0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Витамин C

Характеристики

Витамин С е популярен още с името аскорбинова киселина. Той е водноразтворим витамин, което означава, че той не се натрупва в организма, а се изхвърля от него с урината. Това е полезно, за да не се получава предозиране с витамина. Намира се в свободна и свързана форма.
В природата източниците на витамин С са многобройни.

 • Плодовете богати на витамин С са: портокалите, мандарините, шипката, червеното френско грозде, ягодите и др.
 • Виж целия текст

Задай в низходяща посока
 1. Продукт под формата на прах, който осигурява 1000 mg витамин С на ¼ чаена лъжичка. Тази формула с високо съдържание на витамина лесно се разтваря в течност и следователно предлага оптимална абсорбция и асимилация в тялото.

 2. Хранителна добавка, която подкрепя функцията на нервната система, стимулира въглехидратния метаболизъм и повишава производството на енергия в клетките. Витамин B-комплекс подкрепя разнообразни функции на организма и спомага за оптималното усвояване на мазнини, белтъци и въглехидрати и превръщането им в енергия.

 3. Витамин С участва в над 300 процеса в човешкия организъм, необходим е за: образуването на колаген, много ензими и надбъбречни хормони; метаболизма на аминокиселини, невротрансмитери (вещества, предаващи информацията в мозъка), холестерол, фолиева киселина и желязо; детоксикация на организма; здрави съединителна тъкан, очи и кожа.  Витамин С подпомага оптималната функция на сърдечносъдовата и имунната системи, както и антиалергичните процеси. Стимулира предпазването на надбъбречните жлези, които може да не са в оптимално състояние от никотина при пушачи. Пушенето изчерпва витамин С в тялото.

 4. Течен витамин Ц с натурални биофлавоноиди и шипка на марката Geo Nutrition, допринася за защита на клетките от оксидативен стрес, за нормалната функция на белите кръвни телца, имунната и сърдечно-съдовата системи.

 5. Ампули за пиене, съдържащи течен витамин C, който има антиоксидантно и общоукрепващо действие, стимулира имунната система и защитава организма от вирусни и бактериални инфекции, укрепва съдовете и спомага за намаляване риска от възникване на сърдечносъдови инциденти, благоприятства зрението, кожата, ноктите, мускулите, ставите и костите и подпомага по-бързото възстановяване след боледуване, физическо и психическо натоварване.

 6. Специална хранителна добавка, съдържаща Витамин С и екстракт от шипка, която има антиоксидантно действие, стимулира имунната система, подобрява функциите на нервната система, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, повишава жизнеността и тонуса и предпазва от вируси и настинки. Витамин С участва в синтеза на колагена и подпомага образуването на хормоните норадреналин и серотонин. Аскорбинова киселина укрепва стените на кръвоносните съдове и по този начин подпомага възстановяването на увредените клетки на сърдечния мускул. Той има свойството да неутрализира вредните влияния  на околната среда, поради което е изключително подходящ при отслабена имунна система. Шипката е богат източник на множество полезни биоактивни вещества като витамини, антиоксидантни и натурални биофлавоноиди.

 7. Хранителна добавка, съдържаща Витамин С, която повишава имунитета, доставя силна антиоксидантна защита и подобрява общото здраве и тонус на организма. Витамин С предпазва клетките от вредното влияние на свободните радикали, притежава силно противовъзпалително действие, подпомага естествената детоксикация на организма и клетъчната регенерация и подпомага възстановителните процеси при вирусни и бактериални инфекции, както и за по-бързото зарастване на рани. Витамин Ц стимулира синтеза на колаген и производството на червени кръвни клетки и хемоглобин в костния мозък, като също така допринася за поддържането на здрави зъби, венци, кости и капиляри.

 8. Ампули за пиене, съдържащи течен витамин C, който има антиоксидантно и общоукрепващо действие, стимулира имунната система и защитава организма от вирусни и бактериални инфекции, укрепва съдовете и спомага за намаляване риска от възникване на сърдечносъдови инциденти, благоприятства зрението, кожата, ноктите, мускулите, ставите и костите и подпомага по-бързото възстановяване след боледуване, физическо и психическо натоварване.

 9. Цитровит Витамин С подпомага възстановителните и защитни процеси в организма.

   

 10. Продуктът е хранителна добавка, която съдържаща 100 % Витамин С (аскорбинова киселина) на прах с естествен вкус на лимон. Витамин С е изключително силен антиоксидант, който засилва имунитета, намалява инфекциите, активира клетъчната обмяна на веществата, увеличава трудоспособността, укрепва венците и мускулите и неутрализира действието на свободните радикали. Хранителната добавка предпазва организма от бактерии и вируси, подпомага оздравителните процеси при грип и настинки и спомага за по-бързото възстановяване на организма след боледуване. Витамин С има огромно значение за здравето на човека като цяло, помага за удължаване на живота и забавя процесите на стареене. Той поддържа физическото и умствено състояние на организма, и  участва в производството на колаген, което е много важно за състоянието на костите, кръвоносните съдове, венците и зъбите. Витамин С се препоръчва при състояния на стрес, умствено и физическо претоварване. Подходящ е за спортисти, хора в напреднала възраст, изложени на стрес лица, бременни и кърмачки. Приема се профилактично при консумиране на бедна на Витамин С храна. Витамин С се препоръчва съпътстващо при лечение на алергии. Намалява токсичното действие на никотина при активните и пасивни пушачи.

Задай в низходяща посока

Характеристики

Витамин С е популярен още с името аскорбинова киселина. Той е водноразтворим витамин, което означава, че той не се натрупва в организма, а се изхвърля от него с урината. Това е полезно, за да не се получава предозиране с витамина. Намира се в свободна и свързана форма.
В природата източниците на витамин С са многобройни.

 • Плодовете богати на витамин С са: портокалите, мандарините, шипката, червеното френско грозде, ягодите и др.
 • От зеленчуците най-богати са: пиперките, спанакът, копривата, прясното и киселото зеле, магданозът, доматите, морковите и др.
 • От продуктите с животински произход най-много витамин С се съдържа в черния дроб и надбъбречните жлези.

Действия на витамин С за здравето

Витамин С стимулира:

 • кръвообразуването и кръвосъсирването;
 • съпротивата на организма към инфекции;
 • антитоксичната функция на черния дроб.

Повлиява още функциите на храносмилателната система, стената на кръвоносните съдове, клетъчните мембрани и др. Участва в много биохимични процеси, в разграждането на аминокиселините тирозин и лизин, синтеза на глюкортикоидните хормони (например адреналин) и др. Витамин С помага за производството на колаген – протеин, намиращ се в кожата, съединителната тъкан и костите. Заради тази си функция той помага на тялото да възстановява тъканите и да заздравява раните. Витамин С действа като антиоксидант (вещества, които защитават клетките от увреждания, причинени от отрицателно заредените частици в тялото) – един от най-добрите антиоксиданти. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите. Витамин C подпомага усвояването на калций и желязо в стомашно-чревния тракт. Затова при нужда от прием на тези микроелементи, едновременно трябва да се приема и витамин С. В същото време оптичният изомер D-аскорбиновата киселина, не само не притежава същата витаминна активност, но и се явява антивитамин на витамин С.
Типична хиповитаминоза и авитаминоза у човека е скорбутът. Започва с бърза и лесна умореност, възпаление на венците и кръвотечения, разклащане на зъбите. По-късно се появяват обилни капилярни кръвоизливи по лигавиците, кожата, мускулите и ставите. Раните зарастват трудно и бавно. Съпротивителните сили на организма спрямо инфекции рязко намаляват.

Набавяне на витамин С в организма дозировка и начин на употреба

Набавянето на витамин С става само чрез външни източници, защото човешкият организъм не е способен да синтезира витамин С. Това се постига - чрез: храната, в която се съдържа витамини С; препарати само от витамин С под формата на таблетки, капки, инжекции; хранителни добавки, специално разработени комбинации от различни витамини, минерали и микроелементи. Има голямо разнообразие от такива препарати, предназначени за всички възрасти (млади, стари, деца, бебета) за мъже, за жени, за лечение, за превенция, за кожа, коса и др.
Препоръчителните дневни дози са: за мъже 80 мг витамин С; за жени 70 мг; за пушачи се добавят 35 мг към горепосочените количества.
Особеното при витамин С е, че той се изхвърля бързо от организма и дори при висока доза, приета наведнъж. Затова е добре той да се приема в малки дози няколко пъти на ден.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите голямо разнообразие от висококачествени витамини, доставени от най-добрите производители. Можете да откриете най-подходящите нужни Ви витамини и хранителни добавки за всеки конкретен случай.