0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Омега-3 мастни киселини

Характеристики

Омега-3 полиненаситени мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на доброто здраве през целия живот. Омега-3 включват 11 мастни киселини, от които съществено значение за физиологията на човека имат само 3 от тях: ейкозапентаеновата киселина, докозахексаеновата киселина и алфа-линоленичната (линоленова) киселина. Омега-3 мастни киселини присъстват на много места в тялото, основно – в мозъка и ретината, клетъчните мембрани и др. Те са важни прекурсори ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Омега-3 полиненаситени мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на доброто здраве през целия живот. Омега-3 включват 11 мастни киселини, от които съществено значение за физиологията на човека имат само 3 от тях: ейкозапентаеновата киселина, докозахексаеновата киселина и алфа-линоленичната (линоленова) киселина. Омега-3 мастни киселини присъстват на много места в тялото, основно – в мозъка и ретината, клетъчните мембрани и др. Те са важни прекурсори на няколко метаболита, функциониращи като мощни липидни медиатори. От полза са за предотвратяването или успешното лечение на редица сериозни заболявания. Основни хранителни източници на Омега-3 мастни киселини са рибата и морски продукти, растителните масла и ядките и допълнително рибеното масло. Докато рибеното масло съдържа докозахексаенова и ейкозапентаенова киселина, то ядките и растителни масла от маслини, соя, лен съдържат алфа-линоленова киселина. Омега-3, приемани с храната, редуцират нивото на триглицеридите в кръвта, намаляват сърдечно-съдовия риск и честотата от остри инциденти, потискат ендогенната продукция на триглицериди, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност, благоприятно действат върху HDL–холестерола и др,
Омега-3 мастните киселини днес се използват в лечението на хипертриглицеридемията. EPA и DHA имат ключово значение за правилното развитие на плода, функционирането на мозъка и нервната система, здравето на ретината, имунната система и сърдечно-съдовата функция. Омега-3 намаляват нивата на хроничните възпаления.

Омега-6

Омега-6 са други есенциални мастни киселини, които също са необходими на организма, но не в прекомерни количества. Те включват 10 мастни киселини, от които съществено значение за здравето имат гама линоленичната (GLA), линоленичната (LA) и арахидоновата киселини (ArA). Източник на Омега-6 са растителни масла, зърнени храни като фураж за животните, което респективно повлиява и на качеството на консумираното месо. Човек получава Омега-6 и при консумацията на рафинирани и преработени продукти, и такива, съдържащи наситени мазнини.

Баланс между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини

Балансът между Омега-3 и Омега-6 е изключително важен, като правилното съотношение винаги трябва да бъде в полза на Омега-3. За съжаление в съвременното хранене присъстват много повече Омега-6, отколкото Омега-3 мастни киселини. Прекомерният прием на омега-6, за сметка на омега-3 предизвиква процес на възпаление в организма и следователно – развитие на опасни заболявания. Според много изследвания завишеният прием на Омега-6 за сметка на недостигащите Омега-3, е в основата на рака, диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Идеалното съотношение между Омега-3 и Омега-6 гарантира перфектно здраве и много по-занижен риск от заболявания. В днешно време е много трудно да се запазва идеалното съотношение между Омега-3 и Омега-6 основно поради дефицитът на риба и морски дарове в хранителния режим. Затова абсолютно задължително е допълнително приемане на Омега-3 под формата на добавки, на рибено масло.
За увеличаване консумацията на Омега-3 трябва в менюто да се включва риба поне два пъти седмично. Най-добре бялата риба, лефер, херинга, шаран, скумрия, риба тон, сьомга, пъстърва, костур и др. Източници на алфа-линоленова киселина са орехите, соята, лененото семе и др.
При деца и бременни приемът на риба и рибни продукти трябва да е с повишено внимание, предвид възможността от съдържание на вредни микроелементи като живака и други токсични вещества. Обаче съдържаните на тези вредни вещества в рибеното масло е ниско - на практика нулево.
Странични ефекти от приемане на Омега-3 мастни киселини във високи дози – повече от 3 г, могат да бъдат кървене, влошаване тромбоцитната агрегация, увеличаване времето на кървене и др. Поради това приемът на Омега-3 мастни киселини трябва да е ограничен до препоръчителните дози.
Рибеното масло е с високо съдържание на витамин А и Д, поради което неразумният му прием може да доведе до интоксикация.

Витамин F

С витамин F се обозначава комплексът от две от незаменимите мастни киселини - линолова (най-късата Омега-6 мастна киселина) и линоленова (най-късата Омега-3 мастна киселина).
Естествен източник са рибното масло и множество растителни масла, като от семена на грозде. Витамин F има антисклеротично и антиаритмично действие. Посредством способността си да поправя структурни увреждания в мембраните на клетките, той способства за нормализацията на метаболитните процеси в клетката и понижава възпалението и пролиферацията.
Влияейки и върху синтезата на простангландините, витамин F играе съществена роля в лечението и профилактиката на ревматичните заболявания, косопада и на множество кожни заболявания. Способността на витамин F да повишава устойчивостта на организма по отношение на радиоактивно излъчване се използва в радиотерапията на рака. Редовното приемане на достатъчни количества от този витамин способства за повишаване на усвояемостта и активността на витамините А, В, D и Е. Постоянният му прием позволява да се съхрани кожата млада и еластична.
Набавянето на витамин F става- чрез храната, в която се съдържа, чрез препарати само от витамни F, чрез хранителни добавки. За доброто усвояване е правилно, витамин F като мастноразтворим витамин, да се приема с мазна храна по време на хранене.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите висококачествени хранителни добавки с Омега 3, витамин F, а също и специално разработени комбинации за възрастни, деца и бебета, за мъже и жени, за лечение и превенция, подходящи за всеки конкретен случай.