0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Бъбреци

Характеристики

Бъбреците са два органа в човешкото тяло с форма на грамадни бобени зърна, които се намират в задната част на коремната кухина от двете страни на гръбначния стълб. Тяхната основна функция е да изхвърлят от тялото излишните отровни отпадни продукти под формата на урина и да запазват всички ценни съставки и белтъци в кръвта. Допълнително, бъбреците регулират кръвното налягане и  концентрацията на соли и калий, участват в образуването на червени кръвни телца и на витамин Д. Бъбреците са най-важният орган от отделителната система. Проблемите ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Бъбреците са два органа в човешкото тяло с форма на грамадни бобени зърна, които се намират в задната част на коремната кухина от двете страни на гръбначния стълб. Тяхната основна функция е да изхвърлят от тялото излишните отровни отпадни продукти под формата на урина и да запазват всички ценни съставки и белтъци в кръвта. Допълнително, бъбреците регулират кръвното налягане и  концентрацията на соли и калий, участват в образуването на червени кръвни телца и на витамин Д. Бъбреците са най-важният орган от отделителната система. Проблемите с бъбреците са много сериозни. Важно е да се знаят най-ранните предвестници за лоша работа на бъбреците, за да се отиде на лекар. Това са подуване на ръцете, краката и зоната под очите; промени в урината; загуба на апетит и рязко отслабване.

Много са бъбречните заболявания, настъпващи в пикочо-половата система. Общото при тях е, че се уврежда способността за изпразване на пикочния мехур. Общата клинична картина при всички бъбречни заболявания е:

 • често или рядко уриниране с голямо или малко количество урина; в случаите, когато другото лечение не помогне промяна в цвета на урината и парене;
 • болки в бъбреците;
 • умора;
 • намален апетит и сънливост;
 • възпаление на устата;
 • гадене и повръщане.

Основните причини за възникване на бъбречно заболяване са:

 • бактерии;
 • неправилно хранене;
 • анемия;
 • отслабена на имунната система;
 • затлъстяването или рязкото отслабване;
 • лекарства (противогъбични, антибиотици);
 • инфекции на пикочните пътища.

Профилактика на бъбречни заболявания

Да се пие повече течности, чаша вода с малко лимонов сок и лъжичка мед.  Да не се допуска простуда. Всяка година да се изследва урината. Да се укрепва имунната система.

Лечение

За всички бъбречни заболявания лечението започва преди всичко с диета с намаляване на протеините и солта в храната.
При  инфекции на бъбреците се предписват определени антибиотици  в зависимост от вид бактерии.

Важни са най-често срещаните заболявания на бъбреците.

 1. Бъбречни инфекции на единия или двата бъбрека, които водят до възпаление и пречат на нормалното им функциониране. Причиняват се от бактерии. Симптомите са силна болка в таза и гърба, често висока температура, уриниране с болка, парене и много малко урина. Лечението е с антибиотици, понякога доста продължително или хоспитализация.
 2. Бъбречно каменна болест, при която се образуват малки и по-големи,твърди кристалчета, разполагащи се в бъбреците, пикочните пътища или пикочния мехур. Причините за образуване на камъни в бъбреците са метаболитни нарушения, неправилно хранене, концентрирана урина, наследственост. Изхвърлянето на камъните от бъбреците е много болезнено. Симптомите са колики, болки в кръста, корема и слабините, гадене, болезнено уриниране, втрисане. Лечението е с болкоуспокояващи и лекарства, които улесняват елиминирането на камъните. В случаите, когато другото лечение не помогне се прилага активно лечение с разбиване на камъните.    
 3. Гломерулонефритът представлява двустранно възпаление на бъбреците, което засяга бъбречните телца/гломерули или каналчетата. Симптомите са отоци по краката и ръцете, наличие на кръв в урината.
 4. Пиелонефритът представлява инфектиране на кухинната система на бъбрека и бъбречната тъкан. Предизвиква се от бактерии и вируси. Симптомите са слабост, изпотяване и втрисане, чести позиви за уриниране с мътна урина и лоша миризма. Лечението е с антибиотици.
 5. Поликистоза на бъбреците представлява наследствено заболяване, при което се образуват кисти в бъбреците. Симптомите са главоболие, виене на свят, сърцебиене.

Като усложнение от горните заболявания могат да се развият остра и хронична бъбречна недостатъчност и уросепсия.

 1. При острата бъбречна недостатъчност количеството на урината рязко намалява, кръвното налягане спада почти до границата. Необходима е спешна реанимация.
 2. Хроничната бъбречна недостатъчност се развива постепенно като с течение на времето настъпва пълно отпадане на бъбречните функции.
 3. Хидронефрозата представлява увеличение на разширението на бъбречното легенче, причинено от задържане на урина в бъбрека.

Какво ни предлага природата

Най-подходящи билки са магданоз, мечо грозде, тиква, царевична коса, жълт кантарион, зехтин с лимонов сок. Полезни са изпиване на чаша вода с една чаена лъжичка сода за хляб след основното хранене, сок от червена боровинка, чаша вода с 1 супена лъжица ябълков оцет на ден, консумиране на аспержи, които лекуват инфекции на цялата отделителна система.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има голямо разнообразие от много ефикасни специализирани лекарства, хомеопатични препарати и билки за всички бъбречни заболявания.