0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Главоболие и мигрена

Какво представлява?

Главоболие е всяка болка в областта на главата и шията.  Причините са:

 1. Елементарни,  безобидни като недоспиване, ядосване.
 2. Сериозни като различни заболявания. Симптомите са раззлични при различните видове главоболие.

Важно е да се определи какъв е видът и причината за главоболието, за да се проведе правилно лечение.

Видове

Има много видове главоболие, определени според различни признаци, но за основни видове се приемат: тензионно, мигрено ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява?

Главоболие е всяка болка в областта на главата и шията.  Причините са:

 1. Елементарни,  безобидни като недоспиване, ядосване.
 2. Сериозни като различни заболявания. Симптомите са раззлични при различните видове главоболие.

Важно е да се определи какъв е видът и причината за главоболието, за да се проведе правилно лечение.

Видове

Има много видове главоболие, определени според различни признаци, но за основни видове се приемат: тензионно, мигренозно, клъстерно, цервикогенно. Всеки вид има свои причини, симптоми и лечение.

1.Тензионно главоболие

Тензионното главоболие, наричано още стресогенно, най-често безпокой хората. То се проявява като епизодични болки, които продължават от минути до часове. Тензионното главоболие е неприятно, но обикновено не е опасно за здравето.

Причини:

 • влошено кръвоснабдяване;
 • стягане на мускулите на врата;
 • стрес и  умора;
 • безпокойство и безсъние;
 • грип и настинка.

Симптоми. Усеша се слаба до умерена непулсираща двустранна болка в тила и слепоочието. Изпитва се тяжест, натиск, стягане, обръч. Може да бъде придружено от болки във врата или раменете.

Лечение. В съответствие с причините лечението  може да бъде масаж в областта на слепоочията, повече почивка и спокойствие, приемане на  болкоуспокояващи лекарства без рецепта като асперин и др.

2. Мигренозно главоболие

То може да се определи като отделно заболяване „мигрена”, защото от него страдат много хора и е силно тормозещо.

3. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е най-рядко срещаният вид главоболие, но е най-интензивно. Основното различие от другите видове е, че то се появява в групи (клъстери) от три пристъпа на ден до няколко седмици. След това пристъпите спират напълно, но се появяват отново може и след години.

Причини. Предполага се, че причините са промени в кръвния поток, многото алкохол и тутюнопушене.

Симптоми. Изпитва се силна, мъчителна болка от едната страна на главата зад ухото и центрирана около окото, което се подува, сълзи и зачервява. Продължава от 30 минути до два часа.

Лечение. Клъстерното главоболие се лекува с обезболяващи лекарства в носа или инжектирано, с наркотични лекарства, с кислородна терапия или операция. Необходим е лекар.

4. Цервикогенно главоболие

То е свързано с проблеми в шийните прешлени и гръбнака, на които се правят изследвания.

Причини. Това са: много време работа на едно място; работа при неудобна поза на тялото; неправилна позиция на главата при седене в офиса, пред телевизията или компютъра; неудобство в легнало положение.

Лечение.  Лекуват се причините с подобряване позите на седене при работа и др. и използване на удобно легло и възглавница за спане.

Медицината класифицира видовете главоболие в следните категории:

 1. Първично главоболие, което няма връзка с общото здравословно  състояние на човека и не е резултат от други болести.
 2. Вторично главоболие, което  е свързано с определено заболяване.
 3. Хронично главоболие, което непрекъснато се повтаря в резултат на нелекуване.

МИГРЕНА

Какво представлява мигрената?

Мигрената е най-честото неврологично заболяване, което се изразява в главоболие. Пристъпите на мигрена настъпват по всяко време на денонощието, но най-често сутрин. То продължава от няколко часа до няколко дни с пристъпи веднъж или два пъти месечно или годишно. С напредване на възрастта пристъпите се разреждат и често напълно изчезват.

Видове мигрена                                                

 1. Мигрена с аура. Аура е предварително усещане за настъпване пристъп на мигрена под формата на зрителна аура -светкавица, гадене или повръщане.
 2. Базиларна мигрена, която се случва  рядко, но главоболието е много силно с двойно виждане, нарушена походка и съзнание.
 3. Мигрена без аура - пристъпите на главоболие започват веднага без предварителни оплаквания.

Симптоми при мигрена:

 • умерена до силна пулсираща болка на половината глава;
 • слабост или изтръпване на крайниците;
 • болки в стомаха, гадене, повръщане; 
 • изпотяване, температура;
 • чувствителност към медикаменти.

Причини за мигрена
Не е потвърдена причината за развитие на мигрена, но със сигурност може да  бъдат генетични фактори и околната среда. Най-чести провокатори на мигрена са нарушения на съня, климатични промени, глад  обезводняване, определени храни и лекарства, силни миризми, скърцане със зъби, хормонални промени, алкохол.

Превантивно лечение

Необходимо е да се провеждат мерки, предотвратяващи пристъпите на главоболие. Някои промени в начина на живот разреждат пристъпите на мигрена: намаляване  храни, провокиращи мигрената като червеното вино, отлежали сирена, цитрусови плодове; пиене на много вода; достатъчно сън;  намаляване на стреса; физически упражнения; ограничаване на алкохола. Превантивната терапия при мигрена се прилага от 3 до 18 месеца.  

Лечение на мигрена:

 1. С диета като се избягват тежки и мазни, сладки и пикантни храни; да не се прескачат хранения; почивка при тишина и тъмнина; да се намали стресът; да се спортува и релаксира; да се намали времето пред компютъра и телевизията,
 2. С хранитлни добавки с магнезий, рибофлавин, коензим Q10 и мелатонин, омега-3-мастни киселини.
 3. С лекарства. За лечение на остър пристъп на мигрена се използват силни болкоуспокояващи аналгетици. Аналгетиците биват: - ненаркотични като аспирин, напроксен, диклофенак, които се отпускат без рецепта. Прилагат се за краткотрайно облекчаване на умерената болка при мигрена;  - опиоиди наркотични аналгетици, които действат на специфични центрове в мозъка. За лечение на тежка мигрена се използват алмотриптан, елетриптан, фроватриптан. Болкоуспокояващите действат само за премахване на болката, но не и на причината. Затова, ако пристъпите се повтарят често, да се потърси лекар. Да не се прекалява с лекарства.
 4. С хомеопатични препарати. 5. С масажи, ароматотерапия с етерични масла от лавандула чрез помирисване или чрез нанасяне върху кожата,  акупунктура, йога. 

Какво ни предлага природата

Най-популярните билки за лечение на мигрена са джинджифил, мента, маточина.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите всички най-ефективни средства за лечение на различните видове главоболие и мигрена.