Трябва ви помощ? Обадете ни се: 
+359 883 25 21 21

Меню
Меню

Сортиране

Категории

Производители

Вид

Ценови диапазон

При кашлица

При кашлица

Вижте още ➤ Продукти при кашлица на супер цени ✅ Безплатна доставка над 49лв. ⭐ Консултация при покупка ✨ Качествени продукти. Поръчайте сега онлайн или на ☎ 0883-25-21-21

Характеристики

Кашлицата е внезапен и често повтарящ се рефлекс, чрез който  дихателните пътища и дробовете се освобождават от намиращите се в тях чужди вещества и частици. Кашлянето представлява кратко енергично вдишване, след което настъпва затваряне на гръкляна и последващо издишване с отваряне на гласовата част на гръкляна. Това  довежда до рязко изхвърляне на въздуха от белите дробове и се чува характерния за кашлицата звук и евентуално отделяне на храчки. Тези процеси се ръководят от центъра на кашлицата в продълговатия мозък.      

Симптоми

При кашлицата се усеща слабо или силно дращене в гърлото и трахеята, последвано от притискане зад гръдната кост и между раменете. Завършва се с описаното по-горе изкашляне, придружено с общо напрежение в горната част на тялото. Понякога се появяват болки в гърдите.

Причини

Кашлицата преди всичко е симптом на повече от 20 заобявания, които я причиняват като – настинка и грип; – синузит и алергии; – бронхит и пневмония; – ефизем и сърдечна недостатъчност; – активно и пасивно тютюнопушене; –  вдишване на замърсен въздух и др.

Видове кашлица

Кашлицата може да бъде много различна:

  • суха, без отделяне на храчки;
  • влажна с отделяне на храчки, представляващи секрети от дихателните пътища, които могат да бъдат слузни, гнойни;
  • остра с продължителност по-малко от три седмици и хронична с по-голяма продължителност;
  • пристъпна най-често при коклюш и астма;
  • периодична с обостряне;
  • постоянна при хронични ларингити, трахеити и бронхити;
  • лека като подкашляне при сърдечна недостатъчност;
  • лаеща и спазматична, когато организмът се освобождава от събраните секрети в гърлото;
  • волева когато човек се прокашля заради дразнене в гърлото и неволева, когато започва спонтанно;
  • нощна, сутрешна, дневна, епизодична.

Профилактика

  • предпазване от инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища;
  • предпазване от заразяване от кашлящи хора, защото кашлицата, като резултат от вирусни и бактериални заболявания, е заразна;
  • подържане на свеж въздух в помещенията с не много висока температура и добра влажност.                                             

Лечение на кашлица

Кашлицата не е заболяване, а е симптом на болест и затова нейнто лечение е свързано с лечението на основното заболяване. Най-често кашлицата се появява при настинка и грип и отначало може да не се прибързва с лечението с медикаменти, ако няма други оплаквания. Просто да се увеличи приема на течности, с което храчките ще се изхвърлят по-лесно и организмът по-бързо ще се прочисти; да се включат билков чай и гаргара с топла вода и лимонов сок в нея; да се спре пушенето на цигари; постоянно да се проветряват помещенията; да се използват респираторни маски. Ако кашлицата не утихне до 2 дни се започва медикаментозно лечение. При суха кашлица, се дават лекарства, подтискащи кашлицата, а при влажна -  се изписват лекарства, улесняващи кашлянето, с което се изхвърлят храчките от дихателните пътища, за да не се придвижват още по надолу и се стигне до усложнения като бронхит, пневмония. Има много ефективни лекарства за суха кашлица с потискаш ефект като Бронхолитин, Либексин. Сред многообразието от сиропи за влажна кашлица с отхрачващ ефект са Синекод, АЦЦ. Има и комбинирани лекарства, независещи от вида на кашлицата. Полезни са и антивирусните лекарства. При обострена кашлица се предписват антибиотици.
За лечение на кашлицата могат да се използват хомеопатични препарати според вида кашлица. При кратка, суха и леко дразнеща гърлото кашлица с повишена температура над 37,5о по С и главоболие
са подходящи хомеопатични продукти  бриония,  беладона/лудо биле; при грип, бронхит се дава гелсемиум; при пристъпи на силно и болезнено кашляне с храчки се прилага кокус какти, перфолиум, дъбравник.
Кашлицата е най-мъчителна за малките деца. Особено мъчителна за децата е упоритата суха кашлица, която се дължи на постоянно стичане на гноен секрет по носоглътката. Тя се проявява предимно вечер след заспиване, през нощта се натрупва секрет по стените на гълтача и го дразни и възпалява. На сутринта, кашлицата се засилва и е съпроводена с обилно отхрачване. След очистване на гърлото от секретите, тя рязко намалява. Лечението е най-ефективно с накапване в носа на очни капки, съдържащи антисептик или антибиотик с местно действие Коларгол, Макситрол (антибиотичното лечение през устата има много по-слаб еект). Комбинира се с имуностимулатори Бронховаксом, Респивакс. Продължителността на лечението е 10-15 дни. Една от най-честите причини за кашлица при децата е спастичният бронхит. Той се дължи на запушване на дихателните пътища със секрет. Детето е със запазен апетит и добро общо състояние. Лечението включва най-вече Вентолин, Демефан, Синекод за деца над 3 години, Респигард, Респивакс. Според Европейската здравна комисия на деца до 2 години не се дават сиропи против кашлица тъй като вредата е по-голяма от ползата.

Какво ни предлага природата

Най-подходящи билки срещу простудни заболявания и кашлица са женско биле, пчелник, лопен, мента, бъз и бял равнец. Те се използват за чай и гаргара.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета се разполага с голямо многообразие от много подходящи специализирани лекарства, хомеопатични препарати и билкови чайове  за  лечение на кашлица под формата на таблетки, сиропи и др.

Сравнение на продукти