0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Мултивитамини

Характеристики

Мултивитамините са комбинирани хранителни добавки, съставени от различни  витамини. Витамините са нискомолекулни органични химични вещества, необходими в малки количества за нормалния растеж и функции на тъканите и органите на човека. Витамините биват: – мастноразтворими, които са А, D, E, К, те се натрупват в тялото; – водоразтворими, които са всички от групата В и С, Х и Р.  Всеки вид витамин подпомага определен орган или процес в организма. В  състава на мултивитамините влизат по няко ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Мултивитамините са комбинирани хранителни добавки, съставени от различни  витамини. Витамините са нискомолекулни органични химични вещества, необходими в малки количества за нормалния растеж и функции на тъканите и органите на човека. Витамините биват: – мастноразтворими, които са А, D, E, К, те се натрупват в тялото; – водоразтворими, които са всички от групата В и С, Х и Р.  Всеки вид витамин подпомага определен орган или процес в организма. В  състава на мултивитамините влизат по няколко витамина и по този начин този продукт осигурява едновременно влияние на различни  състояния на организма. Често мултивитамините са обогатени с минерали като цинк, желязо и магнезий, които също са много важни за човека. Мултивитамините са един от най-купуваните продукти в световен мащаб и у нас.

Мултивитамините се произвеждат под формата на дражета, таблетки, капсули или прахове, които се разтварят в течност. Съдържанието на всички форми е от специално приготвени смески от различни чисти витамини и материали. В дражетата или капсулите, дозите на някои от витамините и минерали са малко по-високи от тези в таблетките и химичните съединения на микроелементите са по-добри.

Необходимо е да се приемат мултивитамини, защото  витамините не се произвеждат от човешките клетки. Те се внасят в организма с хранителните продукти, поемани при храненето, в които се съдържат достатъчно витамини и минерали. В съвременния начин на живот с използване на бързи храни, преработени храни и модерни диети, по-голямата част от хората не се хранят балансирано, здравословно и поради това не получават достатъчно витамини и минерали. Приемането на мултивитамини осигурява препоръчителните дневни количества от много различни витамини и минерали много важни за съществуването на човека. Най-добре е тези мултивитамини да се консумират след  хранене, за да успеят да се усвоят по-добре от организма. .

Видове по предназначение

Предлаганите мултивитаминни продукти могат да се систематизират в няколко основни типа.

  1. Ежедневни мултивитамини. Този тип продукти са опростени, съдържат само витамини и минерали, без допълнителни екстри. Химическите форми на витамините и минералите в тях са по-слабо усвоим. Напр. вместо магнезиев цитрат или аспартат се използва магнезиев оксид, витамин D е под формата D2, а не D3 и т.н. Повечето от включените витамини и минерали са в дневната препоръчителна доза от 100% RDA. Това позволява ежедневните тип продукти да се приемат ежедневно и целогодишно, без да е необходима пауза.
  2. Спортни мултивитамини. В  този тип продукти почти винаги има и някои допълнителни екстри. Добавят се различни билки, мастни киселини, аминокиселини, комплект за стави и други, които допринасят за решаване на специфични проблеми. В тях дозите на витамините и минералите са по-високи до 500-600 RDA. Мастноразтворимите витамини са в по-ниски дози, поради реалната опасност от предозиране с тях в комбинация с храната. При спортните продукти се прави пауза от около месец на всеки 1-2 месеца прием, за да се избегнат евентуални проблеми следствие на пренатрупване в организма. Спортните продукти са  поне двойно по-скъпи от ежедневните.
  3. Мултивитамини за мъже и жени. Телата и на мъжете, и на жените се нуждаят от едни и същи витамини и минерали. Разликата основно е  в дозировката. Мултивитамините за мъже съдържат съставки, за поддържане здравето на простатата и регулиране нивата на тестостерона. Обикновено в женските мултивитамини има по-високи дози желязо, фолиева киселина, калций и съдържат съставки за подкрепа на репродуктивното здраве.
  4. Мултивитамини за бременни. Тъй като организмът на бременните жени се нуждае от по-високи дози микроелементи, тук дозите често са съпоставими със спортните продукти. Обикновено се включват най-био активните и добре усвоими форми на микроелементите. Включват всичко най-необходимо за здравето на майката и плода като омега-3 мастни киселини, калций, витамин D, желязо и фолиева киселина или витамин B9. Недостатъчният прием на фолиева киселина по време на бременност може да доведе до повишен риск от вродени дефекти.
  5. Детски мултивитамини. В тези  продукти се влагат най-чисти изходни материали и дозите на витамините и минералите са по-малки, съобразени с нуждите на детския организъм. На вид детските мултивитамини са дъвчащи  таблетки под формата на различни животни с определен плодов вкус.

Основни приложение на мултивитамините

Те се използват: - за профилактика; - за хора с напрегната физическа и умствена дейност; - за предотвратяване на умората и ускоряване на възстановяването при спортисти; - за повишаване на имунитета с мултивитаминен продукт от витамините С, В6 и В12; - за лечение напр. на стрес с продукт от витамините В2, С и Е; - за профилактика; - при хранителни дефицити; - за снабдяване на организма с пълен комплект от витамини, минерали, билки и др. добавки, които са важни за цялостното здраве на човека.  Мултивитамините не заместват здравословното хранене.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите голямо разнообразие висококачествени мултивитамини за всички състояния и лечение на човека.