0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Косопад

Характеристики

Косопадът/алопеция е процес на окапване на косата повече от нормалното, което довежда до липса на коса на главата или на части от  нея с различна форма. Нормално ежедневно окапват до 100 косъма. Косопадът затормозва предимно мъже, но също жени и юноши.

Причини

Основните причини са естествените промени настъпващи със стареенето; генетични; фактори от околната среда; някои заболявания като на щитовидната жлеза, онкоболни, хормонален дисбаланс; недостиг на желязо; някои гъбички;   ...

Виж целия текст

Не са намерени продукти, отговарящи на избора.

Характеристики

Косопадът/алопеция е процес на окапване на косата повече от нормалното, което довежда до липса на коса на главата или на части от  нея с различна форма. Нормално ежедневно окапват до 100 косъма. Косопадът затормозва предимно мъже, но също жени и юноши.

Причини

Основните причини са естествените промени настъпващи със стареенето; генетични; фактори от околната среда; някои заболявания като на щитовидната жлеза, онкоболни, хормонален дисбаланс; недостиг на желязо; някои гъбички;  лекарства, диети, наркотици; след стрес.

Профилактика

Косата да се мие вечер и да се остави да изсъхне сама. Да се избягва употребата на преси, сешоари, бои, лакове, гелове. Да се използва четка от естествен косъм и дърво. При първо съмнение за окапване на косата да се консултира с лекар-дерматолог.

Лечение 

Лечението на косопада се определя от причината за появяването му. Когато причината е  приемане на някои лекарства, наркотици, диета се спира техния прием. Тогава често косопадът спира и косата се възстановява. По същия начин действа и ограничаването на стреса и тежките физически и психически натоварвания. Инфекциите от гъбички се лекуват от дерматолог с лекарства, след като се установи видът им. Лекува се основното заболяване причинител на косопада. От значение е да се подържа хормонален баланс, достатъчно желязо, за което се препоръчват различни хранителни добавки, хомеопатични продукти, минерали и витамини. Полезните за косата витамини са:

  • А , който се набавя с приемане на рибеното масло, яйцата, млякото, спанака, доматите;
  • C , набавя се с шипки, люти чушки, цитрусови плодове, коприва, спанак;
  • Е , набавя се с растителните масла, житните зародиши и зелените зеленчуци.

Има много балсами, шампоани, гелове, предназначени специално за косопад, които могат да задържат процеса на окапване на косата. Подходящи са лекарствата без рецепта Ниоксин, спрей и пяна Миноксидил, който дава най-добри резултати като стимулира растежа на малко коса и поддържа това което е останало. Прилагат се хирургически техникаи като трансплантация на коса.

Какво ни предлага природата

Крем с розмарин и коприва е напълно доказано класическо лечение против косопад, използвано в продължение на векове. За приготвянето му в две чащи вода се сваряват корен от коприва и две клончета розмарин. След като разтворът изстине, с лек масаж се нанася на влажна коса, после се изплаква с топла вода. По същия начин се приготвят ябълков оцет с градински чай, хвощ и здравец (в литър вода седем супени лъжици изсушен хвощ с пет листа здравец) като се втрива енергично и не се изплаква. Процедурите се правят три пъти седмично и се получават добри резултати.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета се разполага с всички необходими доказани средства за възможното най-ефективна профилактика и лечение на косопад.