или се появят нови симптоми, консултирайте се с лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства Нурофен Стопколд може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нурофен Стопколд обикновено се приема добре от повечето хора, въпреки това в отделни случаи могат да се появят следните нежелани реакции: стомашен дискомфорт или болка, гадене, повръщане, стомашна язва, оцветени в черно изпражнения, обриви, сърбеж, астматични пристъпи, необяснимо свиркащо дишане или недостиг на въздух, изпотяване, жажда, мускулна слабост или тремор, безсъние, болка в гърдите или сърцебиене (ускорен неритмичен пулс), бъбречни и чернодробни проблеми, главоболие, замайване и смущения в слуха, по-рядко затруднения в уринирането, промяна в настроението, безпокойство, лющене на кожата, лесна поява на синини по кожата и подуване на лицето.
Списъкът на нежелани лекарствени реакции по-долу се отнася за краткосрочна употреба на ибупрофен в дозировка като за ОТС продукт (максимум 1200 mg на ден) и симпатикомиметици като псевдоефедрин. Допълнителни нежелани реакции могат да се наблюдават при дългосрочно лечение на хронични състояния.

Възможните нежелани лекарствени реакции, които се проявяват при ибупрофен и симпатикомиметици като псевдоефедрин са представени по-долу, групирани по система - орган клас класификацията и честота

Следните нежелани реакции могат да бъдат свързани с употребата на ибупрофен:

    Лекарства като Нурофен Стопколд могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент („миокарден инфаркт”) или инсулт.
    Стомашно-чревни нарушения: стомашни оплаквания като киселини, болка в стомаха и гадене, диария, флатуленция (газове), повръщане, запек, много рядко перфорация или стомашно-чревни кръвоизливи, черни изпражнения и повръщане на кръв, възпаление на лигавицата на устата с язви (улцерозен стоматит), изостряне на съществуващи чревни заболявания (улцерозен колит или болест на Крон) или възпаление на правото черво. Трябва да спрете приема на лекарството и да се обърнете към лекар незабавно при появата на силна болка в горната част на корема, черни изпражнения и повръщане на кръв.
    Нарушения на нервната система: главоболие.
    Инфекции и инфестации: наблюдавани са симптоми на асептичен менингит като: ригидност, главоболие, гадене, повръщане, повишена температура, нарушено съзнание по време на употреба на ибупрофен при пациентите със съществуващи автоимунни заболявания (системен лупус еритематозуз), смесена болест на съединителната тъкан.
    Изследвания: понижени нива на хемоглобина.

Нарушения на имунната система: реакции на свръхчувствителност, включващи:

    неспецифични алергични реакции и анафилаксия;
    повишена реактивност на дихателните пътища, отнасяща се до астма и влошаването й, бронхоспазъм или задух;
    различни видове кожни прояви, включително обриви от различен тип, сърбеж, уртикария, пурпура (спонтанни кръвоизливи по кожата), ангиоедема (възпаление на кожата и оток на лицето, езика и ларинкса, ръцете, ходилата и задух) и по-рядко ексфолиативни и булозни дерматози (тежки форми на кожни реакции включващи обрив, зачервяване и образуване на мехури).

Нарушения на кръвта и лимфната система: много рядко проблеми с образуването на кръвни клетки (понижен брой на тромбоцитнте, червените и белите кръвни клетки). Първите признаци са: висока температура, възпалено гърло, повърхностни язви в устата, грипоподобни симптоми, тежко изтощение, кръвотечение от носа и кожата. В такива случаи Вие трябва да се обърнете към лекар незабавно.

Сърдечно-съдови нарушения: сърдечна слабост, повишено артериално кръвно налягане, едема (отоци по крайниците).

Чернодробни нарушения: чернодробно увреждане.

Бъбречни нарушения: намаление на нормалното количество урина и подуване (също така остра бъбречна недостатъчност и възпаление на бъбреците); увреждане на бъбреците и повишени нива на уреята в кръвта.

Нежеланите реакции, които се съобщават във връзка с употребата на псевдоефедрин:
Тромбоцитопения, безсъние, тревожност, безпокойство, възбуда, халюцинации (особено при деца); главоболие, замаяност, тремор; ускорен и неритмичен сърдечен ритъм, болка в сърдечната област; повишено кръвно налягане; диспепсия (затруднено храносмилане), гадене и/или повръщане, стомашно-чревно кървене; кожни реакции включващи обриви, реакции на свръхчувствителност, изпотяване, задръжка на урина, болезнено уриниране, мускулна слабост, жажда.

Ако някоя от тези нежелани реакции стане сериозна или ако забележите реакции неописани в тази листовка, моля спрете веднага да приемате продукта и уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции, Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна Агенция по Лекарствата
София 1303, ул, Дамян Груев 8
Тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Нурофен Стопколд?
Не използвайте Нурофен Стопколд след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява при температура под 25°С, на сухо място.

Запомнете: Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на една опаковка и допълнителна информация

Какво съдържа Нурофен Стопколд?
Активните вещества са: ибупрофен 200 mg и псевдоефедрин хидрохлорид 30 mg.
Другите съставки са: Микрокристална целулоза, Кроскармелоза натрий, Повидон, Калциев фосфат, Магнезиев стеарат, Хипромелоза, Талк, оцветител мастеркот жълто FA (съдържа алуминий и Е110), Черно мастило Опакод S-1-277001.

Как изглежда Нурофен Стопколд и какво съдържа опаковката?
Опаковка Нурофен Стопколд съдържа 12 или 24 таблетки.
Не всички опаковки са пуснати на пазара.

Притежател на разрешението за употреба:
Recldtt Benckiser Healthcare Internationa] Ltd.
103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH Великобритания

Производител:
Recldtt Benckiser Healthcare International Ltd.
Nottingham Site, Thane Road, Nottingham, NG 90 2DB Великобритания

Дата на последно преразглеждане на листовката: март, 2016.

Производител Неопределен производител
Медии Не
Допълнителна информация Не
СПИДИ ПОЩА - Максимален брой единици от продукта запълващ опаковката Не

Мнения

Напишете своето собствено мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте

Информация за доставка

        ВАЖНО

         Поради извънредната ситуация поръчките направени през сайта може да се забавят.

         За някои продукти не може да гарантираме наличност.  Ще направим всичко възможно да обърнем внимание на всеки клиент и на всяка поръчка.  

         Молим за вашето разбиране и се надяваме скоро да възобновим нормалния процес на работа.

        ИСКРЕНО СЕ ИЗВИНЯВАМЕ И НЕКА ЗАЕДНО МИНЕМ ПРЕЗ ТРУДНАТА СИТУАЦИЯ

 Всички доставки на стойност над 49,80 лв. до 2 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.
Всички доставки на стойност над 99,80 лв. от 2 до 5 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.

В останалите случай се ползват следните цени в зависимост от килограмите и адреса на доставка:
- до 2 кг. (за суми под 49,80 лв.)           - 3,90 лв. - за територията на София.
                                                                           - 4,50 лв. - за останалата част от страната.

- от 2 до 5 кг. (за суми под 99,80 лв.)   - 5,50 лв. - независимо от адреса за доставка.

- над 5 кг.или пакет с размери над 40Х40Х40 см.  - 8,80 лв. - независимо от адреса за доставка.

За други случаи се използва тарифната политика на нашите доверени партньори от спедиторска фирма Speedy и ние ще се свържем с вас за по-точна информация.

За обработка на вашата поръчка и нейната доставка са необходими от 1 до 5 дена в зависимост кога сте подали заявката и вашия адрес. Поръчки подадени до 12 часа се обработват и изпращат същия ден, останалите се изпращат до 12 часа на следващия. Фирма Speedy ще ви информира за деня и часа на пристигане на поръчката ви.

Стоки, които са поръчани в петък или в предпразничен ден след 14 часа се изпращат на следващия възможен работен ден.

За стоки, които не са налични в момента на поръчка е възможно забавяне, за което допълнително ще ви информираме.

Начини на плащане:

В интернет-магазина valeta.bg може да заплатите чрез:
- Наложен платеж - плащане в брой при приемане на доставката;
- Виртуален ПОС терминал на FIBank - чрез всички банкови карти, които се поддържат в България.
- През системата на ePay.bg.

Листовка

Листовка към продукта.

ЛИСТОВКА: информация за потребителя

Нурофен Стопколд 200 mg/30 mg филмирани таблетки
Ибупрофен / Псевдоефедрин хидрохлорид
Nurofen Stopcold 200 mg/30 mg film-coated tablets
Ibuprofen / Pseudoephedrme hydrochloride

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват след 10 дни.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Нурофен Стопколд и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете преди да приемете Нурофен Стопколд
3. Как да приемете Нурофен Стопколд
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Нурофен Стопколд
6. Съдържание на една опаковка и допълнителна информация

1. Какво представлява Нурофен Стопколд и за какво се използва?
Нурофен Стопколд съдържа ибупрофен, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни и антиревматични лекарствени продукти (НСПВС).
НСПВС осигуряват облекчение като променят отговора на организма към болка, възпаление и висока температура.
Псевдоефедринът оказва съдосвиващо действие на кръвоносните съдове и облекчава симптомите при запушен и течащ нос.
Нурофен Стопколд е ефективен при течащ или запушен нос и синуси, облекчава болката, главоболието, температурата, както и дискомфорта при болки в гърлото.

2. Какво трябва да знаете преди да приемете Нурофен Стопколд?
Не приемайте Нурофен Стопколд ако:
• сте имали алергична реакция към ибупрофен, псефдоефедрин или към някоя от останалите съставки на Нурофен Стопколд
• сте получавали влошаване на астма, алергични обриви или сърбежи, появява се алергична хрема, когато сте приемали ибупрофен, ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти
• приемате други НСПВС болкоуспокояващи или ацетилсалицилова киселина
доза над 75 mg
• сте имали или имате язва на стомаха, перфорация или кръвоизлив
• имате проблеми с простатата или повишена функция на щитовидната жлеза

Други лекарства и Нурофеи Стопколд
Какво трябва да се избягва ако приемате и други лекарствени продукти?
Някои други лекарства могат също да влияят или да се повлияят при лечение с Нурофеи Стопколд. Затова трябва винаги да потърсите съвет от Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Нурофеи Стопколд с други лекарства.
Нурофен Стопколд може да повлиява или да се повлиява от някои други лекарства. Като например:
• лекарства, които са антиагреганти (т.е. разреждат кръвта/ предотвратяват съсирван ето, напр. аспирин/ацетилсалицилова киселина, варфарин, тиклопидин)
• лекарства за високо кръвно налягане (АСЕ-инхибитори като каптоприл, бета-блокери като атенолол, антагонисти на ангиотензин II рецепторите като лосартан)

Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Да не се приема този продукт в комбинация с:
• Ацетилсалици лова киселина: освен ако тя не е предписана в ниски дози (не повече от 75 mg дневно), тъй като това може да доведе до увеличаване на нежеланите реакции
• Други НСПВС, включително селективни инхибитори на циклооксигеназа-2: Да се избягва едновременната употреба на две или повече НСПВС, тъй като това може да доведе до увеличаване на нежеланите ефекти
• МАО-инхибитори (включително Моклобемид): риск от хипертонична криза

Да се приема този продукт внимателно в комбинация с:

• Антихипертензивни лекарствени продукти (включително АСЕ инхибитори, антагонисти на ангиотензин-П, включително блокери на адренергичните неврони и бета-блокери) и диуретици: Псевдоефедринът може да блокира антихипертензивното действие
• Кортикостероиди (като преднизолон), тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни язви и кръвоизлив
• Антиагреганти за превенция от инфаркт и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI): (лекарства за депресия) тъй като могат да повишат риска от стомашно-чревни нежелани реакции
• Сърдечни гликозиди: НСПВС могат да обострят сърдечната недостатъчност, да намалят гломерулната филтрация и да повишат плазмените нива на гликозидите. Симпатикомиметици като псевдоефедрин могат да повишат риска от аритмия.
• Литий (лекарство за депресия), тъй като може да засили ефекта на лития
• Метотрексат (лекарство за лечение на рак или ревматизъм), тъй като ефекта на метотрексат може да се засили
• Такролимус (лекарство потискащо имунната система), тъй като има повишен риск от бъбречно увреждане
• Циклоспорин (лекарство потискащо имунната система), тъй като има ограничени данни за повишен риск от бъбречна токсичност
• Мифепристон (за прекъсване на бременност): не приемайте този продукт ако сте приемали мифепристон през последните 12 дни
• Такролимус: възможен е повишен риск от нефротоксичност, когато НСПВС се прилагат с такролимус Зцдовудин (лекарство за лечение на СПИН)
• Хинолонови антибиотици (при инфекции): може да увеличи риска от поява на гърчове
• Потискащи апетита лекарства или деконгестанти: риск от хипертония
• Ерго-алкалоиди (ерготамин и метнсергид): повишен риск от ерготизъм
• Окситоцин: риск от хипертония
• Антихолинергични и трициклични антидепресанти: засилен ефект на антихолинергиците, по този начин се увеличава риска от хипертония

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на това лекарство.
Нурофен Стопколд принадлежи към групата лекарствени продукти (НСПВС), които могат да увредят способността за забременяване при жените. Този ефект е обратим след спиране на лекарството.
Този продукт не трябва да се използва при бременност.
Този продукт не трябва да се използва по време на лактация и кърмене, тъй като ибупрофен и псевдоефедрин се екскретират в майчиното мляко. Въпреки това ефектите върху кърмачетата са малко вероятни.
Попитайте Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Не се очакват такива в препоръчаните дози и продължителност на лечение.

3. Как да приемете Нурофен Стопколд?
Винаги приемайте Нурофен Стопколд точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За възрастни, пациенти в старческа възраст и деца над 12 години:
Първоначално се приемат 2 таблетки с вода, след това ако е необходимо се вземат 1 или 2 таблетки на всеки 4 часа. Не приемайте повече от 6 таблетки за 24 часа.

Не е подходящ за деца под 12 години.

Пациенти в старческа възраст:
За пациенти в старческа възраст не се изисква промяна на дозировката. Въпреки това се препоръчва проследяване на бъбречната и чернодробната функция, и повишено внимание ако има сериозни нарушения.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нурофеи Стопколд
Ако случайно или умишлено сгрешите и приемете повече таблетки от посочената доза, незабавно се обърнете към личния си лекар или най-близкото лечебно заведение.

Ако симптомите продължат повече от 10 дни и болката, и температурата не се повлияват или се появят нови симптоми, консултирайте се с лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства Нурофен Стопколд може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нурофен Стопколд обикновено се приема добре от повечето хора, въпреки това в отделни случаи могат да се появят следните нежелани реакции: стомашен дискомфорт или болка, гадене, повръщане, стомашна язва, оцветени в черно изпражнения, обриви, сърбеж, астматични пристъпи, необяснимо свиркащо дишане или недостиг на въздух, изпотяване, жажда, мускулна слабост или тремор, безсъние, болка в гърдите или сърцебиене (ускорен неритмичен пулс), бъбречни и чернодробни проблеми, главоболие, замайване и смущения в слуха, по-рядко затруднения в уринирането, промяна в настроението, безпокойство, лющене на кожата, лесна поява на синини по кожата и подуване на лицето.
Списъкът на нежелани лекарствени реакции по-долу се отнася за краткосрочна употреба на ибупрофен в дозировка като за ОТС продукт (максимум 1200 mg на ден) и симпатикомиметици като псевдоефедрин. Допълнителни нежелани реакции могат да се наблюдават при дългосрочно лечение на хронични състояния.

Възможните нежелани лекарствени реакции, които се проявяват при ибупрофен и симпатикомиметици като псевдоефедрин са представени по-долу, групирани по система - орган клас класификацията и честота

Следните нежелани реакции могат да бъдат свързани с употребата на ибупрофен:

    Лекарства като Нурофен Стопколд могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент („миокарден инфаркт”) или инсулт.
    Стомашно-чревни нарушения: стомашни оплаквания като киселини, болка в стомаха и гадене, диария, флатуленция (газове), повръщане, запек, много рядко перфорация или стомашно-чревни кръвоизливи, черни изпражнения и повръщане на кръв, възпаление на лигавицата на устата с язви (улцерозен стоматит), изостряне на съществуващи чревни заболявания (улцерозен колит или болест на Крон) или възпаление на правото черво. Трябва да спрете приема на лекарството и да се обърнете към лекар незабавно при появата на силна болка в горната част на корема, черни изпражнения и повръщане на кръв.
    Нарушения на нервната система: главоболие.
    Инфекции и инфестации: наблюдавани са симптоми на асептичен менингит като: ригидност, главоболие, гадене, повръщане, повишена температура, нарушено съзнание по време на употреба на ибупрофен при пациентите със съществуващи автоимунни заболявания (системен лупус еритематозуз), смесена болест на съединителната тъкан.
    Изследвания: понижени нива на хемоглобина.

Нарушения на имунната система: реакции на свръхчувствителност, включващи:

    неспецифични алергични реакции и анафилаксия;
    повишена реактивност на дихателните пътища, отнасяща се до астма и влошаването й, бронхоспазъм или задух;
    различни видове кожни прояви, включително обриви от различен тип, сърбеж, уртикария, пурпура (спонтанни кръвоизливи по кожата), ангиоедема (възпаление на кожата и оток на лицето, езика и ларинкса, ръцете, ходилата и задух) и по-рядко ексфолиативни и булозни дерматози (тежки форми на кожни реакции включващи обрив, зачервяване и образуване на мехури).

Нарушения на кръвта и лимфната система: много рядко проблеми с образуването на кръвни клетки (понижен брой на тромбоцитнте, червените и белите кръвни клетки). Първите признаци са: висока температура, възпалено гърло, повърхностни язви в устата, грипоподобни симптоми, тежко изтощение, кръвотечение от носа и кожата. В такива случаи Вие трябва да се обърнете към лекар незабавно.

Сърдечно-съдови нарушения: сърдечна слабост, повишено артериално кръвно налягане, едема (отоци по крайниците).

Чернодробни нарушения: чернодробно увреждане.

Бъбречни нарушения: намаление на нормалното количество урина и подуване (също така остра бъбречна недостатъчност и възпаление на бъбреците); увреждане на бъбреците и повишени нива на уреята в кръвта.

Нежеланите реакции, които се съобщават във връзка с употребата на псевдоефедрин:
Тромбоцитопения, безсъние, тревожност, безпокойство, възбуда, халюцинации (особено при деца); главоболие, замаяност, тремор; ускорен и неритмичен сърдечен ритъм, болка в сърдечната област; повишено кръвно налягане; диспепсия (затруднено храносмилане), гадене и/или повръщане, стомашно-чревно кървене; кожни реакции включващи обриви, реакции на свръхчувствителност, изпотяване, задръжка на урина, болезнено уриниране, мускулна слабост, жажда.

Ако някоя от тези нежелани реакции стане сериозна или ако забележите реакции неописани в тази листовка, моля спрете веднага да приемате продукта и уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции, Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна Агенция по Лекарствата
София 1303, ул, Дамян Груев 8
Тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Нурофен Стопколд?
Не използвайте Нурофен Стопколд след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява при температура под 25°С, на сухо място.

Запомнете: Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на една опаковка и допълнителна информация

Какво съдържа Нурофен Стопколд?
Активните вещества са: ибупрофен 200 mg и псевдоефедрин хидрохлорид 30 mg.
Другите съставки са: Микрокристална целулоза, Кроскармелоза натрий, Повидон, Калциев фосфат, Магнезиев стеарат, Хипромелоза, Талк, оцветител мастеркот жълто FA (съдържа алуминий и Е110), Черно мастило Опакод S-1-277001.

Как изглежда Нурофен Стопколд и какво съдържа опаковката?
Опаковка Нурофен Стопколд съдържа 12 или 24 таблетки.
Не всички опаковки са пуснати на пазара.

Притежател на разрешението за употреба:
Recldtt Benckiser Healthcare Internationa] Ltd.
103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH Великобритания

Производител:
Recldtt Benckiser Healthcare International Ltd.
Nottingham Site, Thane Road, Nottingham, NG 90 2DB Великобритания

Дата на последно преразглеждане на листовката: март, 2016.

Медия

Медия информация