0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Рани

Специфика

Нарушената цялост на кожата поради външни въздействия наричаме рана. Видовете рани се класифицират според начина на получаването им, което определя и техните характеристики. Различават се следните видове: порезна, посечна, разкъсна, прободна, контузна, от ухапване, огнестрелна, екстремна температура, химична, от радиация, с размачкване или комбинирана. Нарушената цялост на кожата крие опастност от навлизане на болестотворни микроорганизми в тялото с последващо тяхно развит ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока
 1. Билково лечебно масло за третиране на изгаряния, рани, ухапвания от насекоми, белези. Терезиенойл масло ускорява регенерацията на кожата, успокоява сърбежа, премахва болката при изгаряния. Маслото хидратира тъканите, действа антисептично. Прилага се при трудно зарастващи рани; изгаряния от I-ва до III-та степен; хипертрофични цикатрикси и келоиди; отоци след ухапвания от насекоми; слънчеви изгаряния; хипотрофични цикатрикси; контузии; хематоми; стрии; декубитуси; дерматологични проблеми - екземи, псориазис, акне, алергичен обрив.

 2. Пост-Непрол гел в компактна опаковка от 20 грама е реепителизиращ продукт, формулиран от Институт по органична химия към БАН. Гелът е с висока концентрация на колаген и декспантенол, които синергично действат за подобряване на мукозната трофика и забързване на възстановителните процеси в лигавицата и кожата.
 3. Silben Nano е прахообразен спрей за локално приложение, предназначен да образува ефективна филм бариера, която помага естествените процеси на възстановяване на тъканите по 2 начина:

  • изолиране на раната, за създаване на защитена микросреда около лезията;
  • ограничаване на контаминацията на раната, създавайки най-добрите условия за регенерация на тъканите.
 4. Билково лечебно масло за третиране на изгаряния, рани, ухапвания от насекоми, белези. Терезиенойл масло ускорява регенерацията на кожата, успокоява сърбежа, премахва болката при изгаряния. Маслото хидратира тъканите, действа антисептично. Прилага се при трудно зарастващи рани; изгаряния от I-ва до III-та степен; хипертрофични цикатрикси и келоиди; отоци след ухапвания от насекоми; слънчеви изгаряния; хипотрофични цикатрикси; контузии; хематоми; стрии; декубитуси; дерматологични проблеми - екземи, псориазис, акне, алергичен обрив.

 5. Вискозен аморфен хидрогел на базата на Рингеров разтвор и глицерин, за лечение на относително сухи рани. Прозрачният гел подпомага автолитичния дебридман или отделянето на некроза чрез постоянно овлажняване на раната и по този начин способства бързото почистване на раната. Удобната опаковка във формата на спринцовка позволява употреба на цялото количество в опаковката, както и на прецизно дозиране, благодарение на двете скали върху буталото на спринцовката. Дългият стерилен накрайник осигурява достъп дори и в дълбоки рани, а в случай, че не се употреби цялото количество, спринцовката може да се затвори с наличната в комплекта капачка за повторна употреба.
 6. Стерилен иригационен разтвор за почистване и овлажняване на дълбоки рани.

 7. Медицинско изделие, безцветен стерилен почистващ гел базиран на полиексанид и бетаин. Пронтозан Гел се използва за почистване на рани и зоната около тях. Приложим е още за почистване и дезинфектация на остри и хронични язви и изгаряния от 1-ва и 2-ра степен. Препоръчва се за предпазно овлажняване на бинтове и превързочни материали за рани, като компреси, марли, тампони, и други.

 8. Балсамът Спасатель® е предназначен за бърза помощ при различни видове травматични увреждания и остри възпаления на кожата. Прилагането му върху засегнатите участъци ускорява заздравяването на раните и изгарянията без образуване на белези. Балсамът е средство с висока ефективност на подобряване на състоянието при всякакви увреждания и травми по повърхността на тялото. Уникалната му формула от изцяло натурални съставки възстановява защитните свойства на увредените тъкани и инициира техните регенерационни процеси от невъзпалителен тип. Това рязко ускорява зарастването, предотвратява появата на белези, инфекции и интоксикации. Балсамът намалява усещането за болка без да има пряко анестезиращо действие, а по пътя на възстановяване на серотонин-брадикининовия баланс в увредените тъкани. Балсамът е ефективен при остри травматични състояния като повърхностни и дълбоки рани, гнойни процеси в пресни рани. Изключително ефективно е приложението му при изгаряния I-III степен. Подходящ е и за прилагане при остри възпалителни процеси на кожата и лигавиците, както и при натъртване, хематоми, охлузвания, отоци, разтегнати връзки.

 9. Прилага се за лечение и профилактика на рани, язви, пиодермии, вторични инфектирани дерматози и изгаряния.

Задай в низходяща посока

Специфика

Нарушената цялост на кожата поради външни въздействия наричаме рана. Видовете рани се класифицират според начина на получаването им, което определя и техните характеристики. Различават се следните видове: порезна, посечна, разкъсна, прободна, контузна, от ухапване, огнестрелна, екстремна температура, химична, от радиация, с размачкване или комбинирана. Нарушената цялост на кожата крие опастност от навлизане на болестотворни микроорганизми в тялото с последващо тяхно развитие. Другата голяма опастност за живота е при дълбоки кървящи рани и голяма загуба на кръв.

Симтоми

Излекуването на раните е процеса, който води до затварянето им с образуването на нова тъкан и кръвоносни съдове. Наблюдават се два механизма при затварянето на раните:

 • регенерация – наранената тъкан се замества със същата спецефична тъкан и не остава белег,
 • възстановяване – при зарастването се изгражда и съединителна тъкан неспецифична за мястото и се образува белег.

Когата раната е чиста с гладки ръбове и краищата ѝ са един до друг тя зараства бързо и почти без да остави белег. Ако раната се инфектира, ръбовете ѝ не са гладки, наблизко и тя е дълбока, зарастването се осъществява от вътре на вън и обикновенно остава белег.

Лечение с алопатични средства

В зависимост от вида рана и причинителя ѝ се определя и последващото лечение. Основни правила са да не се допусне кръвозагуба, инфектиране на мястото и подготовката ѝ за успешно затваряне.

Какво ни предлага природата?

Съществува голямо разнообразие от народни рецепти, които се използват за подпомагане на зарастването на рани. Ето няколко популярни рецепти:

 • Кромид лук и 100 мл. зехтин се смесват, разбъркват и оставят 5 мин. върху раната;
 • На водна баня се смесват до получаване на хомогенна смес – мед, восък, борова смола, 20 г. прополис, бял тамян 10-15 зърна, свинска мас 2 с.л., цвят от невен 10 бр.. След изтиване на мехлема той се намазва върху раната един-два пъти на ден;
 • Извлек от жълт кантарион се накисва за 24 часа в зехтин. Съхранява се на хладно.

Във вашата аптека

Онлайн аптека Валета разполага с голямо разнообразие от хранителни добавки, витамини и билки. Имате възможност да поръчате по-горе споменатите продукти при нас.  Комбинирайте тези продукти с описаните хигиенни навици и вие вероятно ще усетите подобрение.

Ако не почувствате такова, задължително се консултирайте с лекар специалист.