0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Менструални болки

Какво представляват и на какво се дължат

Менструалните болки са неприятно преживяване за всички жени всеки месец. Те се предизвикват от контракциите на матката през времето на месечния цикъл и по този начин са физиологично обосновани, винаги се случват. Има два вида. менструални болки в зависимост от произхода  и силата им.

 1. Първична болка, която  нормално придружава месечния цикъл. Обичайните  менструални болки се усещат като болки в долна ...

  Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представляват и на какво се дължат

Менструалните болки са неприятно преживяване за всички жени всеки месец. Те се предизвикват от контракциите на матката през времето на месечния цикъл и по този начин са физиологично обосновани, винаги се случват. Има два вида. менструални болки в зависимост от произхода  и силата им.

 1. Първична болка, която  нормално придружава месечния цикъл. Обичайните  менструални болки се усещат като болки в долната част на корема и кръста, гадене, главоболие, световъртеж, раздразнителност до гняв. В зависимост от конструкцията и чувствителността на жената могат да бъдат по-силни или по-слаби. Те се проявяват една или две години след първия мензис на жената. Често се усещат малко преди или в деня на цикъла и продължават 2-4 дни.
 2. Вторични болки. Те са по-силни, с по-обилно кървене и продължителност от обичайните. Особеното е, че са причинени от някакво заболяване: миома, полипи на матката, възпалителни процеси, хормонални разстройства и др. Започват по-рано от цикъла и продължават по-дълго. От своя страна в зависимост от болестната причина те биват: - агонизираща болка и силно течение (може да е  миома); - слаба, постоянна болка (може да е тазово възпаление); - остра болка от едната страна (киста на яйчника); - пулсираща болка. При тези болки е наложително посещение на гинеколог, за да се установи причината и необходимостта от специфично  лечение.

Профилактика

Възможни са превантивни мерки, които включват здравословно хранене с ограничен приема на алкохол, кофеин, сол и бонбони; намаляване на стреса, тютюнопушенето; плуване, тичане, катерене, които повишават кръвотока.

Действия за обезболяване на  менструални болки

И за двата вида менструални болки могат да се ползват елементарни, ефективни начини за облекчаването им.
Обезболяващи лекарства
Противовъзпалителните медикаменти са най-доброто средство срещу менструални болки, които не създават друг проблем като силно кръвотечение. Това са течен аналгин, нимезил, аулин. Лекарства като ибупрофен, напроксен облекчават спазмите, но и намаляват кръвозагубата. Достатъчни са един  два приема, за да спрат мъчителните спазми. Тук влизат и прием на хранителни добавки –омега 3 и витамин Е, С и  В/
Други средства:

 • гореща вана на краката,
 • нещо топло на корема: грейка, електрическа възглавничка. Топлината успокоява мускулите и свежда до минимум болките;
 • масажиране леко на корема;
 • различни пози на лежане;
 • добър нощен сън;
 • физически умерени упражнения помагат за облекчаване на менструалните болки;
 • важно е през време на цикъла да се пие повече вода.

Ккво ни предлага природата

Има много билки, които ефективно потискат болката без да вредят на организма . Отвара от магданоз, копър; чай от   мента, мащерка, босилек. Те са най-ефективни, ако се пият горещи и на малки глътки няколко пъти на ден. Канелата е известна за успокояване на силните менструални болки, а  осигурява и калций, желязо и манган, които също облекчават състоянието.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има много голямо разнообразие от най-ефективните и безопасни лекарства, добавки и витамине протишв менструални болки.