0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Калций и минерали

Характеристики на минерал

Минералите са твърди, предимно неорганични химични съединения или химични елементи. Те са съставните части на скалите и рудите в земната кора. До днес са познати над 4000 минерала. В организма има 21 важни за човека минерали, разположени във всички негови органи. Минералите в организма се делят на две категории.

  1. Макроминерали, от които тялото има нужда в количества по-големи от 100 мг. Те са 7 броя и са калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра.Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики на минерал

Минералите са твърди, предимно неорганични химични съединения или химични елементи. Те са съставните части на скалите и рудите в земната кора. До днес са познати над 4000 минерала. В организма има 21 важни за човека минерали, разположени във всички негови органи. Минералите в организма се делят на две категории.

  1. Макроминерали, от които тялото има нужда в количества по-големи от 100 мг. Те са 7 броя и са калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра.
  2. Микроминерали, от които тялото се нуждае в количества по-малки от 100 мг. В тази група са 14 броя: хром, цинк, манган, мед, желязо, флуор, кобалт, калай, йод, селен, ванадий, никел, молибден и бор.

Минералите и витамините имат изключително голямо значение за нормалното функциониране на човешкия организъм. Ако човек е лишен от необходимите минерали, организмът ни не може цялостно да абсорбира храните и да елиминира отпадъците. Тялото използва калция, магнезия и фосфора за изграждане на здрави кости и зъби. Калият е много важен за сърцето, а заедно с натрия регулират водното равновесие в организма. Желязото осигурява производството на хемоглобин. За функционирането му са необходими мед, кобалт, манган и витамин С. Хлорът участва в пречистване на кръвта от отпадни продукти. Две трети от телесния йод се намира в щитовидната жлеза и влияе на функционирането ù.  Цинкът поддържа ензимната система и клетките. Магнезият отговаря за ефективното функциониране на нервите и мускулите. Селенът и витамин Е са антиоксиданти, забавящи стареенето. Манганът съдейства за нормалното състояние на костната структура.

За да може организмът да функционира нормално всеки ден, необходимите количества макро- и микроминерали се осигуряват от храната, която приемаме. При недостиг от някои минерали, те се набавят със съответни хранителни добавки.

Характеристики на калций

Калцият е макроминерал с най-голямо съдържание в човешкото тяло. По-голямата част от него се съхранява в костите и зъбите. За максимално използване на калция в организма трябва да има достатъчно количество витамин D. Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. Калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. 

Калцият е един от елементите с най-съществено значение за доброто здраве. При наличие на достатъчно калций той влияе на много органи: основно е поддържане здравината и плътността на костите и зъбите; подкрепя нормалния ритъм на сърцето; осигурява нервните импулси; контролира кръвосъсирването, мускулната контракция, метаболизма; подпомага здравето на очите, действа за добра памет.

Може да се получи недостиг на калций у човек при неподходящи диети, недостиг на витамин D, недостиг на магнезий, стомашно-чревни заболявания. При дефицит на калций в организма костите стават крехки и чупливи; възможни са болестите рахит,  остеопороза; функцията на мозъка се забавя;  получават се мускулни спазми; депресия.

Калцият не се синтезира в организма. В същото време, голямо количество от калция ежедневно се губи чрез кожата, косата, ноктите, урината и потта. Това налага постоянно да се приема калций. Препоръчителната дневна доза калций, която трябва да си набавя един здрав, възрастен човек е 1000 мг на ден. За  ориентация една чаша мляко съдържа около 300 mg. За жени над 50 год. и човек над 70 год, дозата трябва да се увеличи.

Набавяне на калций в организма на човека

  1. Основният източник на калций е ежедневната храна, която човек поема. Храни богати на калций са: мляко, сирене, извара, яйца, соя, броколи, спанак, зеле, сардина, сьомга, фъстъци, орехи, слънчогледови семки.
  2. При недостиг на калций в организма, поради изключителната му значимост за здравето, се приемат калциеви добавки. Те са продукти, предназначени да доставят на  организма концентрирани дози от калций. Калциевите добавки са със състав калциев карбонат и калциев цитрат. Организмът усвоява калциев карбонат по-ефикасно, когато добавката се приема с храна, докато калциев цитрат се усвоява еднакво ефективно независимо от приема на храна. Срещат се под формата на таблетки, капсули, или прах със съдържание 500-1000 mg калций. Има много специализирани калциеви добавки за различни случай и болести. Тъй като калцият оказва оптимално действие в съчетание с  витамините А, С и D, с желязо, магнезий и фосфор, много от добавките са в комбинация с тези елементи. Например такава е комбинираната добавка Солгар D3 с калций, магнезий и витамин D.

Когато добавките се приемат според указанията, няма  странични ефекти. При предозиране може да се усети гадене, сънливост, главоболие, умора.  При продължително приемане на твърде много калций над 2000 мг дневно, се увеличава рискът от инфекция на пикочните пътища.

Калциеви добавки се прилагат при лечение на остеопороза, остеомалация, болки в гърба,  профилактика и др. Могат да бъдат използвани при бременни жени и при кърмене.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите специализирани калциеви добавки и в различни комбинации. За ориентиране в голямото разнообразие можете да се възползвате от консултацията  на нашите фармацевти.