0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Рани

Специфика

Нарушената цялост на кожата поради външни въздействия наричаме рана. Видовете рани се класифицират според начина на получаването им, което определя и техните характеристики. Различават се следните видове: порезна, посечна, разкъсна, прободна, контузна, от ухапване, огнестрелна, екстремна температура, химична, от радиация, с размачкване или комбинирана. Нарушената цялост на кожата крие опастност от навлизане на болестотворни микроорганизми в тялото с последващо тяхно развит ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Специфика

Нарушената цялост на кожата поради външни въздействия наричаме рана. Видовете рани се класифицират според начина на получаването им, което определя и техните характеристики. Различават се следните видове: порезна, посечна, разкъсна, прободна, контузна, от ухапване, огнестрелна, екстремна температура, химична, от радиация, с размачкване или комбинирана. Нарушената цялост на кожата крие опастност от навлизане на болестотворни микроорганизми в тялото с последващо тяхно развитие. Другата голяма опастност за живота е при дълбоки кървящи рани и голяма загуба на кръв.

Симтоми

Излекуването на раните е процеса, който води до затварянето им с образуването на нова тъкан и кръвоносни съдове. Наблюдават се два механизма при затварянето на раните:

  • регенерация – наранената тъкан се замества със същата спецефична тъкан и не остава белег,
  • възстановяване – при зарастването се изгражда и съединителна тъкан неспецифична за мястото и се образува белег.

Когата раната е чиста с гладки ръбове и краищата ѝ са един до друг тя зараства бързо и почти без да остави белег. Ако раната се инфектира, ръбовете ѝ не са гладки, наблизко и тя е дълбока, зарастването се осъществява от вътре на вън и обикновенно остава белег.

Лечение с алопатични средства

В зависимост от вида рана и причинителя ѝ се определя и последващото лечение. Основни правила са да не се допусне кръвозагуба, инфектиране на мястото и подготовката ѝ за успешно затваряне.

Какво ни предлага природата?

Съществува голямо разнообразие от народни рецепти, които се използват за подпомагане на зарастването на рани. Ето няколко популярни рецепти:

  • Кромид лук и 100 мл. зехтин се смесват, разбъркват и оставят 5 мин. върху раната;
  • На водна баня се смесват до получаване на хомогенна смес – мед, восък, борова смола, 20 г. прополис, бял тамян 10-15 зърна, свинска мас 2 с.л., цвят от невен 10 бр.. След изтиване на мехлема той се намазва върху раната един-два пъти на ден;
  • Извлек от жълт кантарион се накисва за 24 часа в зехтин. Съхранява се на хладно.

Във вашата аптека

Онлайн аптека Валета разполага с голямо разнообразие от хранителни добавки, витамини и билки. Имате възможност да поръчате по-горе споменатите продукти при нас.  Комбинирайте тези продукти с описаните хигиенни навици и вие вероятно ще усетите подобрение.

Ако не почувствате такова, задължително се консултирайте с лекар специалист.