0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Билкови чайове

Какво представляват и качества

Билките са лековити растения, които природата предлага в огромно разнообразие. Чай от билки се използва от човека за поддържане и лечение от древни времена. А днес използването на лечебните свойства на билките е наука. Билковите чайове имат много ценни качества: - доставят много ценни вещества на организма, които фармацевтичните продукти не могат да осигурят; - нямат странични ефекти. Малко билки като черния оман, алое, брезова кора, зърнестец предизвикват алергии; - лекуват понякога в по-дълго време, но по-трайно и сигурно. Ф ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представляват и качества

Билките са лековити растения, които природата предлага в огромно разнообразие. Чай от билки се използва от човека за поддържане и лечение от древни времена. А днес използването на лечебните свойства на билките е наука. Билковите чайове имат много ценни качества: - доставят много ценни вещества на организма, които фармацевтичните продукти не могат да осигурят; - нямат странични ефекти. Малко билки като черния оман, алое, брезова кора, зърнестец предизвикват алергии; - лекуват понякога в по-дълго време, но по-трайно и сигурно. Фармацевтичните продукти са по-ефикасни за спешни случаи и за по-бързо оздравяване; - много билкови чайове са с чудесен аромат и вкус. Билков чай може да се приготви от корени, стебла, листа, цвят, семена, плод на билките. Те могат да бъдат пресни, сухи, надробени и на прах. В аптеките могат да се намерят билкови чайове като готови продукти на пакетчета или в насипно състояние от една билка или смески от няколко билки. В билковите аптеки се правят специални смески за съответни заболявания. И вкъщи могат да се приготвят смески в съответни пропорции от купени или набрани билки. Най-полезни са билкови чайове - от смески, - от сухи билки, - в насипно състояние, подсладени с мед и овкусени с лимон.

Начини за приготвяне на билков чай

Възможни са няколко начина на приготвяне на билков чай за максимално извличане на полезните вещества. Основната мярка е 1 с. л. от билките в 1 чаена чаша вода около 250-300 г. - Обикновен чай. Подходящ за приготвяне от листа, цветове, плод в прясно и сухо състояние. Ако е необходимо билките се раздробяват без да се режат, за да не се унищожават етеричните масла в тях. Поставят се в керамичен или стъклен съд, не в метален. Заливат се с вряща вода без да се варят, водата не трябва да е минерална. Съдът се покрива с керамичен или стъклен капак и се оставят да киснат не повече 4 мин. При продължително киснене много от полезните активни вещества се губят. От долната страна на капака се образуват малки капки, който се връщат обратно в чая, защото в тях са концентрирани от най-ценните вещества, понякога по-ценни от тези който са останали в чая. Пият се след прецеждане.

  • Запарка е вид чай от листата, цветовете или смляна на прах билка, чиито активни съставки се разтварят във водата. Поставят се във вряла вода и се изкисват в продължение на 5-10 мин. Прецеждат се и се пие като чай докато е още топъл. Важно е винаги да се покрива съда с приготвената запарка, за да се запазят полезните вещества в билката, които се изпаряват много бързо.
  • Извлекът е чай, получен от дебелите части на растението като кора, корен, стъбло, семена, сушени плодове. Те съдържат вещество, което трудно се разтваря във вода. Извлекът е по-силен и с повече терапевтични свойства. Билката се поставя в тенджера и се покрива със студена вода. Оставя се да заври и покъкри на по-ниска температура 10-15 мин. След като изстине до около 40 градуса се прецежда и се изпива. - Отвара се използва най-вече при корени или кори. Изсушените билки се поставят в студена вода, водата кипва и билките врат определено време около 10 мин. След това се оставя да се запари и се прецежда. Всяка билка съдържа по няколко различни полезни вещества витамини, минерали и др, които при приготвяне на чая се разтварят във водата. Затова всеки билков чай действа на определено заболяване и едновременно за няколко различни болести.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите разнообразни готови специализирани чайове. Ние предлагаме както голямо разнообразие от отделни билки, така и пакетирани билкови смеси за различни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, стрес, отслабване, лош холестерол, храносмилателни и жлъчни проблеми, бъбреци, простата и мн. др.