0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Витамини и добавки

Характеристика на витамините

Витамините са нискомолекулни органични съединения, биологически активни вещества необходими за нормалното функциониране на организма. Те биват:

 1. Мастно разтворими витамини. Това са витамините А, D, K и E и естествено те най-често се срещат в мазните храни. Витамините А, Д и К се складират в черния дроб, откъдето лимфите и протеините ги доставят на друтите органи, а витамин Е се задържа главно в мастните тъкани. Излишното количество се запазва за дни и месеци в тялото. Високите дози от витамини А ...

  Виж целия текст

Задай в низходяща посока
 1. Традиционно лечебно средство на тибетската, китайската и сибирската народна медицина от времето на Чингиз хан до днес. Използват го при проблеми с имунитета, остри и хронични инфекции, отряване на кръвта (сепсис), заболявания на дихателната и храносмилателната системи, нарушаване на хормоналния баланс при мъжете и жените, като тонизиращо и болкоуспокояващо средство. Стари писмени източници цитират благотворния ефект на „Мужик корен“ при епилепсия, нефрит и ендометрит.

 2. Принадлежи към продукти от Грип и настинка.

 3. За лечение на: - сърдечно-съдови заболявания; - мозъчно-съдови заболявания; - атеросклероза; - лош холестерол; - повишени липиди; - стомашно-чревни заболявания; - гастрити, язва; - за отслабване.

 4. При нервна възбуда, трудно заспиване, състояния на напрегнатост, склонност към сърдечни оплаквания.

 5. Оказва положително влияние върху нервната система, сърцето, костите, мускулите и зъбите. Намалява риска от остеопороза, фрактури, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

 6. При остри хронични инфекции на дихателните пътища; лечение с антибиотици при тежки бактериални инфекции като бронхити; податливост на инфекции въз основа на временно отслабване на защитните сили на организма;  бактериални инфекции на кожата;  левкопении, настъпили след лъчева и цитостатична терапия.

 7. Алора сироп съдържа екстракт от пасифлора, който има успокоително (седативно) действие. Екстрактът от пасифлора се добива от растението Passiflora incarnata. Като активни съставки съдържа алкалоиди като хармин, арибин и някои флавоноиди като витексин и ориентин. Алора сироп е показан за симптоматично облекчаване на тревожност, нарушения на съня, нервност, обща нервна възбуда, безсъние, нервност по време на менструация и менопауза.

 8. Комплексно регулиране на мозъчната дейност в основните й параметри.

 9. Alora е показан за симптоматично облекчаване на следните състояния: -тревожност -нарушения на съня -нервност -обща нервна възбуда -безсъние -нервност по време на менструация и менопауза.

 10. 5-хидрокситриптофан (5-НТР) е вещество, което се образува в човешкото тяло от незаменимата аминокиселина триптофан, която постъпва в организма чрез храната. В мозъка 5-хидрокситриптофанът от своя страна се превръща в серотонин - вещество, което предава нервните импулси между мозъчните клетки. Серотонинът е познат още и като „хормонът на щастието". Допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства предназначени за тези състояния. 

Задай в низходяща посока

Характеристика на витамините

Витамините са нискомолекулни органични съединения, биологически активни вещества необходими за нормалното функциониране на организма. Те биват:

 1. Мастно разтворими витамини. Това са витамините А, D, K и E и естествено те най-често се срещат в мазните храни. Витамините А, Д и К се складират в черния дроб, откъдето лимфите и протеините ги доставят на друтите органи, а витамин Е се задържа главно в мастните тъкани. Излишното количество се запазва за дни и месеци в тялото. Високите дози от витамини А и Д са токсични.
 2. Водо-разтворими витамини. Това са витамин С и витамините от глупата В. Този вид витамини се разрушават при топлинна обработка, затова, храни, богати на тези витамини трябва да се консумират главно сурови. витамин В комплекс играе ролята на катализатор, а витамин С метаболизира мазнините и неутрализира карцерогените и свободните радикали.

Значение на витамините

Витамини и минерали, заедно с ферментите, са катализатори за всички жизнени функции в организма. Те се включват в обмяната на веществата на тялото. Участват в процесите на растеж и развитие на организма и поддържат биохимичния баланс у човека. Те не са източник на енергия или „строителен материал“ за клетките, но влияят на тези процеси. За да синтезират ензимите и да поддържат правилното си функциониране, организмът се нуждае постоянно от витамини и минерали. Те активизират и регулират функциите, освен на ензимите, и на хормоните в тялото. Една от най-важната функция е, че поддържат естествения имунитет и правят организма устойчив на различни инфекции и заболявания.
Дефицитът на витамини нанася поражения на здравето, спада имунитетът и се появява склонност към развитие на състояния на хиповитаминози и заболявания.

Необходомст от допълнително набавяне на витамини

Организмът синтезира в много малки количества витамините D, К и В3. Голяма част от витамините се набавят чрез храненето. Осигуряват се най-вече чрез консумация на свежи подове и зеленчуци, сокове, житни и бобови култури и произведените от тях продукти, на мляко и млечни произведения, риба ,черен дроб, месо, яйца, бирена мая, ядки. За да се осигури необходимото количество витамини за организма обаче, е необходимо богато разнообразие на хранителния режим и консумираните продукти.  Дори при изпълнение на това условие, не могат да се поемат такива количества храна, които да осигурят необходимите ежедневни потребности на организма от всички витамини. Това се усилва от напрегната раота и преумора, стрес, замърсена околна среда, заболявания. Всичко това налага прием на витамини от допълнителн иизточници. Всички витамини са важни за организма, тъй като всеки участва в много специфичен процес на обмяната на веществата и не може да бъде заменен.
Затова се произвеждат и в аптеките се намират  огромен брой всички видове витамини, под различни форми, в различни комбинации и могат да се получат без рецепта.

Характеристика на хранителните добавки

Хранителните добавки са препарати, предназначени да запълнят дневната липса на витамини, минерали, микроелементи, ензими, билки и други необходими вещества. Оптималният прием на важни витамини, минерали и микроелементи е предпоставка за добро състояние на организма и висока работоспособност. Есенциалните хранителни вещества не могат да се синтезират в организма и е необходимо те ежедневно да бъдат приемани чрез храната или чрез хранителни добавки. Има невероятно голямо разнообразие от хранителни добавки по състав, по комбинации, за конкретно предназначение, витамини А – Я,  комплексно разработени за специфични нужди и др.

Хранителните добавки не са лекарства и се купуват без рецепта. Те не заместват храненето, а го подпомагат и обогатяват. Хранителните добавки подпомагат    храносмилателната система; укрепват имунната система; намаляват риска от заболявания; действат за по-бързото възстановяване след боледуване; подобряват спортните постижения; успокояват нервната система и подобряват паметта;  набавят енергия и тонус и др.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите голямо разнообразие висококачествени витамини и всички хранителни добавки. Възползвайте се от безплатната компетентна консултация на нашите специалисти.