0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Още изгледи

ОКТЕКЕЪР СПРЕЙ 1МГ/МЛ+20МГ/МЛ 50МЛ

Дайте първото мнение за този продукт

12,93 лв.

Наличност: В наличност

Октекеър е антисептик, който се прилага върху кожата или раните с цел унищожаване на микробите и инфекциозните агенти. Спомага за предотвратяване на инфекции. Октекеър съдържа 2 активни съставки:Октенидин дихидрохлорид и Феноксиетанол, които са ефективни срещу бактерии и гъбички.

Бърза поръчка

services

Безплатна доставка

При поръчки над 49,80 лв. и тегло до 2 кг. Важи за територията на цялата страна.

services

Личните данни

Онлайн аптека Валета е регистриран администратор на лични данни.

services

Право на връщане

Ако продуктът е неразпечатан, имате право на връщане до 14 дни.

services

Помощ при избора

Ако се колебаете в избора, може да се посъветвате с нашите консултанти.

Описание

Детайли

ОПИСАНИЕ: OCTECARE 1 mg/ml + 20 mg/ml cutaneous spray, solution е лекарствен продукт без лекарско предписание под формата на спрей, съдържащ Октенидин дихидрохлорид и Феноксиетанол, който се прилага върху кожата или раните с цел унищожаване на микробите и инфекциозните агенти и спомага за предотвратяването на инфекции. Активни съставки на Октекеър Спрей, октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол, са ефективни срещу бактериите и гъбичките. Продукта е предназначен за употреба при възрастни и деца на всякаква възраст при повтарящо се, краткотрайно антисептично обработване на лигавицата и съседните тъкани преди започването на диагностични процедури в аногениталната област, включително вагината, вулвата и главичката на пениса, както и преди катетеризация на пикочния мехур, за антисептично третиране на малки, повърхностни ранички и дезинфекция на кожата преди започването на нехирургически процедури, както и непродължително поддържащо антисептично третиране на междупръстови микози (гъбична инфекция на областта между пръстите на ръцете или краката).

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кат. № 59431
Листовка

Листовка: информация за потребителя
ОКТЕКЕЪР 1 mg/ml + 20 mg/ml, спрей за кожа, разтвор
Октенидин дихидрохлорид / Феноксиетанол
OCTECARE 1 mg/ml + 20 mg/ml cutaneous spray, solution
Octenidine dihydrochloride / Phenoxyethanol
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги използвайте това лекарство точно както е предписано или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 14 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява ОКТЕКЕЪР и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ОКТЕКЕЪР
3. Как да използвате ОКТЕКЕЪР
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ОКТЕКЕЪР
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява ОКТЕКЕЪР и за какво се използва
ОКТЕКЕЪР е антисептик, който се прилага върху кожата или раните с цел унищожаване на микробите и инфекциозните агенти и спомага за предотвратяването на инфекции. ОКТЕКЕЪР съдържа две активни съставки: октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол, които са ефективни срещу бактериите и гъбичките.

ОКТЕКЕЪР е предназначен за употреба при възрастни и деца на всякаква възраст за:

    повтарящо се, краткотрайно антисептично обработване на лигавицата и съседните тъкани преди започването на диагностични процедури в аногениталната област, включително вагината, вулвата и главичката на пениса, както и преди катетеризация на пикочния мехур;
    антисептично третиране на малки, повърхностни ранички и дезинфекция на кожата преди започването на нехирургически процедури;
    непродължително поддържащо антисептично третиране на междупръстови микози (гъбична инфекция на областта между пръстите на ръцете или краката).

Ако след 14 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ОКТЕКЕЪР
Не използвайте ОКТЕКЕЪР:

    ако сте алергични към октенидин дихидрохлорид, феноксиетанол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
    за промиване на коремната кухина (напр. интраоперативно), пикочния мехур или тъпанчетата (мембраната в средното ухо, която вибрира в отговор на звуковите вълни).

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате ОКТЕКЕЪР.
ОКТЕКЕЪР е само за външна употреба.
Не поглъщайте ОКТЕКЕЪР и не позволявайте на ОКТЕКЕЪР да навлезе в кръвообращението, напр. вследствие на случайно инжектиране.

След промиване на дълбоки рани със спринцовка е имало съобщения за упорити отоци, еритем и некроза на тъканите, като в някои случаи е необходима хирургическа ревизия (вж. точка 4).
За да се избегне увреждането на тъканите, продуктът не трябва да се прилага със спринцовка в дълбоката тъкан. ОКТЕКЕЪР е предназначен само за повърхностно приложение (чрез използване на тампон или чрез пръскане).

Избягвайте контакт с очите.
При междупръстови микози (гъбична инфекция на областта между пръстите на ръцете или краката) ОКТЕКЕЪР се използва само за непродължително поддържащо антисептично третиране.
В такива случаи се свържете с Вашия лекар или фармацевт, за да се консултирате с него / нея. За постигане на най-добри терапевтични ефекти следвайте внимателно инструкциите и препоръките на лекаря или фармацевта.

Друга лекарства и ОКТЕКЕЪР
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
Не смесвайте ОКТЕКЕЪР с други препарати и по-конкретно не използвайте ОКТЕКЕЪР в комбинация с антисептици на базата на PVP-йод (комплекс повидон-йод) върху съседни области от кожата, тъй като може да се получи изменение на цвета от силно кафяво до виолетово по граничните области.
Избягвайте контакт с анионни повърхностноактивни вещества, напр. детергенти и почистващи препарати. Заради възможността от взаимодействие с анионни съединения се препоръчва използването на дестилирана вода (или вода за инжекции) като разтворител.

ОКТЕКЕЪР с храна, напитки и алкохол
ОКТЕКЕЪР е предназначен само за външна употреба.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност
Като предпазна мярка е за предпочитане да избягвате използването на ОКТЕКЕЪР по време на бременност. Не използвайте ОКТЕКЕЪР, освен ако не е посочено ясно от Вашия лекар.

Кърмене
Като предпазна мярка е за предпочитане да избягвате използването на ОКТЕКЕЪР по време на кърмене. Не използвайте ОКТЕКЕЪР, освен ако не е посочено ясно от Вашия лекар. ОКТЕКЕЪР не трябва да се използва в областта близо до гърдите при кърмещите майки.

Фертилитет
Ефектите от ОКТЕКЕЪР върху фертилитета при хората не е проучен.

Шофиране и работа с машини
ОКТЕКЕЪР не влияе на способността за шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате ОКТЕКЕЪР
Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

ОКТЕКЕЪР е предназначен за повърхностно приложение и не трябва да се прилага, напр. със спринцовка в дълбоката тъкан.
ОКТЕКЕЪР е предназначен за употреба върху кожата или рани.
ОКТЕКЕЪР се препоръчва за употреба в неразредена форма.

Освен ако не е предписано друго, прилагайте внимателно ОКТЕКЕЪР веднъж на ден, като пръскате върху леснодостъпни области, за да се осигури пълно омокряне. Алтернативно прилагайте ОКТЕКЕЪР, като го напръскате върху тампони и след това втриете в третираната област, като използвате един след друг най-малко два тампона, напръскани с ОКТЕКЕЪР, за да осигурите пълно овлажняване. Прилагането с тампони е предпочитаният метод.

Преди да покриете раната с превръзка, лейкопласт и преди да се облечете, изчакайте поне една до две минути, след като ОКТЕКЕЪР изсъхне напълно.

При непродължително поддържащо антисептично третиране на гъбична инфекция в областите между пръстите на ръцете или краката продуктът трябва да се пръска върху засегнатите области сутрин и вечер.
Следвайте внимателно инструкциите, за да постигнете желания ефект.
Не използвайте ОКТЕКЕЪР по-дълго от 2 седмици, без да се консултирате с Вашия лекар.

Употреба при деца и юноши
Дозировката на ОКТЕКЕЪР е една и съща за възрастни и деца.

Ако сте използвали повече от необходимата доза ОКТЕКЕЪР
Предозирането с ОКТЕКЕЪР след локално приложение е почти невъзможно. Ако имате някакви съмнения, се свържете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Ако погълнете ОКТЕКЕЪР, се свържете незабавно с Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да използвате ОКТЕКЕЪР
Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели употребата на ОКТЕКЕЪР
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани реакции са наблюдавани при продукт, който съдържа октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол:

Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 души):

    Усещане за парене, зачервяване, сърбеж, затопляне.

Много редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 000 души):

    Алергични реакции при контакт, като например временно зачервяване на мястото на приложение.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

    След промиване на дълбоки рани със спринцовка е имало съобщения за упорити отоци, еритем и некроза на тъканите, като в някои случаи е била необходима хирургическа ревизия (вж. точка 2).

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. "Дамян Груев" № 8,
1303 София,
Тел.:+359 2 8903417,
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате за нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате ОКТЕКЕЪР
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
След първо отваряне ОКТЕКЕЪР трябва да се използва в рамките на 12 месеца, но не и след срока на годност.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа ОКТЕКЕЪР
Активните вещества са: октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол.
1 ml спрей за кожа, разтвор, съдържа 1 mg октенидин дихидрохлорид и 20 mg феноксиетанол.

Другите съставки са: натриев глюконат, глицерол, кокамидопропилбетаин CAB 30-LQ-(МН), пречистена вода и хлороводородна киселина, разтвор 10% за корекция на pH (ако е необходимо).

Как изглежда ОКТЕКЕЪР и какво съдържа опаковката
ОКТЕКЕЪР е бистър, безцветен разтвор с характерен мирис, който се предлага в бяла полиетиленова (HDPE) бутилка с 0,20 ml дозираща помпа от полиетилен (HDPE) и полипропилен, съдържаща 50 или 250 ml разтвор.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба:
PharmaSwiss Ceska republika s.r.o., Чешка Република.

Производител:
ICN Polfa Rzeszow S.A., Полша.

Дата на последно преразглеждане на листовката: 10/2016.

Производител Неопределен производител
Медии Не
Допълнителна информация Не
СПИДИ ПОЩА - Максимален брой единици от продукта запълващ опаковката Не

Мнения

Напишете своето собствено мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте

Информация за доставка

        ВАЖНО

         Поради извънредната ситуация поръчките направени през сайта може да се забавят.

         За някои продукти не може да гарантираме наличност.  Ще направим всичко възможно да обърнем внимание на всеки клиент и на всяка поръчка.  

         Молим за вашето разбиране и се надяваме скоро да възобновим нормалния процес на работа.

        ИСКРЕНО СЕ ИЗВИНЯВАМЕ И НЕКА ЗАЕДНО МИНЕМ ПРЕЗ ТРУДНАТА СИТУАЦИЯ

 Всички доставки на стойност над 49,80 лв. до 2 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.
Всички доставки на стойност над 99,80 лв. от 2 до 5 килограма са напълно безплатни за територията на цяла България.

В останалите случай се ползват следните цени в зависимост от килограмите и адреса на доставка:
- до 2 кг. (за суми под 49,80 лв.)           - 3,90 лв. - за територията на София.
                                                                           - 4,50 лв. - за останалата част от страната.

- от 2 до 5 кг. (за суми под 99,80 лв.)   - 5,50 лв. - независимо от адреса за доставка.

- над 5 кг.или пакет с размери над 40Х40Х40 см.  - 8,80 лв. - независимо от адреса за доставка.

За други случаи се използва тарифната политика на нашите доверени партньори от спедиторска фирма Speedy и ние ще се свържем с вас за по-точна информация.

За обработка на вашата поръчка и нейната доставка са необходими от 1 до 5 дена в зависимост кога сте подали заявката и вашия адрес. Поръчки подадени до 12 часа се обработват и изпращат същия ден, останалите се изпращат до 12 часа на следващия. Фирма Speedy ще ви информира за деня и часа на пристигане на поръчката ви.

Стоки, които са поръчани в петък или в предпразничен ден след 14 часа се изпращат на следващия възможен работен ден.

За стоки, които не са налични в момента на поръчка е възможно забавяне, за което допълнително ще ви информираме.

Начини на плащане:

В интернет-магазина valeta.bg може да заплатите чрез:
- Наложен платеж - плащане в брой при приемане на доставката;
- Виртуален ПОС терминал на FIBank - чрез всички банкови карти, които се поддържат в България.
- През системата на ePay.bg.

Листовка

Листовка към продукта.

Листовка: информация за потребителя
ОКТЕКЕЪР 1 mg/ml + 20 mg/ml, спрей за кожа, разтвор
Октенидин дихидрохлорид / Феноксиетанол
OCTECARE 1 mg/ml + 20 mg/ml cutaneous spray, solution
Octenidine dihydrochloride / Phenoxyethanol
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги използвайте това лекарство точно както е предписано или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 14 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява ОКТЕКЕЪР и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ОКТЕКЕЪР
3. Как да използвате ОКТЕКЕЪР
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ОКТЕКЕЪР
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява ОКТЕКЕЪР и за какво се използва
ОКТЕКЕЪР е антисептик, който се прилага върху кожата или раните с цел унищожаване на микробите и инфекциозните агенти и спомага за предотвратяването на инфекции. ОКТЕКЕЪР съдържа две активни съставки: октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол, които са ефективни срещу бактериите и гъбичките.

ОКТЕКЕЪР е предназначен за употреба при възрастни и деца на всякаква възраст за:

    повтарящо се, краткотрайно антисептично обработване на лигавицата и съседните тъкани преди започването на диагностични процедури в аногениталната област, включително вагината, вулвата и главичката на пениса, както и преди катетеризация на пикочния мехур;
    антисептично третиране на малки, повърхностни ранички и дезинфекция на кожата преди започването на нехирургически процедури;
    непродължително поддържащо антисептично третиране на междупръстови микози (гъбична инфекция на областта между пръстите на ръцете или краката).

Ако след 14 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ОКТЕКЕЪР
Не използвайте ОКТЕКЕЪР:

    ако сте алергични към октенидин дихидрохлорид, феноксиетанол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
    за промиване на коремната кухина (напр. интраоперативно), пикочния мехур или тъпанчетата (мембраната в средното ухо, която вибрира в отговор на звуковите вълни).

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате ОКТЕКЕЪР.
ОКТЕКЕЪР е само за външна употреба.
Не поглъщайте ОКТЕКЕЪР и не позволявайте на ОКТЕКЕЪР да навлезе в кръвообращението, напр. вследствие на случайно инжектиране.

След промиване на дълбоки рани със спринцовка е имало съобщения за упорити отоци, еритем и некроза на тъканите, като в някои случаи е необходима хирургическа ревизия (вж. точка 4).
За да се избегне увреждането на тъканите, продуктът не трябва да се прилага със спринцовка в дълбоката тъкан. ОКТЕКЕЪР е предназначен само за повърхностно приложение (чрез използване на тампон или чрез пръскане).

Избягвайте контакт с очите.
При междупръстови микози (гъбична инфекция на областта между пръстите на ръцете или краката) ОКТЕКЕЪР се използва само за непродължително поддържащо антисептично третиране.
В такива случаи се свържете с Вашия лекар или фармацевт, за да се консултирате с него / нея. За постигане на най-добри терапевтични ефекти следвайте внимателно инструкциите и препоръките на лекаря или фармацевта.

Друга лекарства и ОКТЕКЕЪР
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
Не смесвайте ОКТЕКЕЪР с други препарати и по-конкретно не използвайте ОКТЕКЕЪР в комбинация с антисептици на базата на PVP-йод (комплекс повидон-йод) върху съседни области от кожата, тъй като може да се получи изменение на цвета от силно кафяво до виолетово по граничните области.
Избягвайте контакт с анионни повърхностноактивни вещества, напр. детергенти и почистващи препарати. Заради възможността от взаимодействие с анионни съединения се препоръчва използването на дестилирана вода (или вода за инжекции) като разтворител.

ОКТЕКЕЪР с храна, напитки и алкохол
ОКТЕКЕЪР е предназначен само за външна употреба.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност
Като предпазна мярка е за предпочитане да избягвате използването на ОКТЕКЕЪР по време на бременност. Не използвайте ОКТЕКЕЪР, освен ако не е посочено ясно от Вашия лекар.

Кърмене
Като предпазна мярка е за предпочитане да избягвате използването на ОКТЕКЕЪР по време на кърмене. Не използвайте ОКТЕКЕЪР, освен ако не е посочено ясно от Вашия лекар. ОКТЕКЕЪР не трябва да се използва в областта близо до гърдите при кърмещите майки.

Фертилитет
Ефектите от ОКТЕКЕЪР върху фертилитета при хората не е проучен.

Шофиране и работа с машини
ОКТЕКЕЪР не влияе на способността за шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате ОКТЕКЕЪР
Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

ОКТЕКЕЪР е предназначен за повърхностно приложение и не трябва да се прилага, напр. със спринцовка в дълбоката тъкан.
ОКТЕКЕЪР е предназначен за употреба върху кожата или рани.
ОКТЕКЕЪР се препоръчва за употреба в неразредена форма.

Освен ако не е предписано друго, прилагайте внимателно ОКТЕКЕЪР веднъж на ден, като пръскате върху леснодостъпни области, за да се осигури пълно омокряне. Алтернативно прилагайте ОКТЕКЕЪР, като го напръскате върху тампони и след това втриете в третираната област, като използвате един след друг най-малко два тампона, напръскани с ОКТЕКЕЪР, за да осигурите пълно овлажняване. Прилагането с тампони е предпочитаният метод.

Преди да покриете раната с превръзка, лейкопласт и преди да се облечете, изчакайте поне една до две минути, след като ОКТЕКЕЪР изсъхне напълно.

При непродължително поддържащо антисептично третиране на гъбична инфекция в областите между пръстите на ръцете или краката продуктът трябва да се пръска върху засегнатите области сутрин и вечер.
Следвайте внимателно инструкциите, за да постигнете желания ефект.
Не използвайте ОКТЕКЕЪР по-дълго от 2 седмици, без да се консултирате с Вашия лекар.

Употреба при деца и юноши
Дозировката на ОКТЕКЕЪР е една и съща за възрастни и деца.

Ако сте използвали повече от необходимата доза ОКТЕКЕЪР
Предозирането с ОКТЕКЕЪР след локално приложение е почти невъзможно. Ако имате някакви съмнения, се свържете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Ако погълнете ОКТЕКЕЪР, се свържете незабавно с Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да използвате ОКТЕКЕЪР
Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели употребата на ОКТЕКЕЪР
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани реакции са наблюдавани при продукт, който съдържа октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол:

Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 души):

    Усещане за парене, зачервяване, сърбеж, затопляне.

Много редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 000 души):

    Алергични реакции при контакт, като например временно зачервяване на мястото на приложение.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

    След промиване на дълбоки рани със спринцовка е имало съобщения за упорити отоци, еритем и некроза на тъканите, като в някои случаи е била необходима хирургическа ревизия (вж. точка 2).

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. "Дамян Груев" № 8,
1303 София,
Тел.:+359 2 8903417,
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате за нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате ОКТЕКЕЪР
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
След първо отваряне ОКТЕКЕЪР трябва да се използва в рамките на 12 месеца, но не и след срока на годност.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа ОКТЕКЕЪР
Активните вещества са: октенидин дихидрохлорид и феноксиетанол.
1 ml спрей за кожа, разтвор, съдържа 1 mg октенидин дихидрохлорид и 20 mg феноксиетанол.

Другите съставки са: натриев глюконат, глицерол, кокамидопропилбетаин CAB 30-LQ-(МН), пречистена вода и хлороводородна киселина, разтвор 10% за корекция на pH (ако е необходимо).

Как изглежда ОКТЕКЕЪР и какво съдържа опаковката
ОКТЕКЕЪР е бистър, безцветен разтвор с характерен мирис, който се предлага в бяла полиетиленова (HDPE) бутилка с 0,20 ml дозираща помпа от полиетилен (HDPE) и полипропилен, съдържаща 50 или 250 ml разтвор.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба:
PharmaSwiss Ceska republika s.r.o., Чешка Република.

Производител:
ICN Polfa Rzeszow S.A., Полша.

Дата на последно преразглеждане на листовката: 10/2016.

Медия

Медия информация