0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Витамин K

Характеристики

Витамин К е мастноразтворим витамин и като такъв той може и се съхранява в нашите тела, складира се в мастната тъкан и черния дроб. Съществуват 3 разновидности на витамин К: Витамин К1, който се намира естествено в определени растителни храни; Витамин К2, който се синтезира от определени бактерии в храносмилателния тракт и се доставя чрез консумация на определени храни с животински произход или ферментирали храни; Витамин К3, който е синтетична форма, която не е особено препоръчителна за прием поради опасност от токсичност. Оказва се, че прои ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Витамин К е мастноразтворим витамин и като такъв той може и се съхранява в нашите тела, складира се в мастната тъкан и черния дроб. Съществуват 3 разновидности на витамин К: Витамин К1, който се намира естествено в определени растителни храни; Витамин К2, който се синтезира от определени бактерии в храносмилателния тракт и се доставя чрез консумация на определени храни с животински произход или ферментирали храни; Витамин К3, който е синтетична форма, която не е особено препоръчителна за прием поради опасност от токсичност. Оказва се, че произвежданият в човешкия организъм витамин К (К2) не играе съществена биологична роля, а по-важно е количеството на витамин К (К1), който се приема отвън. Усвояването на витамин К изисква наличие на жлъчни соли.
Източници на витамин К1 са зелените части на люцерната, зелето, спанака, копривата, ягодите, доматите и др. Източници на витамин К2 са яйцата, млякото, черният дроб и др.

Действия на витамин К за здравето

Витамин К оказва редица съществени ползи за здравето на човешкия организъм. Той е най-известен с ролята си за съсирването на кръвта и предотвратяване на прекомерното кървене, той подържа нормалното съсирване на кръвта. Важни са и другите му действия: - важен хранителен елемент за костите като по този начин ги заздравява и предпазва от фрактури и от остеопороза; - оказва благоприятно въздействие върху артериите и ги предпазва от калцификация (втвърдяване, запълване); - изключително полезен за поддържане на нормалната функция на кръвоносните съдове и клапи, запазвайки тяхната еластичност и нормално функциониране и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания; - подобрява функцията на нервната система; - той е важна добавка към витамин Д и калция, необходима за пълноценното им усвояване; - действа за предотвратяване развитието на рак на черния дроб и на простатата. Витамин К се прилага в превенцията и лечението на следните заболявания: костни фрактури, хронични чернодробни заболявания, атеросклероза, болест на Алцхаймер, възпалителни заболявания на червата, рак на черния дроб, рак на панкреаса, камъни в бъбреците, загуба на костна тъкан, остеопороза, пневмония, деменция, поява на кариес и други дентални проблеми, сърдечно-съдови заболявания
В някои случаи се наблюдава недостиг на витамин К в организма-хиповитаминоза, което може да има сериозни последствия за организма. Симптоми за недостиг на витамин К са: нарушено нормално кръвосъсирване с много продължително кръвотечение след нараняване, кървене от венците и от гастроинтестиналния тракт, наличие на кръв в урината, кървене от носа, анемия, остеопороза, остеомалация, калциране на кръвоносните съдове или сърдечните клапи, чести костни фрактури или намаляване на костното вещество. За да се избегнат негативните ефекти на дефицита, се налага допълнителното внасяне на витамин К в организма.

Набавяне на витамин К в организма, дозировка и начин на употреба

Набавянето на витамин К става:

  • чрез храната, в която се съдържа витамин К;
  • чрез препарати само от витамин К под формата на таблетки, капки, инжекции;
  • чрез хранителни добавки, специално разработени комбинации от различни витамини, минерали и микроелементи. Има голямо разнообразие от такива препарати, предназначени за всички възрасти (млади, стари, деца, бебета) за мъже, за жени, за лечение, за превенция, за кожа, коса и др.

Препоръчителните средни дневни дози са: за мъже 0.080 мг; за жени 0.060 мг витамин К.
Правилно е за доброто усвояване, витамин К като мастноразтворим витамин, да се приема с мазна храна по време на хранене.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите висококачествени витамини К, доставени от най-добрите производители. Можете да откриете най-подходящите нужни Ви витамини и хранителни добавки за всеки конкретен случай.