0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Витамин A

Характеристики

Витамин А се нарича още ретинол, витамин на растежа и анти-инфекциозен витамин. Той е мастноразтварим витамин, което означава, че може да се задържа в тялото и се складира в мастната тъкан, което може да доведе до предозиране. Известен е под три форми (витамини) – А1, А2 и А3. В човека преобладава формата А1, докато в рибите се среща формата А2. Витамин А1 е около два пъти по-активен от А2. Източник на образуване на витамин А в тялото е багрилното вещество бета-каротин (провитами ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Витамин А се нарича още ретинол, витамин на растежа и анти-инфекциозен витамин. Той е мастноразтварим витамин, което означава, че може да се задържа в тялото и се складира в мастната тъкан, което може да доведе до предозиране. Известен е под три форми (витамини) – А1, А2 и А3. В човека преобладава формата А1, докато в рибите се среща формата А2. Витамин А1 е около два пъти по-активен от А2. Източник на образуване на витамин А в тялото е багрилното вещество бета-каротин (провитамин А), което се синтезира от много растения. Една молекула бета-каротин под действието на ензима каротиназа се разгражда до две молекули витамин А.
Витамин А се среща в особено големи количества в рибните чернодробни масла (особено моруновото), черния дроб, хайвера, млякото, кравето масло, яйчния жълтък, бъбреците и др. Богати на бета-каротин са много от растителните масла, някои зеленчуци като моркови, домати, пиперки, спанак, магданоз и др. Намира се в плодовете ябълки, кайсии, пъпеш, праскови и др. Усвояването на бета-каротина многократно се повишава, ако кулинарната обработка е с голямо количество мазнина, но в отсъствие на кислород, т.е. без пържене, задушаване.

Действия ва витамин А за здравето

Витамин А под формата на алдехид участва като активна група на зрителния пигмент родопсин в химизма на зрението. Той е нужен за нормалното епителизиране на корнеята и конюктивата, кожата, храносмилателната система, бронхите, половата система и др. Повлиява растежа на костите и зъбите. Участва в синтеза на половите хормони и в строежа на клетъчната мембрана, подпомага функционирането на надбъбречните жлези. Организмът ни се нуждае от витамин А, за да поддържа здравето на очите, на имунната система и на червените кръвни телца, както и за да регулира възпроизводството на гените.
Дефицитът на витамин А може да доведе до слепота, податливост на инфекциозни заболявания и да предизвика дефекти на плода при бременните. Освен това се наблюдават изоставане на растежа, смущения в изграждането на костите и намаляване на телесната маса. Често се наблюдава и изсъхване, втвърдяване и олющване на кожата и лигавиците, бавно зарастване на раните и намалена съпротивителна сила на организма.

Набавяне на витамин А в организма, дозировка и начин на употреба

Набавянето на витамин А става:

  • чрез храната, в която се съдържа витамин А;
  • чрез препарати само от витамин А под формата на таблетки, капки, инжекции;
  • чрез хранителни добавки, специално разработени комбинации от различни витамини, минерали и микроелементи. Има голямо разнообразие от такива препарати, предназначени за всички възрасти (млади, стари, деца, бебета) за мъже, за жени, за лечение, за превенция, за кожа, коса и др.

Препоръчителните дневни дози са: за мъже 0.80 мг ретинолеквиваленти или 4.80 мг бета-каротен; за жени 0.70 мг ретинолеквиваленти или 4.20 мг бета-каротен.
Правилно е за доброто усвоявне, витамин А като мастноразтворим витамин, да се приема с мазна храна по време на хранене.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите висококачествени витамини А, доставени от най-добрите производители. Можете да откриете най-подходящите нужни Ви витамини и хранителни добавки за всеки конкретен случай.