0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Дерматологични проблеми

Основни характеристики

Кожата е най-големият орган, който покрива човешкото тяло с площ близо 2 м². Здравата кожа защитава тялото от бактерии и вируси, поддържа баланса на флуиди и  регулира телесната температура. Затова кожата има изключително значение за цялостното здраве и добро самочувствие на хората. Това обуславя важността на  Дерматологичните проблеми, които от  дерма - кожа са Кожни заболявания.

Това са заб ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Основни характеристики

Кожата е най-големият орган, който покрива човешкото тяло с площ близо 2 м². Здравата кожа защитава тялото от бактерии и вируси, поддържа баланса на флуиди и  регулира телесната температура. Затова кожата има изключително значение за цялостното здраве и добро самочувствие на хората. Това обуславя важността на  Дерматологичните проблеми, които от  дерма - кожа са Кожни заболявания.

Това са заболявания, които засягат целостта, структурата, еластичността и вида на кожата. Те могат да бъдат остри или хронични. Има много видове кожни заболявания, които  се дължат на различни причини и са с различни симптоми и начини на лечение. Известен брой кожни болести са по-често срещани и значими и те ще бъдат разгледани.

Видове кожни заболявания

 • Акне. Това кожно заболяване засяга до 70% от населението като при около 20% от хората акнето протича тежко. Симптомите са  поява на пъпки в областта на лицето, рамената и гърдите, които могат да доведат до перманентни белези. Причините за възникване са генетичният фактор, повишеното количество мастен секрет, специфична бактерия и излагане тялото на слънчева светлина. Лечението е:
 1. Медикаментозно с прилагане на антибиотици и топикални ретиноиди, козметични кремове и др. На пазара има много и различни препарати за борба с Акнето, но те не са еднкво ефективни за всички. Самолечението не позволява да се подбере най-подходящия медикамент и е правилно да се проведе консултация с лекар.
 2. Прилагане на различни процедури като пилинг, светлинно облъчване, лазер.
 • Рак на кожата. Причините за появата са продължително излагане на силно слънчево излъчване и в детските години, наранявания  и др. Проявява се по-остро при хора с по-светъл цвят на кожата. Симптомите са обезцветявания на кожата, появата на язви и други кожни аномалии, които не заздравяват. Ако не се открие и лекува навреме, ракът на кожата може да се развие в голяма туморна маса. Лечението е  медикаментозно, а понякога се налага и хирургическа намеса.
 • Витилиго. Представлява нарушение на кожата, при което са унищожени пигментиращите клетки. Симптомите са поява на бели петна по кожата с хиперпигментиран контур, пръснати в откритите части на тялото и места, подложени на натиск. Лечението на витилиго се провежда от специалист дерматолог.
 • Псориазис. Това е едно от най-честите кожни заболявания. Протича хронично, предизвиква тежки усложнения и различни козметични дефекти. Симптоми на псориазис са зачервяване, сърбеж, сухи плаки с люспи и твърди корички. Локализират се по колената и лактите, окосмената част на главата, по предната повърхност на краката, гениталиите. Причините са  определен вирус, нарушения в обмяната на веществата, стрес, ендокринни нарушения. За лечението има огромен брой кремове и мехлеми, лечебни лосиони, шампоани и масла, които се избират индивидуално, като лекарят отчита спецификата на организма и прогресията на заболяването. Мазилата могат да са хормонални – кортикостероиди или нехормонални под формата на крем, унгвент. Използват се домашно приготвени мехлеми от пречистени мазнини, билки, пчелни компоненти. Обикновено  ефектът от тях е положителен. Изисква се да не се злоупотребява с алкохола и тютюнопушенето. Лечениего е комплексно, но не винаги успешно, особено при самолечение.
 • Екзема. Това е възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни и вътрешни фактори. Симптомите в острата фаза на екземата са подуване, зачервяване и пъпки, изпълнени с нещо белезникаво, които се разкъсват и покриват с кори. Постепенно възпалителните процеси стихват и се преминава в  хронична фаза. В този етап кожата загрубява, лющи се и започва да се напуква. Лечението на екземите се осъществява от дерматолог с кортикостероиди, препарати за намаляване изсушаването на кожата, локални имунодулатори и др.
 • Розацея. Тя е хронично кожно заболяване на лицето, засяга носа, бузите, челото и брадичката, по-малко очите, ушите, шията и деколтето. Симптомите са зачервяване, разширени кръвоносни съдове и гнойни и негнойни пъпки. Причините са висока или ниска температура, вятър, слънце, алкохол, кафе, запек, подправки и др. Лечението започва с локални продукти, съдържащи метронидазол, крем метроруборил. По-късно се добавят антибиотици доксициклин, фасижин или азатрил. При по-силна проява за по-добри резултати се налага да се проведат процедури с пулсова светлина или лазер.
 • Лунички. Луничките са мънички кафяви петънца, основно по и около носа, но при някои хора са разпространени почти по цялото лице, шията и деколтето. Тези пигментационни проблеми се решават с терапия определена от дерматолог.
 • Разширени пори. Те са много често срещано оплакване при пациенти от различни възрасти и обикновено засяга зоните около носа, бузите, понякога брадичката и челото. С напредване на възрастта размерът на порите се увеличава. Прибягва се към процедури за стягане на кожата.
 • Дерматит. Представлява възпаление на кожата. Симптомите са обрив, зачервяване, силен сърбеж по кожта на лицето и крайниците. Причинява се от действието върху кожата на различни вредни фактори, наследствена предразположение и стрес. Има много видове дерматит: сух дерматит, сърбежен, инфекциозен,  невродермит и др. Лечението е спиране на чесането, премахване на причинителя, приемане на антиалергични лекарства и такива за укрепване на имунната система.
 • Уртикария. Представлява вид алергична реакция и е едно от най-честите кожни заболявания. Симптомите са обрив, който се  оприличава на „опарено” от коприва. Обривът представлява зачервено, надигнато над нивото на кожата плътно петно с различна форма и размери, което се явява бързо и бързо се скрива. Силно сърбящите обриви обхващат големи участъци от кожата на цялото тяло и лицето, могат да се появят и мехури върху петната. Причините са някои храни, вирусни инфекции. Лечението е антиалергични лекарства, студени компреси.
 • Червен вятър. Това е остро инфекционно заболяване на кожата, причинено от стрептококова бактерия. Протича със зачервяване и оток в засегнатите места, повишение на температурата и втрисане. Лекува се с антибиотици. Засяга предимно вэзрастни хора.
 • Слънчева алергия. При излагане на кожата на слънце се индуцира възпалителна реакция в кожата. Това е най-често срещано заболяване на кожата през лятото.  Симптомите са поява на сърбящ обрив по кожата на изложените на слънце части на тялото. Могат да се появят главоболие, втрисане и общо неразположение. Причините са генетично предразположение към слънчева алергия, реакция на имунната система спрямо слънчевите лъчи. Профилактиката на слънчевата алергия е ограничаване на действието на слънцето върху кожата, използване на слънцезащитни продукти с висок слънцезащитен коефициент. Тук спадат освен кремове и млека за лице и тяло и специфични кремове за устни, зони около очи и ушите.

Какво ни предлага природата

Най-добрите билки за псориазис са златен корен, аралия, запарка от детелина, чай  и  сок от целина.  Най-добри резултати се получават с отвара от смески от няколко билки, ленено семе, които действат комплексно и саламура от кисело зеле. Облекчение се получава с лапи от целина върху засегнатите места. За уртикарията подходящи билки са мента и босилек.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета имa мнoгo най-съвременни и качествени продукти зa лeчeниe нa ĸoжни зaбoлявaния в различни форми. Избopът на най-подходящите продукти за вашата кожа и заболяване зависи от много фактори. Възползвайте се от компетентната помощ на нашите фармацевти и козметични специалисти.