0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Настинка и грип

Основни характеристики

Настинката представлява вирусно заболяване на горните дихателни пътища. Заболяването протича сравнително леко и често не се изисква употребата на лекарства, освен провеждане на домашна терапия. Често срещано заболяване – от настинка се боледува няколко пъти годишно. Настинкта като вирусно заболяване е заразна, но заразяването на контактни лица се ограничава до инцидентни случаи.

Грипът е респираторно ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Основни характеристики

Настинката представлява вирусно заболяване на горните дихателни пътища. Заболяването протича сравнително леко и често не се изисква употребата на лекарства, освен провеждане на домашна терапия. Често срещано заболяване – от настинка се боледува няколко пъти годишно. Настинкта като вирусно заболяване е заразна, но заразяването на контактни лица се ограничава до инцидентни случаи.

Грипът е респираторно вирусно заболяване. Той протича много по-тежко дори  от най-сериозната настинка и с развитие на епидемии. Въпреки че е неприятен, грипът рядко е критичен, но е опасен защото често дава усложнения. Грипът е силно заразен, разпространява се от кашлица и кихане или чрез докосване на заразен човек. Възрастните са заразни до 7 дни след заболяването.

Причини

Настинката може да бъде предизвикана от повече от 200 различни вируса.

Грипът може да бъде причинен от грипния вирус, определени вирусни щампове, обуславящи характерни епидемии, които обхващат голяма част от населението. Открити са три основни групи грипни вируси – А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. Вирусът B най-често се среща при деца, а грип С – само при деца.

Симптоми

При настинката симптомите обикновено са зачервено гърло, кихане, запушен нос и кашлица. Характерно е, че симптомите се появяват постепенно един след друг. Отначало болният може да има само зачервено гърло, малко след това да се появят проблеми с носа, а след един или два дни да започне и кашлицата. Симптомите отшумяват ообикновено от само-себе си.

При грипа към симптомите на настинката гърло, хрема, кашлица се  включват допълнително и висока температура, втрисане, студени изпотявания, болки в ставите, мускулите и крайниците, умора и главоболие, евентуално – особено сред децата – гадене, повръщане и диария. Разбира се, че не всяко лице с грип ще има всички симптоми. Особеното е, че при грипа симптомите се появяват внезапно, както човек се чувства добре и изведнъж рухва с болки, умора, температура над 38.8 градуса. Обикновено състоянието се задържа около 1 седмица. Усещането за умора може да продължи няколко седмици.

Профилактика

Пробиотиците помагат за поддържане здрава имунната  система, с което намаляват шансовете за разболяване от настинка и грип. Витамин С също има благоприятно въздействие. Чесънът има антимикробни свойства и може да намали тежестта на симптомите от грип. Най-добрият начин за предпазване е да се избягват близки контакти с вече заразени хора и общи помещения,  често и старателно да се измиват ръцете.

Лечение при настинка. Счита се, че няма лекарство против настинката. Настинката е само-ограничаваща се, тъй като имунната система на заразения ефективно се справя с инфекции. Лекуват се симптомите на настинката за облекчаване на пациента и поддържане на организма. Това предпазва от по-нататъшни усложнения. Подходящото лечение е приемането на много течности и почивка, лекарства без рецепта като аспирин, парацетамол и много други. Ако след една седмица остават някои оплавания трябва да се отиде на лекар.

Лечение на грип. Освен симптоматичното лечение, което е както при настинката, грипът се лекува с препарати като „Тамифлу” и „Реленца”, пресписани от лекар. Приемът им трябва да започне до два дни след появата на първите симптоми. По лекарско предписание се използват антивирусните лекарства като озелтамивир и занамивир и др. Провежда се и специфична имунопрофилактика.

Тъй като настинката и грипът се причиняват от вируси не се приемат антибиотици, които лекуват само бактериални инфекции, но не и вирусни инфекции. Възчожен е приемът им само, ако грипът доведе до заболяване, причинено от бактерии. При настинка се лекува само симптомите и няма ваксина. При грипа  лечинието е със специфични лекарства и има ваксина, която трябва да се прилага.

Основните изисквания при болни  от грип са: да останат вкъщи на топло и да почиват; да избягват контакт с други хора; да се проветрява стаята на болния и редовно да се  провежда мокро почистване;  да се  консумира много течности; да се избягва алкохола и да не се пуши; да се използва респиратор за устата и носа. Самолечение е възможно само при лека форма на грип.

Какво ни предлага природата

За борба с настинката и грипа се препоръчва чай от джинджифил, мента. Много е полезно вдишване на пари. В 2 чаши вряща вода се добавя 2 супени лъжици от мащерка, розмарин и риган. Ври 5 минути и болният се навежда над съда  да вдишва парите около 5 минети. Веднага се чувства облекчение.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите за настинка и грип разнообразни готови специализирани чайове,  медикаменти и др.