0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Имунна защита

Характеристики

Имунната система е съвкупност от тимус, костен мозък, черен дроб, далак, лимфоидна тъкан в червата, лимфни възли и клетки на кръвта. Имунната система, с изключително сложни взаимодействия и процеси, е естествен защитник на организма срещу разболявания. Има вроден имунитет, който се състои от специални кръвни клетки способни да поглъщат и унищожават бактерии и вируси. Има и придобит имунитет, притежаващ набор от антитела срещу причинителите на вече прекарани заболявания.

Функции на имунната системаВиж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Имунната система е съвкупност от тимус, костен мозък, черен дроб, далак, лимфоидна тъкан в червата, лимфни възли и клетки на кръвта. Имунната система, с изключително сложни взаимодействия и процеси, е естествен защитник на организма срещу разболявания. Има вроден имунитет, който се състои от специални кръвни клетки способни да поглъщат и унищожават бактерии и вируси. Има и придобит имунитет, притежаващ набор от антитела срещу причинителите на вече прекарани заболявания.

Функции на имунната система

Имунната система осъществява защитата на организма чрез много функции.     1. Предпазва организма от болестотворни микроорганизми вируси, бактерии, гъбички, като по този начин го пази от разболяване. 2. Защитава организма от вредните влияния на околната среда. 3. Реагира срещу токсини и антигени. 4. Действа за излекуване на различни заболявания. 5. Почиства организма от изродени клетки, водещи до туморни образувания.

За да може имунната система да функционира нормално и изпълнява много важните си задачи, организмът се нуждае от много неща.

Какво е необходимо за здрава имунна система

  1. Преди всичко е важно ежедневното здравословно хранене. Храни, които укрепват имунната система са лук, чесън, броколи, спанак, тиква, червена чушка, домати, орехи, бадеми, протеинови шейкове, зелен чай. Да се намали консумацията на пестицидите, тъй като те са сред основните фактори, отслабващи имунната система. Да се увеличи консумацията на пробиотици, които помагат за поддържане на здрава имунна система и блокират развитието на вредните организми в стомаха. Богати на пробиотици храни са лук, артишок, банани и кисело мляко.
  2. За силен имунитетът е нужно здравословен начин на живот: изключителна хигиена; добър сън; повече движение, разходки на чист въздух; по-малко стрес; отказване от пушене; алкохол в разумни количества.
  3. Необходими за имунната система са витамините и минералите. За правилния метаболизъм и образуване на имунни клетки са необходими всичките познати витамини, минирали и полезни вещества. Особено значима е ролята на следните витамин:
    – витамин А участва в образуването на имунни клетки и антитела; – витамин  Е подобрява устойчивостта на организма към заболявания във всяка възраст,  особено полезен е при възрастни хора; – витамини от група В, без които не е възможен нито един биохимичен процес. Стимулират функциите на имунната система при стрес, след операция или травма; – витамин С е най-ефективният витамин за подсилване на имунната система, подобрява клетъчния имунитет; мултивитамини, които са хранителна добавка, съставена от много витамини – A,B,C,D и Е. Често са обогатени с минерали като цинк, желязо, магнезий, селен, които също са много важни за здрава имунна система. Цинкът и селенът се внасят в организма от морските продукти, месото, орехите, яйцата, кашкавалът и зърнените храни..
  4. Хранителните добавки за имунната защита са извънредно много. Има за слаба и силна, за здрава и болна имунна система; за укрепване и за поддържането ù; за конкретни разстройства на имунната система. Има висококачествени био хранителни добавки за имунна система, сила и енергия. Създадени са различни видове антиоксиданти, пробиотици, витамини и минерали. Ето „Пробиотик” с 20 млрд. активни пробиотици + витамин С и цинк – естествен продукт в подкрепа на имунната система; „фитлор хот” съдържа екстракт от черен бъз, витамин С, цинк и инулин. Пробиотиците са полезни бактерии, които помагат на белите кръвни телца в имунната система да се борят с вредните бактерии, токсините и свободните радикали. Те подобряват храносмилането, с което засилват още имунната система.

Какво ни предлага природата

При силна имунна система не се разболява и по-бързо се оздравява, за което могат да помогнат световно известни билки със свойствата си. Астрагалът е  смятан за една от най-добрите билки за здрава имунна система, растението има имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Ехинацеята  увеличава активността на имунните клетки и създава нови такива. Черният бъз е наричан „най-силната българска билка“, признат е на световно ниво за автоимунни заболявания. Котешки нокът има необикновени способности да стимулира имунната система. Жен-шенът ускорява дейността на определени видове бели кръвни клетки, които могат да стимулират имунната система. И още подправките, полезни за имунната система, джинджифил, куркума, канела, розмарин. Коластрата е изключително важна за развитието на имунната система у новородените.

Нарушения на имунната система и лечение

В резултат на различни причини, в имунната система настъпват промени, които не ù позволяват да изпълнява ефективно защитата на организма от болести. Те се отразяват на човека в усещане за постоянна и бърза умора;  главоболие; затруднено движение;  нужда от сън; често боледуване от различни болести. Нарушенията се групирани в три групи: свръх активност, автоимунитет и имунодефицит. Автоимунитетът е свързан с възникване на автоимунни заболявания. В този случай имунната система не е в състояние да различи патогенните от собствените си клетки и напада части на тялото. Свръхчувствителност е състояние, при което организмът реагира със засилен имунен отговор на чужди за него елементи и това вреди на собствените му тъкани. Имунен дефицит се получава, когато компоненти на имунната система са неактивни. Тогава е занижена способността на имунната система да обезврежда патогените.

За лечение на имунната система се използват имуномодулатори. Те са химически вещества, които имат способността да въздействат върху цялостната дейност на имунната система за потискането или за засилването ù. За лечение на имунодефицит се прилагат имуностимулатори. Бета-глюканите се използват за стимулиране на имунната система при хора, чиито защитни сили на организма са отслабени.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите разнообразни, висококачествени продукти за здрава и силна имунна система.