0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Хрема, синузт и запушен нос

Хрема. Характеристики

Хремата/ринит представлява възпаление на носната лигавица, придружено с изтичане на секрет от носа. Чрез появата на хремата, организмът се опитва да задържи инфекцията вътре в носа, за да не слезе надолу към носоглътката и белите дробове. За тази цел носната лигавица отделя слуз, съдържаща вещества, които парализират вирусите.

Симптоми

Принципните симптоми на хремата са дразне ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Хрема. Характеристики

Хремата/ринит представлява възпаление на носната лигавица, придружено с изтичане на секрет от носа. Чрез появата на хремата, организмът се опитва да задържи инфекцията вътре в носа, за да не слезе надолу към носоглътката и белите дробове. За тази цел носната лигавица отделя слуз, съдържаща вещества, които парализират вирусите.

Симптоми

Принципните симптоми на хремата са дразнене в носа и кихане; изтичане на бистър, гноен или кървав секрет от носа; главоболие и затруднено дишане; намалено обоняние и промяна във вкуса.

Причини

Основно причините са бактериални и вирусни инфекции като настинка и грип; алергии; попадане на чуждо тяло в носа; прекалена употреба на капки за носа.

Видове хрема

  1. Алергичната хрема/сенна хрема е сезонна и целогодишна. Причинители са цъфтежът на дървета и цветя, аромати и миризми, прах, домашен любимец,  храни предимно пикантни, лекарства като бета-блокери, професионални дразнители като латекс, химикали. Симптомите са сърбеж в носа, течащ или запушен нос, често кихане, воднист секрет, умора, главоболие. Алергичната хрема продължава докато алергичният дразнител действа.
  2. Неалергичната хрема се появява най-вече при настинка и грип; вследствие на вируси, бактерии или гъбички; при хормонални промени през пубертета и бременността. Симптомите на неалергичния ринит  са течащ или запушен нос, кихане, храчки в гърлото, кашлица.
  3. Простудна хрема, която се причинява от вируси, различни от грипните. Простудата започва с течащ нос, воднисти секрети, които след няколко дни стават бели и кремообразни, силно главоболие, температура, мускулни болки.

Изброените видове хрема могат да съществуват в 2 форми.

  1. Остра хрема, при която инфекцията обхваща освен лигавицата на носа и лигавицата на фаринкса и околоносните кухини. Причини за достигане до острата хрема са лоши битови условия, простуда, умора, липса на имунитет. Симптомите са  в началото сухота и дразнене в носа и гълтача, запушен нос без секрет. По-късно се появява обилен секрет, които става слузно-гноен. Дишането през носа е затруднено, но постепенно започва да се подобрява и настъпва оздравяване.
  2. Хроничната хрема се среща при възрастни хора и деца с уголемена трета сливица  и като последица от често повтарящи се остри хреми. Придружава се с гноен секрет,  постоянно запушен нос, хъркане и главоболие.

Лечение

Лечението на алергичната хрема е задължително. Лекува се с капки за нос, съдържащи антихистамини и евентуално със серия от инжекции. Прилага се и лекарство за облекчаване на състоянието. Лечението на простудната хрема трябва да започне при появата на първите симптоми с разтривка на гърба, топъл душ и горещ чай. Острата хрема се лекува чрез витамини, чайове, инхалации, затоплящи процедури и почивка на легло поне три дни. При  хрема е полезно да се смърка от 1 ч.ч. топла вода с 1 ч.л. сол, а също върху носа се задържа торбичка пълна с нагрята морска сол. Използват се спрей и капки за нос. Упоритата хрема изисква лекар, за да не се задълбочат симптомите ѝ. Хомеопатията лекува еднакво успешно алергичния и неалергичния ринит.

Хремата, ако не са лекува правилно,  може да доведе до синузит, инфекция и болка в ухото/отит, възпаление на гърлото, кашлица, главоболие, конюнктивити, полипи в носа.

Синузит

Синузитът е мъчително възпаление на синусите. Те представляват околоносните кухини. Намират се в областта на скулите и челото точно над очите. При синузита в организма се образува много слуз и гной, които  навлизат в синусите като част от тях се задържат там. В синусите могат да се съберат 2 чаши гной, предизвиквайки възпаление в околоносните кухини. Симптомите  са  силна хрема със слузен или гноен секрет или запушен нос, главоболие, покачване на температурата до 37,4о по С, евентуално отпадналост, неприятен дъх, болки в челото или в зъбите. Причините за острия синузит са чести инфекции на горните дихателни пътища, сенната хрема, зъбен проблем, цигарите, полипи в носа, увеличена трета сливица. Целта на лечението на синузита е да се отпушат каналите и да се изхвърли събралия се в синусите секрет. С лекарството виброцил се облекчава възпалението и отделянето на секретите от синусите. Използват се и олинт, ксилорин. Най-често прилагани хомеопатични продукта при синузит са стикта пулмонария и калиум йодатум. Прилага се и лазер и инфрачервена лампа.

Запушен нос

Запушен нос е симптом при хрема.  При него дишането е затруднено, диша се обикновено през устата, променят се обонянието и вкуса и е пълен дискомфорт. Лечението е с капки и спрей специално за запушен нос, загряване, смъркане и др.

Какво ни предлага природата

Подходящи билки са лайка, бял равнец и живовляк, див кестен по рецепта на баба Ванга. Използват се за чай, гаргара инхалации.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите разнообразни, готови, специализирани лекарства,  билки, хомеопатия за всичките разгледани заболявания.